Stiri & Publicatii

CE ESTE NOU

02/11/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Toate Ştirile

25/10/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Indicele fragilitatii sociale si politice Coface 2022

In timp ce sursele incertitudinii economice sunt numeroase, in randurile lor ar putea fi adaugate si noi tulburari politice. De cativa ani, riscul politic este o tema recurenta, luand diferite forme: populism in crestere, framantari sociale, conflicte, terorism si protectionism. Noul peisaj geopolitic prefatat de actiunile Rusiei ar putea ridica din nou riscuri in alte puncte globale de interes. In plus, presiunile preturilor, in special asupra bunurilor de baza, continua sa alimenteze tensiuni adaungandu-se celor generate de criza economica si de sanatate declansate de pandemie.
In acest context, Coface comunica rezultatele privind indicele de fragilitate sociala si politica axtualizat. Chiar daca a scazut de la nivelul record atins anul trecut, indicele sugereaza un mediu de risc ridicat. Si, in timp ce accentul se muta in mod natural catre riscurile de tensiuni in tarile emergente, economiile avansate nu vor fi ferite de aceasta crestere a problemelor sociale.

Citiţi mai Multe
18/10/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometru T3, 2022 – Posibilitatea unei recesiuni globale devine tot mai clara

Dincolo de repercusiunile razboiului din Ucraina, inasprirea monetara globala si constrangerile multiple asupra cresterii chineze releva o perspectiva sumbra. Pe termen scurt, economia pare sa se instaleze intr-un regim de „stagflatie”, in care stagnarea economica si preturile in crestere rapida coexista. Intre timp, posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce in ce mai clara.

Citiţi mai Multe
22/09/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Studiul Coface privind platile corporative din Germania 2022: Companiile se pregatesc pentru o noua criza

In timp ce situatia economica actuala genereaza tot mai multe efecte negative, cea de-a sasea editie a sondajului Coface privind platile corporative din Germania indica faptul ca impactul asupra platilor in 2022 pare a fi moderat si comparativ mai mic decat socul general asupra economiei. Cu toate acestea, companiile sunt mai atente pe termen scurt si foarte pesimiste cu privire la viitor.

Citiţi mai Multe
13/09/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: INSOLVENTELE IN ROMANIA AU CRESCUT CU 16% IN PRIMUL SEMESTRU DIN 2022 FATA DE ACEEASI PERIOADA DIN ANUL PREDECENT

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in primul semestru din 2022 s-au deschis 3.510 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 16% fata de nivelul anului anterior, si cu 6% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Pierderile financiare cauzate de companiile insolvente in primul semestru din acest an au ajuns la 2,7 mld. lei, in crestere cu 36% fata de impactul similar din aceeasi perioada a anului trecut, si aproape cat toate pierderile generate de companiile care au intrat in insolventa in anul 2020.

Citiţi mai Multe
03/08/2022
Stiri Corporate

Alina Popa, noul Country Manager Coface Romania

Coface Romania are incepand cu 1 august un nou Country Manager. Alina Popa preia astfel conducerea companiei de la Eugen Anicescu care detinea aceasta pozitie din 2016. Numirea din interiorul organizatiei reconfirma soliditatea echipei locale si potentialul acesteia de a consolida brandul Coface.

Citiţi mai Multe
23/06/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

O recesiune pentru a evita stagflatia? Economia mondiala, la rascruce de drumuri - Barometru Coface T2 2022

La patru luni de la inceperea ostilitatilor din Ucraina, se pot trage primele lectii: conflictul, care va dura, a rupt deja echilibrul geo-economic global. Pe termen scurt, razboiul exacerbeaza tensiunile intr-un sistem de productie deja afectat de doi ani de pandemie si creste riscurile asupra economiei mondiale: in timp ce aceasta din urma parea sa se confrunte cu amenintarea stagflatiei, in urma cu cateva saptamani, schimbarea de ton a bancilor centrale, confruntate cu accelerarea inflatiei, a readus in prim plan perspectiva unei recesiuni, in special in economiile avansate.

Citiţi mai Multe
07/06/2022
Stiri Corporate, Stiri despre produsele & serviciile noastre

COFACE ROMANIA ANIVERSEAZA 15 ANI DE ACTIVITATE PE SEGMENTUL ASIGURARILOR DE CREDIT COMERCIAL

Coface, furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit, marcheaza 15 ani de la lansarea diviziei de asigurare de credit comercial pe piata din Romania. In acest context, compania lanseaza EasyLiner, produs de asigurare dedicat IMM-urilor adaptat la noile cerinte din piata. Coface continua astfel sa sprijine companiile in dezvoltarea lor.

Citiţi mai Multe
07/06/2022
Stiri Corporate

UI Refactoring with Angular

The community’s accepted opinion about the tech stack sustaining the systems and platforms of the financial and insurance companies is that they are quite old, heavy, deprecated, while the change culture within the companies is often missing or, when the change occurs, has to overcome stubbornness and the comfort’s inertia of the existing people working in the company.

Citiţi mai Multe
24/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Efectele pe termen mediu si lung ale razboiului din Europa asupra evolutiei sectoarelor globale: ce sectoare vor rezista?

Chiar daca se observa disparitati in functie de pozitia companiilor in lantul de aprovizionare sau locatia geografica, cele 13 sectoare analizate de Coface vor continua sa fie afectate de razboiul din Ucraina, direct sau indirect, pe termen mediu si lung. Se asteapta ca majoritatea sectoarelor sa fie afectate de un context al preturilor ridicate a marfurilor si de problemele de aprovizionare exacerbate de razboi. Acesta este cazul preturilor ridicate ale petrolului, care probabil vor continua sa fie alimentate de efectul de propagare al interdictiei asupra petrolului rusesc anuntata de comisia UE ; precum si al cerealelor (Ucraina, Rusia si Belarus fiind producatori majori de cereale). Avand in vedere intreruperile in curs de desfasurare a aprovizionarii cu semiconductori si efectul de propagare al pandemiei de COVID, asa cum este ilustrat de blocarea portului din Shanghai, cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat este mai probabil ca un soc al cererii sa se materializeze, determinand un mediu global mai advers.

Citiţi mai Multe
17/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

SONDAJUL PLATILOR CORPORATIVE DIN CHINA RISCURI MAJORE IN LANTURILE DE APROVIZIONARE SI PRETURI MARI ALE MATERIALELOR

Sondajul platilor corporative din China 2022 arata ca mai putine companii s-au confruntat cu intarzieri de plata in 2021, insa acestea au raportat plati restante mai lungi decat in anul precedent. Intarzierea medie de plata a crescut de la 79 de zile in 2020 la 86 de zile in 2021. Companii din 9 sectoare (raportat la un total de 13 sectoare) au raportat o crestere a intarzierilor la plata, in frunte cu sectorul agroalimentar care a inregistrat cea mai mare crestere de 43 de zile, urmat de lemn, transporturi, si textile.

Citiţi mai Multe
10/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

NUMARUL COMPANIILOR INSOLVENTE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST, IN CRESTERE

• Numarul insolventelor corporative in Europa Centrala si de Est (ECE) a crescut in 2021, atingand niveluri pre-pandemice in majoritatea tarilor, dupa o scadere inregistrata in 2020.
• Sapte tari au raportat un numar mai mare de insolvente (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia), iar cinci tari au inregistrat o scadere a acestora (Croatia, Estonia, Letonia, Serbia si Slovenia).
• In contextul retragerii treptate a masurilor de sprijin COVID si a consecintelor razboiului Rusia-Ucraina, numarul companiilor insolvente din ECE ar urma sa creasca in trimestrele urmatoare.

Citiţi mai Multe
05/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Razboiul din Ucraina a generat numerosi perdanti si putini castigatori

La mai bine de doua luni de la inceputul razboiului din Ucraina, pe 24 februarie, perspectivele unei solutionari rapide a razboiului par tot mai putin probabile. Pe masura ce sanctiunile impotriva Rusiei continua sa se acumuleze, o revenire la situatia de dinainte de razboi pare iluzorie, chiar si in cazul incheierii timpurii a conflictului.

Citiţi mai Multe
05/04/2022
Stiri Corporate

COFACE CONTINUA EXPANSIUNEA LA NIVEL GLOBAL SI DESCHIDE O SUCURSALA IN NOUA ZEELANDA

Coface, asigurator de top la nivel global, anunta deschiderea primei sucursale din Noua Zeelanda, dupa aprobarea emisa de Banca de Rezerve a Noii Zeelande in 1 aprilie.

Citiţi mai Multe
09/03/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Consecintele economice ale conflictului Rusia-Ucraina: Stagflatie inainte

Conflictul Rusia-Ucraina a declansat tensiuni pe pietele financiare si a crescut drastic incertitudinea cu privire la redresarea economiei globale. De la ultima publicatie Coface, lumea s-a schimbat, la fel si riscurile

Citiţi mai Multe
24/02/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: INSOLVENTELE IN ROMANIA AU CRESCUT CU 10% IN 2021 FATA DE ANUL PREDECENT

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in anul 2021 s-au deschis 6.113 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 10% fata de nivelul anului anterior, dar in continuare sub nivelul inregistrat inainte de impactul pandemiei Covid-19 pe plan local. Pierderile companiilor care au intrat in insolventa au inregistrat o crestere accelerata. Numarul de angajati raportat de firmele insolvente in perioada analizata este de aproape 30.000.

Citiţi mai Multe
24/02/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Revenirea economica globala continua in 2022, dar provocarile se pastreaza – Barometrul Coface T4 2021

La doi ani de la debutul pandemiei, economia globala continua sa se redreseze, dar se confrunta in continuare cu provocari semnificative. Dupa pauza din trimestrul 3 din 2021, Omicron a evidentiat impredictibilitatea pandemiei si a exacerbat unul dintre principalii factori care afecteaza redresarea: intreruperile in lanturile de aprovizionare. Celalalt risc major este cresterea inflatiei.

Citiţi mai Multe
14/01/2022
Stiri Corporate, , Stiri despre produsele & serviciile noastre

COFACE LANSEAZA "GLOBALINER", O NOUA OFERTA DE PRODUS ADRESATA COMPANIILOR MULTINATIONALE

Datorita unei retele internationale unice, cu o prezenta in peste 100 de tari si experienta de 75 de ani in deservirea companiilor exportatoare, Coface colaboreaza in prezent cu peste 600 de clienti mari si este lider mondial in asigurari de credit pentru multinationale. Coface Global Solutions, cu o structura si echipe dedicate. a fost infiintat in 2012 pentru a oferi acestui tip de clienti un punct central de acces la serviciile Coface, beneficiind in acelasi timp de expertiza locala ale echipelor.

Citiţi mai Multe
22/11/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cum au evoluat companiile din Top 500 ECE pe durata pandemiei?

Al 13-lea studiu Top 500 ECE face o analiza a activitatii economice a regiunii pentru anul 2020 si traseaza principalele tendinte regionale. Mai mult, studiul descrie situatia celor mai mari 500 de companii din ECE dupa cifra de afaceri. Aceasta editie descrie provocarile curente in contextul pandemiei de Covid-19, precum si modul in care companiile s-au adaptat la aceasta noua situatie. Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrala si de Est, explica „economiile ECE s-au adaptat la mediul pandemic, dar situatia pozitiva este contestata de perspectiva globala si europeana. Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu o scadere a veniturilor si o scadere si mai accentuata a profiturilor in 2020.” Cifra de afaceri din Top 500 companii a scazut cu 3,3%, pana la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a contractat la 1.333 de milioane de euro fata de 1.378 de milioane de euro in 2019, ceea ce arata impactul pe care pandemia l-a avut asupra regiunii, dar si rezilienta si potentialul de crestere.

Citiţi mai Multe
26/10/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometru T3 2021: Problemele cu lanturile de aprovizionare si inflatia impiedica redresarea globala

Redresarea economica continua dupa mai bine de 18 luni de la inceputul recesiunii globale declansate de pandemia COVID-19. Tendinta se datoreaza in mare parte accelerarii procesului de vaccinare din timpul verii, in special in economiile avansate. Acest lucru determina o revenire a consumului de servicii care presupun o interactiune mai mare. Situatia ramane, insa, eterogena in economiile emergente: revenirea aduce beneficii tarilor orientate spre export, in timp ce economiile dependente de servicii continua sa ramana in urma.

Citiţi mai Multe
12/10/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cum arata revenirea sectorului de comert cu amanuntul post-pandemie?

Activitatea sectorului de comert cu amanuntul a fost afectata de criza COVID prin masurile de distantare sociala si inchiderea magazinelor. Cu toate acestea, efectul pandemiei variaza foarte mult in functie de tari si segmente de activitate. In timp ce unele tari au inregistrat vanzari mai mici in 2020, efectul a fost nul in altele si chiar pozitiv in tarile din Europa de Nord. Impactul este, de asemenea, diferit in functie de segmentele sectoriale, magazinele de haine fiind cele mai afectate.

Citiţi mai Multe
Sus
  • Romanian
  • English