Stiri & Publicatii

CE ESTE NOU

21/03/2023
Stiri Corporate

Toate Ştirile

28/02/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Turcia: Cutremurele cresc riscul de inflatie si incertitudinea politica

Pe 6 februarie, provinciile din sud-estul Turciei au fost lovite de cutremure care au ucis peste 40.000 de oameni in Turcia si Siria. Aceast bilant, departe de a fi definitiv, s-ar putea dubla, potrivit Natiunilor Unite. Milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, iar personalul medical lucreaza pentru a preveni raspandirea bolilor in centrele care adapostesc zeci de mii de refugiati.

Citiţi mai Multe
22/02/2023
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: INSOLVENTELE IN ROMANIA AU CRESCUT CU 7% in 2022 FATA DE 2021

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in 2022 s-au deschis 6.531 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 7% fata de 2021, si cu 2% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Pierderile cauzate creditorilor in 2022 de catre companiile insolvente au fost de 4,6 mld lei, in scadere cu 12% fata de anul anterior. Numarul companiilor insolvente cu cifra de afaceri de peste 0,5 mil EUR a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.

Citiţi mai Multe
14/02/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

De la pesimism excesiv la optimism excesiv - Barometrul Coface T4 2022 -

Anul 2023 incepe cu vesti bune pe frontul macroeconomic. In primul rand, Europa a evitat o recesiune care parea inevitabila. Cresterea eficientei si incetinirea activitatii au condus la o scadere brusca a preturilor la energie si, prin urmare, la o incetinire binevenita a inflatiei. In cele din urma, perspectiva unei redresari in China in a doua jumatate a anului, desi foarte incerta, aduce, de asemenea, sperante pentru economia globala. Acest lucru a fost suficient pentru ca pietele financiare sa se dezlantuie, linistite de faptul ca cel mai rau scenariu este, deocamdata, putin probabil sa se produca.

Citiţi mai Multe
17/01/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Redeschiderea Chinei are un impact pozitiv, dar gradual asupra consumului

Procesul de redeschidere economica a Chinei a venit mai repede si mai devreme decat se astepta. Dupa ce a anuntat o relaxare treptata a politicii zero-Covid in noiembrie, Comisia Nationala de Sanatate a decis sa reduca nivelul de risc Covid-19 la sfarsitul lunii decembrie.

Citiţi mai Multe
02/11/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

COFACE PUBLICA TOP 500 CELE MAI MARI COMPANII DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST Cum si-au revenit cele mai mari companii dupa pandemie?

• 2021 – un mediu favorabil pentru Europa Centrala si de Est cu o crestere de 5,7% a PIB dupa o recesiune de -3,7% in primul an de pandemie
• Top 500 de jucatori: cresterea cifrei de afaceri, a profitului net si a ocuparii fortei de munca, ca urmare a redresarii dupa scaderea activitatii
• Sectoare: sectorul petrol si gaze ocupa primul loc in top 500, urmat de auto si transport si comertul nespecializat
• Polonia gazduieste cele mai mari afaceri din regiune, cu o cifra de afaceri agregata in crestere cu 26% in 2021 fata de anul anterior

Citiţi mai Multe
25/10/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Indicele fragilitatii sociale si politice Coface 2022

In timp ce sursele incertitudinii economice sunt numeroase, in randurile lor ar putea fi adaugate si noi tulburari politice. De cativa ani, riscul politic este o tema recurenta, luand diferite forme: populism in crestere, framantari sociale, conflicte, terorism si protectionism. Noul peisaj geopolitic prefatat de actiunile Rusiei ar putea ridica din nou riscuri in alte puncte globale de interes. In plus, presiunile preturilor, in special asupra bunurilor de baza, continua sa alimenteze tensiuni adaungandu-se celor generate de criza economica si de sanatate declansate de pandemie.
In acest context, Coface comunica rezultatele privind indicele de fragilitate sociala si politica axtualizat. Chiar daca a scazut de la nivelul record atins anul trecut, indicele sugereaza un mediu de risc ridicat. Si, in timp ce accentul se muta in mod natural catre riscurile de tensiuni in tarile emergente, economiile avansate nu vor fi ferite de aceasta crestere a problemelor sociale.

Citiţi mai Multe
18/10/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometru T3, 2022 – Posibilitatea unei recesiuni globale devine tot mai clara

Dincolo de repercusiunile razboiului din Ucraina, inasprirea monetara globala si constrangerile multiple asupra cresterii chineze releva o perspectiva sumbra. Pe termen scurt, economia pare sa se instaleze intr-un regim de „stagflatie”, in care stagnarea economica si preturile in crestere rapida coexista. Intre timp, posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce in ce mai clara.

Citiţi mai Multe
22/09/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Studiul Coface privind platile corporative din Germania 2022: Companiile se pregatesc pentru o noua criza

In timp ce situatia economica actuala genereaza tot mai multe efecte negative, cea de-a sasea editie a sondajului Coface privind platile corporative din Germania indica faptul ca impactul asupra platilor in 2022 pare a fi moderat si comparativ mai mic decat socul general asupra economiei. Cu toate acestea, companiile sunt mai atente pe termen scurt si foarte pesimiste cu privire la viitor.

Citiţi mai Multe
13/09/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: INSOLVENTELE IN ROMANIA AU CRESCUT CU 16% IN PRIMUL SEMESTRU DIN 2022 FATA DE ACEEASI PERIOADA DIN ANUL PREDECENT

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in primul semestru din 2022 s-au deschis 3.510 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 16% fata de nivelul anului anterior, si cu 6% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Pierderile financiare cauzate de companiile insolvente in primul semestru din acest an au ajuns la 2,7 mld. lei, in crestere cu 36% fata de impactul similar din aceeasi perioada a anului trecut, si aproape cat toate pierderile generate de companiile care au intrat in insolventa in anul 2020.

Citiţi mai Multe
03/08/2022
Stiri Corporate

Alina Popa, noul Country Manager Coface Romania

Coface Romania are incepand cu 1 august un nou Country Manager. Alina Popa preia astfel conducerea companiei de la Eugen Anicescu care detinea aceasta pozitie din 2016. Numirea din interiorul organizatiei reconfirma soliditatea echipei locale si potentialul acesteia de a consolida brandul Coface.

Citiţi mai Multe
23/06/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

O recesiune pentru a evita stagflatia? Economia mondiala, la rascruce de drumuri - Barometru Coface T2 2022

La patru luni de la inceperea ostilitatilor din Ucraina, se pot trage primele lectii: conflictul, care va dura, a rupt deja echilibrul geo-economic global. Pe termen scurt, razboiul exacerbeaza tensiunile intr-un sistem de productie deja afectat de doi ani de pandemie si creste riscurile asupra economiei mondiale: in timp ce aceasta din urma parea sa se confrunte cu amenintarea stagflatiei, in urma cu cateva saptamani, schimbarea de ton a bancilor centrale, confruntate cu accelerarea inflatiei, a readus in prim plan perspectiva unei recesiuni, in special in economiile avansate.

Citiţi mai Multe
07/06/2022
Stiri Corporate, Stiri despre produsele & serviciile noastre

COFACE ROMANIA ANIVERSEAZA 15 ANI DE ACTIVITATE PE SEGMENTUL ASIGURARILOR DE CREDIT COMERCIAL

Coface, furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit, marcheaza 15 ani de la lansarea diviziei de asigurare de credit comercial pe piata din Romania. In acest context, compania lanseaza EasyLiner, produs de asigurare dedicat IMM-urilor adaptat la noile cerinte din piata. Coface continua astfel sa sprijine companiile in dezvoltarea lor.

Citiţi mai Multe
07/06/2022
Stiri Corporate

UI Refactoring with Angular

The community’s accepted opinion about the tech stack sustaining the systems and platforms of the financial and insurance companies is that they are quite old, heavy, deprecated, while the change culture within the companies is often missing or, when the change occurs, has to overcome stubbornness and the comfort’s inertia of the existing people working in the company.

Citiţi mai Multe
24/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Efectele pe termen mediu si lung ale razboiului din Europa asupra evolutiei sectoarelor globale: ce sectoare vor rezista?

Chiar daca se observa disparitati in functie de pozitia companiilor in lantul de aprovizionare sau locatia geografica, cele 13 sectoare analizate de Coface vor continua sa fie afectate de razboiul din Ucraina, direct sau indirect, pe termen mediu si lung. Se asteapta ca majoritatea sectoarelor sa fie afectate de un context al preturilor ridicate a marfurilor si de problemele de aprovizionare exacerbate de razboi. Acesta este cazul preturilor ridicate ale petrolului, care probabil vor continua sa fie alimentate de efectul de propagare al interdictiei asupra petrolului rusesc anuntata de comisia UE ; precum si al cerealelor (Ucraina, Rusia si Belarus fiind producatori majori de cereale). Avand in vedere intreruperile in curs de desfasurare a aprovizionarii cu semiconductori si efectul de propagare al pandemiei de COVID, asa cum este ilustrat de blocarea portului din Shanghai, cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat este mai probabil ca un soc al cererii sa se materializeze, determinand un mediu global mai advers.

Citiţi mai Multe
17/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

SONDAJUL PLATILOR CORPORATIVE DIN CHINA RISCURI MAJORE IN LANTURILE DE APROVIZIONARE SI PRETURI MARI ALE MATERIALELOR

Sondajul platilor corporative din China 2022 arata ca mai putine companii s-au confruntat cu intarzieri de plata in 2021, insa acestea au raportat plati restante mai lungi decat in anul precedent. Intarzierea medie de plata a crescut de la 79 de zile in 2020 la 86 de zile in 2021. Companii din 9 sectoare (raportat la un total de 13 sectoare) au raportat o crestere a intarzierilor la plata, in frunte cu sectorul agroalimentar care a inregistrat cea mai mare crestere de 43 de zile, urmat de lemn, transporturi, si textile.

Citiţi mai Multe
10/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

NUMARUL COMPANIILOR INSOLVENTE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST, IN CRESTERE

• Numarul insolventelor corporative in Europa Centrala si de Est (ECE) a crescut in 2021, atingand niveluri pre-pandemice in majoritatea tarilor, dupa o scadere inregistrata in 2020.
• Sapte tari au raportat un numar mai mare de insolvente (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia), iar cinci tari au inregistrat o scadere a acestora (Croatia, Estonia, Letonia, Serbia si Slovenia).
• In contextul retragerii treptate a masurilor de sprijin COVID si a consecintelor razboiului Rusia-Ucraina, numarul companiilor insolvente din ECE ar urma sa creasca in trimestrele urmatoare.

Citiţi mai Multe
05/05/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Razboiul din Ucraina a generat numerosi perdanti si putini castigatori

La mai bine de doua luni de la inceputul razboiului din Ucraina, pe 24 februarie, perspectivele unei solutionari rapide a razboiului par tot mai putin probabile. Pe masura ce sanctiunile impotriva Rusiei continua sa se acumuleze, o revenire la situatia de dinainte de razboi pare iluzorie, chiar si in cazul incheierii timpurii a conflictului.

Citiţi mai Multe
05/04/2022
Stiri Corporate

COFACE CONTINUA EXPANSIUNEA LA NIVEL GLOBAL SI DESCHIDE O SUCURSALA IN NOUA ZEELANDA

Coface, asigurator de top la nivel global, anunta deschiderea primei sucursale din Noua Zeelanda, dupa aprobarea emisa de Banca de Rezerve a Noii Zeelande in 1 aprilie.

Citiţi mai Multe
09/03/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Consecintele economice ale conflictului Rusia-Ucraina: Stagflatie inainte

Conflictul Rusia-Ucraina a declansat tensiuni pe pietele financiare si a crescut drastic incertitudinea cu privire la redresarea economiei globale. De la ultima publicatie Coface, lumea s-a schimbat, la fel si riscurile

Citiţi mai Multe
24/02/2022
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

STUDIU COFACE: INSOLVENTELE IN ROMANIA AU CRESCUT CU 10% IN 2021 FATA DE ANUL PREDECENT

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in anul 2021 s-au deschis 6.113 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 10% fata de nivelul anului anterior, dar in continuare sub nivelul inregistrat inainte de impactul pandemiei Covid-19 pe plan local. Pierderile companiilor care au intrat in insolventa au inregistrat o crestere accelerata. Numarul de angajati raportat de firmele insolvente in perioada analizata este de aproape 30.000.

Citiţi mai Multe
Sus
  • Romanian
  • English