Stiri & Publicatii
05/02/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Turcia: Deprecierea cursurilor de schimb si cererea interna scazuta afecteaza performanta companiilor de a efectua platile

Turcia
  • Performanta companiilor din Turcia de a efectua platile depinde de cererea interna si de cursurile de schimb
  • Deprecierea puternica a cursurilor de schimb la inceputul anului 2014 a afectat negativ profitabilitatea companiilor
  • Cererea interna in scadere din cauza cresterii ratelor dobanzilor si a masurilor macroprudentiale a afectat performanta platilor
  • Coface noteaza riscurile din segmentul constructiilor de locuinte si, in special, segmentul metalelor neferoase si al otelului 

Publicarea strategiei de iesire a Presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, in mai 2013, a declansat o noua perioada, marcata de o schimbare a perceptiei riscului fata de economiile in curs de dezvoltare de pe pietele financiare. Turcia a intrat in aceasta perioada cu un deficit de cont curent ridicat, un sector de productie care depinde in mod substantial de importuri si trei alegeri succesive.

Deprecierea rapida a cursurilor de schimb, care a inceput in decembrie 2013, s-a stabilizat doar dupa ce Banca Centrala a redus mult ratele dobanzilor la sfarsitul lunii ianuarie. Cu toate acestea, deprecierea lirei continua sa afecteze negativ bilanturile contabile ale companiilor. Pe de alta parte, masurile de restrictionare a creditelor introduse de Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) la inceputul anului pentru a limita deficitul de cont curent au redus cererea interna, ceea ce a constituit unul din factorii care au ingreunat colectarea creantelor de catre companii.

In conformitate cu aceste evolutii, a inceput sa se observe diminuare a capacitatii de plata in sectoarele in care productia si vanzarile se concentreaza predominant pe piata interna. Cresterea numarului facturilor contestate si a cecurilor respinse confirma aceasta diminuare. 

Cecurile respinse au insumat 15,9 MLD TL in primele 10 luni ale anului 2014, o crestere de 5,4%. Suma facturilor contestate a crescut de asemenea cu 9,1%, de la un la altul, in primele 10 luni ale anului 2014, din cauza cresterii dobanzilor si a scaderii cererii interne.

Coface estimeaza ca economia Turciei va creste cu 3,1% in 2014 si cu 3,5% in 2015. In noiembrie 2014, Coface a redus evaluarile riscului de tara pentru Turcia de la A4 la B, din cauza perspectivei de dezvoltare reduse, a gradului de indatorare ridicat din sectorul privat si a volatilitatii cursurilor de schimb.

Pierderile suferite de cele 2,9 MIL companii, incluse in Sistemul Informational al Intreprinzatorilor al Ministerului Industriei, par sa fi crescut semnificativ din cauza majorarii cursurilor de schimb la sfarsitul anului 2013. Pierderile din cursurile de schimb au insumat 118,8 MLD TL la sfarsitul anului 2013, in crestere de la nivelul de 45,1 MLD TL de la sfarsitul anului 2012. Acesta este un indicator esential care reflecta vulnerabilitatea companiilor la volatilitatea cursurilor de schimb.

“Avand in vedere ca nivelurile cursurilor de schimb si ale cererii interne reprezinta doi factori esentiali care afecteaza profitabilitatea companiilor din Turcia, o relansare moderata a cererii interne in primul trimestru al anului 2015 poate afecta pozitiv profitabilitatea companiilor. Cu toate acestea, evolutiile din economia globala, riscurile geopolitice, procesul estimat al cresterii ratelor dobanzilor de catre FED si viitoarele alegeri generale din Turcia indica persistenta riscului privind cursurile de schimb. Aceasta sugereaza ca intram intr-o perioada in care companiile trebuie sa-si administreze mult mai constiincios fluxurile de numerar si imprumuturile”, a declarat Seltem İYİGÜN, economist Coface MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord).

 

Principalele riscuri sectoriale subliniate de Coface sunt:

Sectorul metalelor (neferoase si otel): Dependenta de importuri a aprovizionarii cu materii prime, scaderea preturilor materiilor prime si impactul negativ al cursurilor de schimb asupra costurilor imprumuturilor sunt principalele riscuri cu care se confrunta companiile.

Sectorul auto: Cresterea taxelor de la inceputul anului, cresterea ratelor dobanzilor, masurile macroprudentiale introduse de BRSA pentru a limita imprumuturile de consum si cresterea cursurilor de schimb, printre alti factori, au determinat un declin semnificativ al vanzarilor interne. Cu toate acestea, se mentine perspectiva pozitiva pentru exporturi.

Sectorul alimentar: Cel mai mare risc pentru producatorii din acest sector este cresterea costurilor de productie din cauza secetei din timpul anului.

Sectorul chimic: Principalii factori de risc cu care se confrunta sectorul sunt dependenta de aproape 70% de importurile de materii prime si declinul sectorului constructiilor, unul dintre clientii principali ai sectorului.

Sectorul constructiilor: In segmentul rezidential, incertitudinea generata de cresterea ratelor dobanzilor si reducerea cresterii economice par sa fi cauzat o regresie a increderii consumatorilor, reflectata negativ in cererea de locuinte. Diferenta din ce in ce mai mare dintre cerere si oferta este vazuta ca un alt factor de risc.

Sectorul retail: Consumul din sectorul privat asigura aproximativ 2/3 din PIB-ul Turciei. Potrivit unor date recente, vanzarile din comertul cu amanuntul continua sa creasca, astfel ca nivelul de risc al sectorului nu pare sa fie mare.

Textile si imbracaminte: Acest sector, care are o capacitate de productie si vanzare ridicata, atat pe piata interna cat si pe cea externa, prezinta un nivel mediu de risc. Tendinta de relansare de pe pietele europene si exporturile sprijinite de cursurile de schimb mai mari afecteaza pozitiv performanta sectorului.

Farmaceutice: Presiunea asupra preturilor cauzata de sistemul de referinta al medicamentelor si nivelul ridicat al concurentei afecteaza negativ profitabilitatea companiilor. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Turcia: Deprecierea cursurilor de schimb si cererea interna scazuta af... (204,13 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English