Stiri & Publicatii
14/07/2020
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Statele Unite: falimente in ritm diferentiat

Statele Unite: falimente in ritm diferentiat

Pe masura ce epidemia de COVID-19 afecteaza foarte tare Statele Unite, Coface prognozeaza in scenariul sau de referinta ca PIB-ul tarii se va contracta cu 5,6% in 2020, inainte de a-si reveni cu 3,3% in 2021. Cu toate acestea, prognoza este amenintata de redeclansarea focarelor in mai multe state, care si-au incetat activitatea sau care amana reluarea activitatii dupa carantina extinsa din aprilie.

In ceea ce priveste falimentele, scaderea PIB-ului ar trebui sa fie urmata de o crestere masiva a cererilor de faliment. De la inceputul crizei, aceste cereri au scazut din februarie, aspect determinat de o scadere semnificativa a solicitarilor de faliment in conformitate cu prevederile din capitolul 7 din legea americana a falimentului[1] (lichidare). In acelasi timp, numarul companiilor care solicita protectia prevazuta in capitolul 11 (reorganizare) a crescut brusc (+48% fata de anul anterior in luna mai), ceea ce indica faptul ca falimentele legate de COVID-19 sunt deja in crestere. Coface prognozeaza ca procesura de faliment va reveni in a doua jumatate a anului 2020, cu o crestere preconizata de 43% intre sfarsitul anului 2019 si sfarsitul anului 2021.

Mai mult, estimarile Coface arata ca firmele „zombie”, care s-au dezvoltat in ultimul deceniu, reprezentand peste 6% din companii in 2019, ar putea fi, de asemenea, conduse catre faliment in urmatoarele luni. Pe fondul acumularii de datorii, numarul companiilor aflate in dificultate va creste.

Numarul de falimente din ultimele luni releva o situatie problematica

Anul 2019 a inregistrat prima crestere anuala a falimentelor din 2009, cu o evolutie ascendenta a procedurilor initiate in 2019 de 2,5% fata de 2018[2]. Datele lansate[3] dupa primul trimestru al anului 2020 arata ca, dupa un salt de 21% in ianuarie, procedura falimentului corporativ a inceput sa scada din februarie.

Ca si in Europa, masurile de sustinere a lichiditatii corporative, o atitudine de espectativa a companiilor debitoare si inchiderea instantelor de faliment ar putea explica aceasta tendinta.

Cu toate acestea, avand in vedere amploarea socului si faptul ca masurile de sprijin ar urma sa expire treptat, insolventele din Statele Unite vor creste.

Situatia bilanturilor agregate ale companiilor evidentiaza faptul ca sectoarele aerospatial, comert cu amanuntul, auto si energie sunt cele mai vulnerabile in contextul dat.

Falimentele si „zombificarea” ameninta companiile supraindatorate

Companiile „zombie”, care continua sa functioneze in ciuda solvabilitatii si rentabilitatii precare ar putea fi, de asemenea, impinse spre faliment in urmatoarele luni. Mai important, cum tot mai multe companii sunt fortate sa mobilizeze resurse de gestionare a datoriilor pentru a face fata pierderilor de venituri, amenintarea unei multiplicari a companiilor aflate in dificultate se adauga riscului de faliment.

[1] Capitolul 7 - Lichidarea: reprezinta aproape 64% din procedurile de faliment comercial in anul 2019, acest proces supravegheat de instanta implica vanzarea de active si plata veniturilor din vanzari catre creditori de catre un reprezentant judiciar, in conformitate cu prioritatile stabilite de Codul falimentului. Capitolul 11 - Reorganizare: Acest proces, care reprezinta peste 25% din proceduri in 2019, permite unei companii sa isi continue activitatea in timp ce implementeaza o reorganizare.

[2] Date publicate de Biroul Adminstrativ al Curtilor Americane

[3] Date publicate de Biroul Adminstrativ al Curtilor Americane pentru trimestrul 1 si in publicatii emise pentru aprilie si mai de catre Institutul American al Falimentului

 

Descarcati acest studiu

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Statele Unite: falimente in ritm diferentiat (263,33 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English