Stiri & Publicatii
25/01/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Turcia inregistreaza o crestere dinamica, dar este din ce in ce mai vulnerabila la factorii externi

  • Economia Turciei a crescut considerabil in primele trei trimestre ale anului 2017, depasind cu mult asteptarile, in ciuda seriei de evenimente pe care tara le-a inregistrat in 2016
  • Economia a fost sustinuta de masuri guvernamentale, investitii mai mari, exporturi in crestere si o redresare a consumului privat
  • Vulnerabilitatile sale principale sunt finantarea deficitului, dependenta in crestere de investitori financiari globali, volatilitatea cursurilor de schimb valutar si cresterea inflatiei
Cresterea continua depaseste asteptarile

Economia Turciei a inregistrat o crestere semnificativa in primele trei trimestre ale lui 2017, in urcare cu 7,4% comparativ cu anul precedent. Acest lucru s-a realizat in ciuda seriei de socuri care au avut loc in tara in 2016. In cursul celui de-al treilea trimestru al lui 2017, economia a crescut cu 11,1% fata de anul precedent - cel mai rapid ritm dintre toate economiile G20. Cresterea a fost determinata in principal de sprijinul guvernamental, investitii mai mari, cresterea exporturilor si redresarea consumului privat.

Unul dintre cele mai mari impulsuri pentru economie a fost cresterea dimensiunii Fondului de Garantare a Creditelor (FGC cu care guvernul sprijina societatile mici si mijlocii) la aproape 64 MLD USD (250 MLD Lire). FGC face efectiv din Stat un „garant” pentru cererile de credite.

De asemenea, investitiile au crescut cu 7,9% in primele noua luni ale lui 2017 (2,7% in aceeasi perioada a lui 2016). Investitiile globale au fost impulsionate de un salt de 12% al investitiilor in constructii in cel de-al treilea trimestru si, cel mai important, de o crestere de 15,3% a investitiilor in masini si echipamente (un indicator principal al capacitatii de productie in crestere). Consumul privat a avut o crestere solida, in special in cazul bunurilor durabile. Acest lucru reflecta impactul pozitiv pe care reducerile generale de taxe pentru produse, cum ar fi produse electrocasnice si mobila, le-au avut asupra economiei.

Exporturile de bunuri si servicii, care au crescut cu 13% in primele trei trimestre ale lui 2017 fata de anul precedent, au sprijinit de asemenea puternic economia. Contributia comertului la cresterea PIB s-a situat la 1,4 puncte procentuale in primele trei trimestre. Redresarea din Europa continua sa stimuleze performanta exportului Turciei. Productia a mers bine, cu o accelerare a activitatilor de fabricatie si constructie, la fel si sectorul serviciilor.

In acest mediu pozitiv, cresterea consumului privat este de asteptat sa fie sprijinita in prima jumatate a lui 2018. In plus, viitoarele alegeri prezidentiale si parlamentare din 2019 pot incuraja guvernul turc sa introduca noi masuri catre sfarsitul lui 2018, pentru a sprijini activitatea economica inaintea alegerilor.

Vulnerabilitatile externe ar trebui luate in considerare

In ciuda acestor previziuni pozitive, lipsa structurala de economii a Turciei va continua sa reprezinte cea mai mare amenintare pentru economia nationala. Programul FGC al guvernului a incurajat bancile sa imprumute si a impins astfel raportul imprumuturi-depozite din sectorul bancar pana la 125%, in a doua jumatate a lui 2017. Pe langa afectarea riscurilor bancare, aceasta situatie accentueaza de asemenea provocarile legate de cursurile de schimb valutar, facand Turcia mai vulnerabila la volatilitatea monedei si afectand negativ sentimentul investitorilor. Acesti factori ar putea sa limiteze investitiile directe straine in urmatorii ani.

Problema Turciei privind cursurile valutare este legata de finantarea deficitului sau de cont curent, intrucat acesta este in mare parte finantat prin afluxuri de capital pe termen scurt. Daca ar fi contractate investitii directe straine care sunt relativ reduse, Turcia s-ar baza mai mult pe capitalul pe termen scurt pentru finantarea deficitului sau extern. Acest lucru ar creste dependenta tarii fata de investitorii financiari globali si i-ar spori vulnerabilitatea la socurile cursului valutar.

Printre alte potentiale provocari, Turcia ar trebui sa fie atenta la ratele dobanzilor in crestere pentru imprumuturile bancare intrucat acest lucru reprezinta un risc important pentru dinamica investitiei in tara. Nivelurile ridicate ale ratelor dobanzii pe care tara le-a atins ar putea sa impiedice administrarea fluxului de numerar in sectorul corporativ si sa afecteze negativ entuziasmul companiilor pentru noi investitii.

In acest context economic, este posibil ca inflatia sa continue sa creasca din cauza slabirii lirei turcesti in raport cu Dolarul American si cu Euro. Deprecierea Lirei fata de aceste doua monede din Septembrie poate sa puna o presiune in crestere asupra inflatiei, atat in ceea ce priveste preturile de consum, cat si cele de productie. Preturile mai mari si cresterile de taxe cuplate cu o Lira mai slaba ar putea de asemenea sa influenteze consumul privat, scazand puterea de cumparare.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Turcia inregistreaza o crestere dinamica, dar este din ce in ce mai vu... (143,80 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English