Stiri & Publicatii

CE ESTE NOU

25/03/2024
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Toate Ştirile

27/02/2024
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Vremuri dificile pentru constructori si companiile imobiliare

Sectoarele constructii si imobiliare sunt printre cele mai ciclice sectoare. Sensibile la schimbarile de pe piata muncii, preturile marfurilor si, in primul rand, la mediul ratei de dobanda si accesibilitatea creditelor, aceste domenii de activitate sunt in prezent sub presiune. Si este putin probabil ca lucrurile sa se imbunatateasca in 2024.

Citiţi mai Multe
21/02/2024
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: NUMARUL INSOLVENTELOR DIN ROMANIA IN 2023 LA ACELASI NIVEL CU CEL DIN ANUL PRECEDENT

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in 2023 s-au deschis 6.650 de proceduri noi de insolventa fata de 6.649 in 2022. Instrumentele de plata refuzate au crescut atat ca valoare (+37%), cat si ca numar (+17%) comparativ cu 2022, dar au fost sub nivelurile inregistrate in 2019. Sectorul constructiilor raporteaza cel mai mare numar de insolvente respectiv 1.446.

Citiţi mai Multe
06/02/2024
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometrul riscurilor sectoriale si de tara Coface, T4 2023

Dupa un 2023 oarecum turbulent, dar mai bun decat se astepta, 2024 se prefigureaza ca un an incert, atat din punct de vedere (geo)politic, cu peste 60 de alegeri nationale - prezidentiale si/sau legislative – cat si din punct de vedere economic, cu riscuri in crestere intr-o economie globala care incetineste. In acest context, Coface a modificat 13 evaluari ale riscului de tara (12 imbunatatiri si 1 retrogradare) si 22 evaluari ale riscului sectorial (17 imbunatatiri si 5 retrogradari), reflectand o imbunatatire semnificativa a perspectivelor de evolutie intr-un mediu care ramane extrem de instabil si nesigur.

Citiţi mai Multe
18/12/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Pentru a-si acoperi datoriile, Europa de Sud trebuie sa priveasca dincolo de turism si sa-si rezolve criza demografica

Dupa ce a scazut din cauza restrictiilor de calatorie in contextul Covid-19, numarul de turisti revine acum la nivelurile de dinainte de pandemie in toata Europa, tarile mediteraneene beneficiind cel mai mult. Dintr-un motor stricat acum un deceniu, Europa de Sud a devenit calul de bataie al redresarii europene post-pandemie. In perioada 2021-2023, Italia, Spania, Grecia si Portugalia au reprezentat in mod constant intre o patrime si jumatate din cresterea PIB-ului UE.

Citiţi mai Multe
28/11/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Industria metalelor in Germania: Perspective sumbre, dar comportamente de plata pozitive

Situatia sectorului metalelor din Germania nu a fost niciodata usoara si a devenit mai dificila odata cu aparitia concurentei produselor din metal sustinute de statul chinez, precum si pe fondul deteriorarii situatiei sectorului auto german inca din 2018. In ciuda provocarilor, comportamentul de plata s-a imbunatatit de-a lungul anilor in acest sector, conform rezultatelor sondajelor anuale Coface privind platile din Germania.

Citiţi mai Multe
15/11/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

COFACE PUBLICA TOP 500 CELE MAI MARI COMPANII DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST

In ciuda preocuparilor cu privire la impactul razboiului din Ucraina asupra economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE), regiunea a demonstrat rezilienta. Cu toate acestea, din cauza crizei energetice si a costurilor in crestere, tarile din zona au cunoscut o incetinire economica
Cei mai mari 500 jucatori din regiune au raportat crestere a cifrei de afaceri, a profitului net si a numarului de angajati, datorita evolutiilor macroeconomice

Citiţi mai Multe
13/11/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Franta, 2023

In 2023, 97% dintre companiile franceze au oferit clientilor termene medii de plata de 48 de zile.
In ciuda acestui fapt, 82% dintre companii au inregistrat intarzieri la incasare in ultimele 12 luni. Majoritatea declara ca platile intarziate au avut loc mai frecvent si pentru perioade mai lungi decat anul trecut. Deteriorarea comportamentului de plata a companiilor are ecou pe zona de insolvente, cu o crestere incontestabila observata de la inceputul anului, care a depasit chiar nivelurile pre-Covid.

Citiţi mai Multe
30/10/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Consiliul de Cooperare din Golf: Un adevarat castigator in contextul economic actual

Dupa o incetinire economica in 2023, in principal din cauza scaderii productiei de energie si a preturilor mai mici, 2024 se prefigureaza ca un an de crestere economica accelerata pentru tarile Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG). Dupa cateva luni marcate de pesimism cu privire la cererea globala de petrol, preturile au inceput sa creasca, insa diferentiat la nivel de tari.

Citiţi mai Multe
24/10/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometrul riscurilor sectoriale si de tara Coface – T3 2023

Vestile bune de la inceputul anului 2023 au lasat repede loc indiciilor ca sfarsitul anului va fi mult mai putin promitator.
Pe langa riscurile care au fost amintite de multe ori, dintre care unele continua sa se intensifice (stabilitate financiara, riscuri sociale si politice), trebuie sa tinem cont de faptul ca lupta impotriva inflatiei nu a fost castigata inca: excluzand energia, inflatia ramane mult peste tintele stabilite de bancile centrale, in timp ce situatia de pe piata petrolului a devenit (din nou) tensionata in urma atacurilor din Israel

Citiţi mai Multe
19/09/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: INSOLVENTELE IN ROMANIA AU SCAZUT CU 4% in S1 2023 FATA DE S1 2022

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in S1 2023 s-au deschis 3.358 proceduri noi de insolventa, in scadere cu 4% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Se observa o scadere si in cazul pierderilor cauzate de companiile intrate in insolventa in primul semestru din 2023, cu aproximativ 26% fata de S1 2022, la aproape 2,2 mld. lei. Numarul companiilor insolvente cu cifra de afaceri de peste 0,5 mil. EUR a scazut de la 164 de companii la 154.

Citiţi mai Multe
14/09/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative din Germania 2023: Inapoi in trecut?

Spre deosebire de anul trecut, cea mai recenta editie a sondajului Coface privind comportamentul de plata al companiilor din Germania nu a fost influentata de evenimente speciale precum pandemia COVID-19, declansarea razboiului din Ucraina sau de presiunile rezultate asupra preturilor marfurilor.

Citiţi mai Multe
13/06/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometru riscuri sectoriale si de tara – T2 2023

la care se asteptau cei mai multi analisti. Primele sase luni au intarit unele dintre convingeri: nu, inflatia nu va reveni spontan si nedureros la tinta de 2% in tarile dezvoltate; nu, bancile centrale nu vor „pivota” de acum pana la sfarsitul anului; si nu, simpla ridicare a restrictiilor sanitare nu va permite Chinei sa joace rolul de motor de releu pentru economia globala.

Citiţi mai Multe
30/05/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative China 2023: companiile au raportat intarzieri mai mici de plata in 2022 si se asteapta la o crestere economica mai mar...

Sondajul Coface arata ca mai putine companii din China s-au confruntat cu intarzieri de plata in 2022. 40% dintre respondenti au raportat restante, in scadere de la 53% in 2021. Intarzierea medie a platilor a fost redusa de la 86 la 83 de zile in 2022. Mai putine companii s-au confruntat cu intarzieri de plata foarte lungi (ULPD).

Citiţi mai Multe
24/05/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

SUA: Rezilienta economiei ar putea fi pusa la incercare de un nou plafon al datoriilor

Janet Yellen a avertizat recent ca SUA ar putea ramane fara numerar de la 1 iunie daca Congresul nu suspenda sau nu ridica limita datoriei. Plafonul datoriei este stabilit la 31,4 trilioane USD, suma atinsa in ianuarie 2023.

Citiţi mai Multe
16/05/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Regatul Unit: insolventele in crestere accelerata odata cu incetarea masurilor de sprijin guvernamental

In 2022, aproximativ 23.400 de companii au intrat in faliment in Marea Britanie, ceea ce a facut ca insolventele sa atinga cele mai inalte niveluri de la criza financiara globala din 2009.
• Cresterea rapida a numarului insolventelor a venit dupa 2 ani in care s-au raportat niveluri scazute ale acestora
• Cresterea a fost centralizata in jurul companiilor mai mici si a fost determinata in principal de lichidarile voluntare ale creditorilor. Insolventele companiilor mai mari erau insa sub nivelul din 2019.

Citiţi mai Multe
10/05/2023
Stiri Corporate

7 SFATURI pentru un management eficient al riscului de credit comercial

Situatia economica actuala poate duce la probleme majore de flux de numerar in multe companii. Preventia problemelor de lichiditate sau colectarea imediata a creantelor este esentiala pentru supravietuirea acestor afaceri.

Iata 7 sfaturi pentru a iti proteja mai bine afacerea: obtine o perspectiva mai clara asupra managementului de credit comercial si gestioneaza eficient riscurile in afaceri.

Citiţi mai Multe
27/04/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

PROVOCARILE COMPANIILOR DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST CONDUC LA CRESTEREA NUMARULUI DE INSOLVENTE

Insolventele corporative din Europa Centrala si de Est (ECE) au crescut in 2022 din cauza preturilor mari la energie, inputuri, a seriilor de majorari rapide ale ratei dobanzii, pe fondul celei mai mari inflatii din ultimele decenii si a incertitudinii legate de razboiul din Ucraina.
Opt tari au inregistrat un numar mai mare de insolvente (Bulgaria, Croatia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Serbia), iar patru tari au inregistrat o scadere a acestuia (Cehia, Estonia, Slovacia si Slovenia).
Dupa o scadere a insolventelor in 2020, acestea au crescut in 2021 si au continuat trendul ascendent in 2022.

Citiţi mai Multe
25/04/2023
Stiri Corporate

UI Refactoring with Angular

The community’s accepted opinion about the tech stack sustaining the systems and platforms of the financial and insurance companies is that they are quite old, heavy, deprecated, while the change culture within the companies is often missing or, when the change occurs, has to overcome stubbornness and the comfort’s inertia of the existing people working in the company.

Citiţi mai Multe
25/04/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Inaspriri noi pe piata petrolului

La inceputul lunii aprilie, Arabia Saudita, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria si Oman au anuntat reduceri ale productiei combinate de petrol de peste 1,1 milioane de barili pe zi (b/zi), luand pietele prin surprindere. Acest angajament vine in urma unei reduceri de productie anuntate in octombrie 2022 de OPEC+. La acestea se adauga decizia Rusiei de a reduce productia cu aproximativ 500.000 b/zi, ca reactie la punerea in aplicare a unei interdictii UE privind importurile maritime de petrol si produse petroliere rusesti.

Citiţi mai Multe
11/04/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Acordul privind transportul de cereale in Marea Neagra nu va fi suficient pentru a rezolva toate provocarile sectorului agroalimentar in 2023

Desi acordul privind tranzitul cerealelor in Marea Neagra, negociat mai intai intre Ucraina si Rusia sub egida Turciei, apoi reinnoit in martie, a contribuit la atenuarea presiunii asupra aprovizionarii cu cereale, efectele sale sunt limitate si numeroase probleme planeaza asupra securitatii alimentare din mai multe tari. Prelungirea acestui acord ofera o relaxare temporara a pietei, dar Coface considera ca tensiunile grave de aprovizionare care au aparut odata cu inceperea razboiului din Ucraina vor persista pe tot parcursul anului 2023.

Citiţi mai Multe
Sus
  • Romanian
  • English