Stiri & Publicatii
30/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Africa subsahariana: trei economii din Africa de Est sunt protejate de furtuna economica

Africa subsahariana: trei economii din Africa de Est sunt protejate de furtuna economica
Desi cresterea a fost accelerata de pretul ridicat al marfurilor de care Africa subsahariana este foarte dependenta, regiunea trebuie sa faca fata acum efectelor preturilor in scadere ale petrolului.Cele 45 de tari examinate de Coface sunt afectate in grade diferite. Trei dintre aceste tari au toate ingredientele necesare pentru o crestere dinamica pe termen scurt si lung. Ele au fost relativ scutite de impactul scaderii preturilor marfurilor la nivel mondial si economiile lor sunt in curs de diversificare.

 

13 tari sunt relativ neafectate de scaderea recenta a preturilor marfurilor la nivel mondial

O combinatie exceptionala de factori pozitivi a contribuit la accelerarea cresterii in Africa (in medie, circa 5% pe an din 2008). Acesti factori includ ajustarea structurala legata de venitul initial pe cap de locuitor relativ scazut, investitii straine mari, un mediu politic mai stabil si numeroase anulari ale debitelor. Evolutia pozitiva a fost de asemenea favorizata de preturile ridicate ale marfurilor de care regiunea este foarte dependenta. Combustibilii (in special petrol) reprezinta 53% din vanzarile subsahariene la export, mult inaintea minereurilor, metalelor si pietrelor pretioase (17%) si a produselor alimentare si marfurilor agricole (11%). Pentru anumite tari precum Nigeria, Chad, Guineea Ecuatoriala si Angola, procentul de combustibili din vanzarile la export este intre 60% si 100%.

In consecinta, regiunea a fost slabita de magnitudinea si longevitatea scaderii preturilor marfurilor. Situatiile variaza intre tari, depinzand daca sunt exportatori neti de resurse neregenerabile (titei si metale de baza in cadere libera) sau exportatori neti de resurse regenerabile (alimente si marfuri agricole pentru care scaderea preturilor este limitata). Punctajul pentru fiecare din cele patruzeci si cinci de tari examinate (a se vedea Anexa) a identificat treisprezece tari relativ neafectate: Etiopia, Sao Tome, Uganda, Malawi, Cape Verde, Kenya, Burundi, Seychelles, Republica Centrafricana, Mauritius, Tanzania, Swaziland si Togo. Scaderea preturilor la export este mai mica decat cea a produselor importate. 

 

Cei mai mari castigatori: Kenya, Etiopia si Uganda

Pentru a duce cu un pas inainte evaluarea riscurilor pe termen lung in tarile din Africa subsahariana, economistii Coface au adoptat criteriul diversificarii economiilor. Diversificarea reduce vulnerabilitatea, sprijina cresterea pe termen lung si imbunatateste rezistenta la impacturile externe. Doar trei tari au un grad satisfacator de diversificare economica, fara a fi penalizate pe termen scurt de preturile mai scazute ale marfurilor. Acestea sunt Etiopia, Uganda si Kenya. Cifrele recente confirma potentialul lor de crestere dinamica, cu o crestere a PIB care ajunge la aproape 7% in medie in 2014, comparabila cu cea din China. 

  • In Etiopia si Uganda, diversificarea este realizata prin sectorul de productie, a carui crestere este legata de integrarea cu succes in lanturile valorice globale (cum ar fi boom-ul economic din trecut in anumite tari asiatice sud-estice). Sunt exportate peste o suta de produse - un numar care s-a triplat intre 2000 si 2013. Doua sectoare in special, textilele si prelucrarea produselor agricole, contribuie la diversificarea economiei.
    Rwanda, care indeplineste de asemenea criteriul diversificarii, este afectata de fluctuatiile preturilor marfurilor si, in consecinta, nu se afla printre "castigatori". 
  • Kenya a optat pentru un model de dezvoltare bazat pe servicii, care reprezinta peste  60% din PIB-ul sau. Spre deosebire de economiile altor tari din Africa subsahariana care se axeaza in mod traditional pe comert, activitati de transport/ depozitare si servicii publice, Kenya inregistreaza un dinamism pozitiv in telecomunicatii (in special servicii bancare mobile) si servicii de externalizare a afacerilor ca urmare a fortei de munca ieftine.
    Kenya este singura tara care beneficiaza atat de cresterea influentei acestor sectoare de servicii cu valoare adaugata ridicata in economie (transport / comunicatii si servicii financiare), cat si de cresterea procentului exporturilor de servicii (peste 40% din vanzarile totale in strainatate). 

"Totusi, aceasta observatie pozitiva si potentialul incontestabil al regiunii nu inseamna absenta totala a riscului. Stabilitatea politica in regiune este fragila. Lipsa infrastructurii este de asemenea o vulnerabilitate cunoscuta, la fel ca si deficitul ridicat al contului curent si nivelurile in crestere ale datoriei publice", a avertizat Julien Marcilly, economist sef Coface.

 

Infografic: Evaluarile actualizate ale riscului de tara Iunie 2015

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Africa subsahariana: trei economii din Africa de Est sunt protejate de... (152,62 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English