Stiri & Publicatii

CE ESTE NOU

25/03/2024
PUBLICATII ECONOMICE

TOATE PUBLICATIILE COFACE

27/02/2024
PUBLICATII ECONOMICE

Vremuri dificile pentru constructori si companiile imobiliare

Sectoarele constructii si imobiliare sunt printre cele mai ciclice sectoare. Sensibile la schimbarile de pe piata muncii, preturile marfurilor si, in primul rand, la mediul ratei de dobanda si accesibilitatea creditelor, aceste domenii de activitate sunt in prezent sub presiune. Si este putin probabil ca lucrurile sa se imbunatateasca in 2024.

Citiţi mai Multe
06/02/2024
PUBLICATII ECONOMICE

Barometrul riscurilor sectoriale si de tara Coface, T4 2023

Dupa un 2023 oarecum turbulent, dar mai bun decat se astepta, 2024 se prefigureaza ca un an incert, atat din punct de vedere (geo)politic, cu peste 60 de alegeri nationale - prezidentiale si/sau legislative – cat si din punct de vedere economic, cu riscuri in crestere intr-o economie globala care incetineste

Citiţi mai Multe
05/02/2024
PUBLICATII ECONOMICE

Handbook Coface Riscuri sectoriale si de tara 2024

Analiza economica, evaluari riscuri sectoriale si de tara 2024

Citiţi mai Multe
18/12/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Pentru a-si acoperi datoriile, Europa de Sud trebuie sa priveasca dincolo de turism si sa-si rezolve criza demografica

Dupa ce a scazut din cauza restrictiilor de calatorie in contextul Covid-19, numarul de turisti revine acum la nivelurile de dinainte de pandemie in toata Europa, tarile mediteraneene beneficiind cel mai mult. Dintr-un motor stricat acum un deceniu, Europa de Sud a devenit calul de bataie al redresarii europene post-pandemie. In perioada 2021-2023, Italia, Spania, Grecia si Portugalia au reprezentat in mod constant intre o patrime si jumatate din cresterea PIB-ului UE.

Citiţi mai Multe
28/11/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Industria metalelor in Germania: Perspective sumbre, dar comportamente de plata pozitive

Situatia sectorului metalelor din Germania nu a fost niciodata usoara si a devenit mai dificila odata cu aparitia concurentei produselor din metal sustinute de statul chinez, precum si pe fondul deteriorarii situatiei sectorului auto german inca din 2018. In ciuda provocarilor, comportamentul de plata s-a imbunatatit de-a lungul anilor in acest sector, conform rezultatelor sondajelor anuale Coface privind platile din Germania.

Citiţi mai Multe
13/11/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Sondajul platilor corporative in Franta, 2023

- In 2023, 97% dintre companiile franceze au oferit clientilor termene medii de plata de 48 de zile.
In ciuda acestui fapt, 82% dintre companii au inregistrat intarzieri la incasare in ultimele 12 luni. Majoritatea declara ca platile intarziate au avut loc mai frecvent si pentru perioade mai lungi decat anul trecut. Deteriorarea comportamentului de plata a companiilor are ecou pe zona de insolvente, cu o crestere incontestabila observata de la inceputul anului, care a depasit chiar nivelurile pre-Covid.

Citiţi mai Multe
30/10/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Consiliul de Cooperare din Golf: Un adevarat castigator in contextul economic actual

Dupa o incetinire economica in 2023, in principal din cauza scaderii productiei de energie si a preturilor mai mici, 2024 se prefigureaza ca un an de crestere economica accelerata pentru tarile Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG). Dupa cateva luni marcate de pesimism cu privire la cererea globala de petrol, preturile au inceput sa creasca, insa diferentiat la nivel de tari.

Citiţi mai Multe
24/10/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Barometrul riscurilor sectoriale si de tara Coface – T3 2023

Vestile bune de la inceputul anului 2023 au lasat repede loc indiciilor ca sfarsitul anului va fi mult mai putin promitator.
Pe langa riscurile care au fost amintite de multe ori, dintre care unele continua sa se intensifice (stabilitate financiara, riscuri sociale si politice), trebuie sa tinem cont de faptul ca lupta impotriva inflatiei nu a fost castigata inca: excluzand energia, inflatia ramane mult peste tintele stabilite de bancile centrale, in timp ce situatia de pe piata petrolului a devenit (din nou) tensionata in urma atacurilor din Israel.

Citiţi mai Multe
14/09/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Sondajul platilor corporative din Germania 2023: Inapoi in trecut?

Spre deosebire de anul trecut, cea mai recenta editie a sondajului Coface privind comportamentul de plata al companiilor din Germania nu a fost influentata de evenimente speciale precum pandemia COVID-19, declansarea razboiului din Ucraina sau de presiunile rezultate asupra preturilor marfurilor.

Citiţi mai Multe
13/06/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Barometru riscuri sectoriale si de tara – T2 2023

Anul 2023 a inceput cu mare entuziasm, dar, dupa toate probabilitatile, nu va fi anul la care se asteptau cei mai multi analisti. Primele sase luni au intarit unele dintre convingeri: nu, inflatia nu va reveni spontan si nedureros la tinta de 2% in tarile dezvoltate; nu, bancile centrale nu vor „pivota” de acum pana la sfarsitul anului; si nu, simpla ridicare a restrictiilor sanitare nu va permite Chinei sa joace rolul de motor de releu pentru economia globala.

Citiţi mai Multe
30/05/2023
PUBLICATII ECONOMICE

Sondajul platilor corporative China 2023: companiile au raportat intarzieri mai mici de plata in 2022 si se asteapta la o crestere economica mai mare

• Sondajul Coface arata ca mai putine companii din China s-au confruntat cu intarzieri de plata in 2022. 40% dintre respondenti au raportat restante, in scadere de la 53% in 2021. Intarzierea medie a platilor a fost redusa de la 86 la 83 de zile in 2022.
• Mai putine companii s-au confruntat cu intarzieri de plata foarte lungi (ULPD).

Citiţi mai Multe
16/05/2023
PUBLICATII ECONOMICE

REGATUL UNIT: INSOLVENTELE IN CRESTERE ACCELERATA ODATA CU INCETAREA MASURILOR DE SPRIJIN GUVERNAMENTAL

In 2022, aproximativ 23.400 de companii au intrat in faliment in Marea Britanie, ceea ce a facut ca insolventele sa atinga cele mai inalte niveluri de la criza financiara globala din 2009.
• Cresterea rapida a numarului insolventelor a venit dupa 2 ani in care s-au raportat niveluri scazute ale acestora
• Cresterea a fost centralizata in jurul companiilor mai mici si a fost determinata in principal de lichidarile voluntare ale creditorilor. Insolventele companiilor mai mari erau insa sub nivelul din 2019.

Citiţi mai Multe
14/02/2023
PUBLICATII ECONOMICE

De la pesimism excesiv la optimism excesiv -Barometrul Coface T4 2022-

Anul 2023 incepe cu vesti bune pe frontul macroeconomic. In primul rand, Europa a evitat o recesiune care parea inevitabila. Cresterea eficientei si incetinirea activitatii au condus la o scadere brusca a preturilor la energie si, prin urmare, la o incetinire binevenita a inflatiei. In cele din urma, perspectiva unei redresari in China in a doua jumatate a anului, desi foarte incerta, aduce, de asemenea, sperante pentru economia globala. Acest lucru a fost suficient pentru ca pietele financiare sa se dezlantuie, linistite de faptul ca cel mai rau scenariu este, deocamdata, putin probabil sa se produca.

Citiţi mai Multe
14/11/2022
PUBLICATII ECONOMICE

CRIZA ENERGETICA – IMPACT SI PUNCTE DE INFLEXIUNE

Europa se afla in mijlocul unei furtuni energetice perfecte. In ultimele luni, trei socuri suprapuse au impins Uniunea Europeana in cea mai grava criza energetica pe care a cunoscut-o vreodata.

Citiţi mai Multe
18/10/2022
PUBLICATII ECONOMICE

Barometru T3, 2022 – Posibilitatea unei recesiuni globale devine tot mai clară

Dincolo de repercusiunile razboiului din Ucraina, inasprirea monetara globala si constrangerile multiple asupra cresterii chineze releva o perspectiva sumbra. Pe termen scurt, economia pare sa se instaleze intr-un regim de „stagflatie”, in care stagnarea economica si preturile in crestere rapida coexista. Intre timp, posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce in ce mai clara

Citiţi mai Multe
22/09/2022
PUBLICATII ECONOMICE

Studiul Coface privind platile corporative din Germania 2022: Companiile se pregatesc pentru o noua criza

In timp ce situatia economica actuala genereaza tot mai multe efecte negative, cea de-a sasea editie a sondajului Coface privind platile corporative din Germania indica faptul ca impactul asupra platilor in 2022 pare a fi moderat si comparativ mai mic decat socul general asupra economiei. Cu toate acestea, companiile sunt mai atente pe termen scurt si foarte pesimiste cu privire la viitor.

Citiţi mai Multe
23/06/2022
PUBLICATII ECONOMICE

O recesiune pentru a evita stagflatia? Economia mondiala, la rascruce de drumuri Barometru Coface T2 2022

La patru luni de la inceperea ostilitatilor din Ucraina, se pot trage primele lectii: conflictul, care va dura, a rupt deja echilibrul geo-economic global. Pe termen scurt, razboiul exacerbeaza tensiunile intr-un sistem de productie deja afectat de doi ani de pandemie si creste riscurile asupra economiei mondiale: in timp ce aceasta din urma parea sa se confrunte cu amenintarea stagflatiei, in urma cu cateva saptamani, schimbarea de ton a bancilor centrale, confruntate cu accelerarea inflatiei, a readus in prim plan perspectiva unei recesiuni, in special in economiile avansate.

Citiţi mai Multe
24/05/2022
PUBLICATII ECONOMICE

Efectele pe termen mediu si lung ale razboiului din Europa asupra evolutiei sectoarelor globale: ce sectoare vor rezista?

Chiar daca se observa disparitati in functie de pozitia companiilor in lantul de aprovizionare sau locatia geografica, cele 13 sectoare analizate de Coface vor continua sa fie afectate de razboiul din Ucraina, direct sau indirect, pe termen mediu si lung. Se asteapta ca majoritatea sectoarelor sa fie afectate de un context al preturilor ridicate a marfurilor si de problemele de aprovizionare exacerbate de razboi. Acesta este cazul preturilor ridicate ale petrolului, care probabil vor continua sa fie alimentate de efectul de propagare al interdictiei asupra petrolului rusesc anuntata de comisia UE ; precum si al cerealelor (Ucraina, Rusia si Belarus fiind producatori majori de cereale). Avand in vedere intreruperile in curs de desfasurare a aprovizionarii cu semiconductori si efectul de propagare al pandemiei de COVID, asa cum este ilustrat de blocarea portului din Shanghai, cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat este mai probabil ca un soc al cererii sa se materializeze, determinand un mediu global mai advers.

Citiţi mai Multe
09/05/2022
PUBLICATII ECONOMICE

SONDAJUL PLATILOR CORPORATIVE DIN CHINA RISCURI MAJORE IN LANTURILE DE APROVIZIONARE SI PRETURI MARI ALE MATERIALELOR

Sondajul platilor corporative din China 2022 arata ca mai putine companii s-au confruntat cu intarzieri de plata in 2021, insa acestea au raportat plati restante mai lungi decat in anul precedent. Intarzierea medie de plata a crescut de la 79 de zile in 2020 la 86 de zile in 2021. Companii din 9 sectoare (raportat la un total de 13 sectoare) au raportat o crestere a intarzierilor la plata, in frunte cu sectorul agroalimentar care a inregistrat cea mai mare crestere de 43 de zile, urmat de lemn, transporturi, si textile.

Citiţi mai Multe
05/05/2022
PUBLICATII ECONOMICE

Razboiul din Ucraina a generat numerosi perdanti si putini castigatori

La mai bine de doua luni de la inceputul razboiului din Ucraina, pe 24 februarie, perspectivele unei solutionari rapide a razboiului par tot mai putin probabile. Pe masura ce sanctiunile impotriva Rusiei continua sa se acumuleze, o revenire la situatia de dinainte de razboi pare iluzorie, chiar si in cazul incheierii timpurii a conflictului.


Citiţi mai Multe
Sus
  • Romanian
  • English