Stiri & Publicatii
02/07/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Un licar de speranta pentru unele economii avansate: Japonia, Islanda si Irlanda

Evaluari revizuite ale riscului de tara
Coface a observat o ameliorare in ceea ce priveste unele economii avansate. Cresterea economica din Japonia beneficiaza de mesajele politice ale Primului Ministru Abe, ajutand la intensificarea activitatii, cel putin pe termen scurt. Cresterea devine mai stabila in Irlanda, membra a zonei Euro, pe masura ce depaseste criza financiara. Activitatea in Islanda este foarte dinamica. Pe de alta parte, in Africa de Sud si Tunisia, reducerea in activitate, problemele financiare si, mai presus de toate, presiunile politice si sociale in crestere reprezinta un risc din ce in ce mai mare.  

 

Imbunatatiri in economiile avansate: Japonia, Islanda si Irlanda 
  • Supravegherea negativa a fost inlaturata din evaluareaA1pentruJaponia. Stimulentele monetare si bugetare anuntate au avut un impact tangibil asupra consumului casnic. De asemenea, deprecierea yenului de la sfarsitul anului 2012 a ajutat la intensificarea exporturilor japoneze, care ar trebui sa continue sa creasca la peste 3% in 2013. Climatul economic japonez se imbunatateste, cel putin pe termen scurt (se estimeaza ca PIB-ul creste cu 1,4% in 2013) si prin urmare numarul de companii inchise stagneaza.
  • In timp ce unele economii se zbat pentru a iesi din recesiunea Europei Occidentale, altele reusesc.Cresterea in Islanda este viguroasa (3,8% in primul trimestru din 2013, 2,3% prognoza pentru 2013 in ansamblu), cu o reducere a inflatiei si o stabilizare a somajului, astfel ca tara a fost ridicata la nivelul A3.
  • Irlanda iese incet, dar sigur din criza bancara grava. Cresterea a fost pozitiva in anul 2012 si va ramane la fel in 2013 (+0,9% pentru cei doi ani). Tara dispune de un excedent de cont curent confortabil, iar cererea interna creste treptat. Reforma si pachetele de austeritate supravegheate de „Troika” au progresat fara niciun impediment si ar trebui sa se finalizeze cu succes pâna la sfarsitul anului 2013. Increderea in randul investitorilor s-a consolidat, iar Irlanda poate emite din nou obligatiuni pe piata internationala. In acest context, evaluareaA4s-a ajustat la osupraveghere pozitiva.

 

Riscurile sociale si politice continua in economiile emergente: Africa de Sud si Tunisia, cu o evaluare redusa pentru ambele tari 
  • Africa de Sud, al carei nivel s-a redus la A4, a fost caracterizata de o crestere ce a scazut gradual, atingand 3% in 2013. Datoria foarte mare a populatiei, inflatia si somajul reprezinta impedimente pentru consum. In plus, societatile isi pierd competitivitatea si sufera de repercursiunea recesiunii din zona Euro, un partener comercial major. Tensiunile sociale raman mari in contextul perspectivelor frustrante in randul populatiei si nu se pot exclude alte greve.
  • Tunisia, supusa unei reduceri a nivelului de evaluare laB,este macinata de tensiuni politice si sociale din ce in ce mai mari, intarziind intocmirea Constitutiei si organizarea alegerilor legislative si prezidentiale, intr-o societate cu divizari sociale din ce in ce mai mari. Conturile externe si nivelul rezervelor valutare sunt stramtorate, in contextul scaderii veniturilor din turism. Aplicarea celui mai recent program FMI va reprezenta astfel o dificultate serioasa pentru guvern.

 

Economii in curs de dezvoltare: o situatie confuza 
  • In Europa Centrala, Republica Ceha si Slovenia, retrogradate la nivelul A4, sufera in special din cauza impactului reducerii activitatii in zona Euro. In Republica Ceha, somajul pe termen lung afecteaza in prezent 37% din populatia activa. In Slovenia, societatile cu niveluri uriase ale datoriei (85% din PIB), se confrunta cu un val din ce in ce mai mare de falimente, exacerbate de un sector bancar deficient si credite neperformante. Spre deosebire de vecinii acesteia,Polonianu se afla in recesiune, iar incetinirea este ciclica. Pana la sfarsitul anului 2013, activitatea ar trebui sa culeaga beneficiile unei politici monetare expansioniste, acesta fiind si motivul inlaturarii supravegherii negative asupra evaluarii A3 a acesteia.
  • InAmerica Latina, vestile bune vin din Ecuador. Coface a imbunatatit evaluarea acestuia la nivelulB. Cresterea este aici puternica si constanta. Datoria publica este mult redusa si insumeaza in prezent 22% din PIB. Situatia politica s-a stabilizat si guvernul pare sa aiba o atitudine favorabila fata de investitorii straini. 
  • In Asia emergenta,Filipinea iesit pentru prima data din intervalul de evaluare B cu o imbunatatire laA4datorita performantei macroeconomice redutabile a acesteia: cresterea la 7,8% in primul trimestru din 2013 (6,5% prognoza pentru anul in curs), consumul sustinut si excedentul actual solid sustinut de remiterile dinamice din partea expatriatilor, inflatia sub control si ameliorarea finantelor publice.
Descărcaţi acest comunicat de presă : Un licar de speranta pentru unele economii avansate: Japonia, Islanda... (227,79 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English