Stiri & Publicatii
14/01/2020
Stiri Corporate

Studiu Coface: Veniturile din sectorul de comert cu amanuntul al produselor farmaceutice au crescut cu 15% in 2018 fata de 2017

In 2018, romanii au alocat lunar cu peste 10% mai multi bani pentru achizitia de medicamente fata de 2017.

Puncte forte:

  • Jumatate din companii (50%) au inregistrat o crestere a rezultatului net, in timp ce aproape trei sferturi au inregistrat profit net (73%)
  • Gradul de indatorare la nivelul sectorului de 75% este in scadere fata de anii anteriori
  • Aproape jumatate din companii (43%) au efectuat investitii in 2018, inregistrand un raport Capex/Amortizare supraunitar

Vulnerabilitati:

  • Aproape jumatate din companii (45%) au avut un grad de indatorare mai mare de 80%
  • 44% dintre companii au inregistrat o scadere a veniturilor la sfarsitul anului 2018
  • Durata medie de colectare a creantelor a crescut de la 75 de zile, nivelul anului 2014, la 92 zile in 2018, peste media nationala

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate” (CAEN 4773) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2018 acestea crescand cu aproximativ 15% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 4.425 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 19,07 miliarde RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 31%, ceea ce releva un grad scazut de concentrare.

Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta de 1,05 pe parcursul anului 2018, capitalul de lucru avand un nivel redus, fiind relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor a crescut de la 75 de zile, nivelul inregistrat in 2014, la 92 zile in 2018, in timp ce media inregistrata la nivel national in aceeasi perioada analizata a scazut de la 104 de zile la 90 zile.

“Sectorul analizat a performat in 2018 din perspectiva evolutiei veniturilor si are potential pentru cresterea acestora in continuare, ca urmare a investitiilor efectuate si a interesului consumatorilor pentru produsele comercializate (atat medicamente, cat si produse dermato – cosmetice, in special in mediul urban). In schimb, exista provocari la nivel de structura a finantarii activitatii (capital de lucru foarte mic, care poate cauza blocaje in derularea operatiunilor curente) si la nivel de recuperare de creante din cauza deteriorarii comportamentului de plata al CAS, durata medie a colectarii creantelor fiind peste media nationala in 2018. De asemenea, se observa fluctuatii in numarul specialistilor (farmacisti), care a scazut in 2018 cu 1,2%, aceasta tendinta fiind determinata cu precadere de evolutia din Regiunea Bucuresti – Ilfov, care a inregistrat o scadere de 15%, toate celelalte regiuni avand cresteri in linie cu evolutia numarului de farmacii (mai putin Regiunea Vest -0,6%). O dovada suplimentara ca piata farmacistilor nu reprezinta o exceptie de la tensionarea pietei fortei de munca in general,” a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Potrivit INSSE, valoarea importurilor de produse farmaceutice este de aproape 4 ori mai mare decat cea a exporturilor. Ambele au fost in usoara crestere in ultimii 2 ani, principalul partener atat pentru exporturi, cat si pentru importuri fiind Uniunea Europeana cu 73% din valoarea exporturilor. De asemenea, media lunara alocata in 2018 pentru sanatate in cheltuieli totale per gospodarie, respectiv valoarea cheltuielilor cu medicamente a fost mai mare in mediul urban (80 RON) decat in cel rural (63 RON), in crestere cu 12%, respectiv 13% fata de 2017. Tendinta poate fi explicata prin diferenta de marime a veniturilor in cele doua medii, precum si prin accesul mai usor in mediul urban la unitatile farmaceutice.

“Vulnerabilitatea financiara a farmaciilor din Romania a fost accentuata de cateva trenduri observate in ultimii ani. In primul rand, cresterea retelei de farmacii (in special in randul marilor lanturi) a accentuat concurenta, ducand la generalizarea discounturilor oferite clientilor finali. Astfel, marja bruta la nivelul sectorului a scazut la doar 13% in anul 2018, comparativ cu nivelul de 18% inregistrat acum un deceniu. In al doilea rand, extinderea punctelor de lucru finantata prin creditul furnizor a cauzat diminuarea capitalului de lucru, acest companii fiind foarte vulnerabile la incasarea tardiva a creantelor de la CAS sau vanzarea lenta a stocurilor. Al treilea aspect esential se refera la cresterea dividendelor distribuite in perioada 2016-2017, nivelul cumulat al acestora ajungand la 1,1 mld RON, aproape jumatate din totalul ultimului deceniu. Politica de reducere a preturilor la medicamentele decontate de stat (aceasta culminand cu o lovitura majora in anul 2015), precum si decontarea din ce in ce mai lenta a facturilor CAS la finalul si inceputul fiecarui an (pe fondul tensiunilor acumulate in deficitul fiscal la nivel national), alimenteaza presiuni suplimentare asupra farmaciilor. Toate aceste riscuri sunt amplificate de suprareglementarea pietei, de taxarea excesiva (taxa clawback) si de tendinta de reducere a preturilor la medicamente. Riscul cel mai mare insa este la nivelul pacientului, pentru ca toate aceste elemente genereaza lipsa multor medicamente din piata,” a adaugat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Descarca infografic

Descărcaţi acest comunicat de presă : Studiu Coface: Veniturile din sectorul de comert cu amanuntul al produ... (360,91 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English