Stiri & Publicatii
29/05/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Studiul Insolventelor Coface: Companiile insolvente sunt din ce in ce mai numeroase in Europa Centrala

Studiul Insolventelor Coface
  • Dupa o usoara redresare in 2011, tarile se confrunta iarasi cu un mediu economic instabil. Numarul companiilor insolvente a crescut din nou in tarile CEE in 2012 - cu exceptia Letoniei, Estoniei si Ucrainei
  • Criza economica loveste in cele din urma si Polonia, care inregistreaza un nivel record al insolventelor in 2012
  • Pentru urmatorii 2 ani, se estimeaza o crestere a insolventelor
  • Topul sectoarelor cu cele mai putine insolvente: IT, Telecomunicatii, Educatie si Sanatate
  • Topul sectoarelor cu cele mai multe insolvente: Constructii, Industria manufacturiera, Comertul cu amanuntul, Comertul cu ridicata si distributie

 

Criza economica loveste Europa Centrala 

Impactul crizei economice a fost puternic resimtit in tarile din Europa Centrala: numarul insolventelor s-a majorat cu 3,5% in 2012. Principalele responsabile pentru aceasta involutie au fost Bulgaria si Croatia, ambele prezentand o crestere dramatica anul trecut.

Singurele evolutii pozitive sunt inregistrate de Estonia si Letonia, desi intreaga regiune a fost caracterizata de o tendinta ascendenta in ultimii ani din punctul de vedere al companiilor insolvente. Comparativ cu 2009 (anul de criza, dupa prabusirea Lehman Brothers Holdings), in 2012 insolventele au crescut cu 38,7%. 

Cel mai afectat sector in 2012 a fost cel al Constructiilor. Companiile au avut de suferit din cauza programelor de austeritate si a lipsei investitiilor in locuintele private. Cu probleme similare s-au confruntat si industria manufacturiera, comertul cu amanuntul si comertul cu ridicata si distributie. Acesta din urma experimenteaza efectele negative ale ratelor ridicate ale somajului si scaderea cheltuielilor gospodariilor. 

La polul opus, Telecomunicatiile, Educatia si Sanatatea au fost cele mai putin afectate sectoare, inregistrand cele mai mici rate ale insolventelor in 2012. 

Dorim sa mentionam ca datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate in totalitate din cauza legislatiei diferite pentru fiecare tara in parte. Unele din acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolventei similara standardelor europene, in timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au in continuare nevoie de reforme. 

 

Tari cu probleme in 2012: Bulgaria, Croatia si Slovenia, urmate indeaproape de Polonia 

In Bulgaria, 1.339 de companii au intrat insolventa in 2012, comparativ cu 390 in 2011, implicand o crestere de 243%. Parghii financiare si operationale ridicate, cheltuieli financiare mari, volatilitatea preturilor materiei prime si lichiditatea scazuta au fost principalele motive pentru situatia din Bulgaria in 2012.

Mai mult decat atat, Bulgaria inca se lupta cu proceduri ineficiente pentru insolventele in curs. Comparativ cu 2011, rata insolventelor aproape s-a triplat, iar pentru 2013 si 2014, se estimeaza o crestere si mai puternica. 

In Croatia, numarul companiilor insolvente a crescut in mod dramatic cu aproape 175% in 2012, ceea ce inseamna ca rata insolventelor s-a triplat la 2,43% in 2012 (de la 0,88% in 2011). Principalele motive sunt: mediul de afaceri intr-o schimbare permanenta caruia companiile nu ii pot face fata, lipsa strategiilor guvernamentale, pietele interne slab dezvoltate si preturile inca necompetitive pentru pietele externe.

Economia croata ramane in recesiune, blocata in criza care a inceput in 2009. Situatia deficitara din Zona Euro si-a pus amprenta in scaderea exporturilor si incertitudinea implicarii bancilor straine in economia nationala. 

In Slovenia au fost deschise procedurile de insolventa pentru 980 de companii in 2012. Comparativ cu 2011, aceasta cifra a crescut cu 39,2%, ceea ce duce la o rata a insolventelor de 0,65%. Principalele confruntari sunt caracterizate de proceduri de lunga durata (poate dura pana la 10 ani sau mai mult ca falimentele sa ia sfarsit) cu dividende foarte scazute in randul creditorilor, mai ales cand activele sunt ingreunate de ipoteci. PIB-ul Sloveniei a scazut cu 2,3%, principalele cauze fiind stagnarea exporturilor si scaderea consumului intern. 

Economia Poloniei inca se remarca prin cresterea constanta a principalilor indicatori macroeconomici, dar o atenuare a acesteia devine din ce in ce mai vizibila. Rata insolventelor este in continuare cea mai buna din regiunea CEE (0,04%), dar numarul falimentelor a crescut cu 21,3% in anul precedent. Rezultatul din 2012 detine cea mai mare valoare din ultimii 8 ani si este cu 113% mai mare decat in 2008. Chiar si in 2009, la apogeul crizei, au fost cu 25% mai putine falimente decat in 2012. Sectorul constructiilor este principalul responsabil de aceste rezultate, deoarece a constituit 25% din numarul total de falimente, urmat indeaproape de Comertul cu amanuntul si distributie. 

InRomania, in 2012 a fost deschisa procedura de insolventa pentru un numar total de 23.665 de companii, cu 10% mai multe decat in 2011. Sustenabilitatea companiilor a fost erodata din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii. Prin urmare, companiile prezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la socurile interne sau externe si al presiunii pentru cresterea lichiditatilor. 

De asemenea, in Republica Ceha, Slovenia si Lituania, numarul companiilor insolvente a crescut considerabil. 

 

Cele mai bune rezultate au fost inregistrate de Letonia, Estonia si Ucraina – Serbia ambivalenta 

Letonia, care a fost cea mai afectata tara din regiune din cauza crizei, s-a confruntat cu o crestere foarte mare a insolventelor in 2009, dar a inceput sa se stabilizeze in 2010. De atunci numarul insolventelor este intr-o continua scadere, in 2012 marcand o scadere de 3,6%.

In acelasi timp, Letonia a inregistrat cea mai mare rata de crestere din Europa atat in 2011, cat si in 2012. 

InEstonia, numarul companiilor insolvente a scazut cu 5,62%, punctand astfel o medie a ratei insolventelor de 0,74%. 

Ucrainane impresioneaza cu 30% mai putine insolvente in 2012 decat in 2011, echivalentul unei rate a insolventelor de 0,08%. Cu toate acestea, tara trebuie sa se lupte cu proceduri ale insolventelor in curs extrem de ineficiente, cu rate foarte mici de recuperare economica intr-o perioada lunga. In 2012, Banca Mondiala claseaza Ucraina pe locul 157 (158 in 2011), printre 185 de state cu o rata foarte mica a insolventelor, in timp ce media regionala (Europa de Est si Asia Centrala) ocupa locul 80. Astfel, procedurile de insolventa in curs din Ucraina sunt de aproape doua ori mai putin eficiente, comparativ cu nivelul de referinta al mediei regionale. 

Serbiapoate arata o scadere a insolventelor cu 43,8%. Dar acest lucru se datoreaza doar actiunilor guvernamentale: aplicarea automata a falimentului (care a provocat o multime de eliminari din Registrul Agentilor Economici in 2010 si 2011) a fost suspendata in 2012.

In realitate, Serbia se confrunta cu problema unei extinderi nerealiste generate in perioada dinaintea crizei, in prezent inregistrand o rata foarte mare a insolventelor de 7,93% in 2012.

 

Estimari pentru 2013 si 2014: cresterea insolventelor 

Pentru 2013, Coface estimeaza inrautatirea situatiei. Insolventele vor creste in majoritatea tarilor din regiunea CEE - de ex. Polonia unde, in 2013 sunt asteptate efectele crizei globale. Acestea isi vor face simtite prezenta intr-o masura mult mai mare, inregistrand un nivel mai ridicat de insolvente.

De asemenea, in Bulgaria, unde insolventa aproape s-a triplat in 2011 - 2012, este asteptata o noua crestere; iar in tari precum Ungaria, o crestere a numarului de proceduri de insolventa in 2013 nu poate fi exclusa.

In Romania, numarul insolventelor va urma acelasi ritm de +10% in 2013 din cauza cresterii consumului intern cu 1,2%. 

Perspectivele de crestere se identifica foarte putin in regiunea tarilor CEE, dar Letonia este unul dintre exemplele in care dezvoltarea viitoare a economiei se presupune a fi in mare parte, pozitiva. 

"Este evident ca numarul insolventelor va creste in 2013 si in special vom regasi insolvente ale companiilor medii si mari, astfel ca nici macar numarul lor nu mai este relevant, ci ordinul de marime si impactul in economie. Zona central est-europeana sufera de la inceputul anului 2013 prin prisma evolutiei insolventelor si numarului de incidente de plata, astfel ca este nevoie mai mult ca oricand ca firmele sa caute solutii de management al riscului de credit si sa-si protejeze business-ul pentru a putea supravietui intr-un context european din ce in ce mai nesigur. Prognozele noastre in privinta riscului de credit este ca acesta s-a inrautatit in 2013 si aceasta perspectiva se va mentine si in perioada urmatoare." a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Studiul Insolventelor Coface: Companiile insolvente sunt din ce in ce ... (324,94 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English