Stiri & Publicatii
11/03/2020
Stiri Corporate, , Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Polonia: in ciuda intarzierilor de plata tot mai mici, companiile se vor confrunta cu numeroase provocari

Sondajul platilor corporative in Polonia: in ciuda intarzierilor de plata tot mai mici, companiile se vor confrunta cu numeroase provocari

In pofida incetinirii economiei, cel mai recent studiu Coface cu privire la platile corporative din Polonia arata ca intarzierile de plata s-au redus incepand cu 2017 – dar impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei Poloniei ramane o problema importanta.

Sectoarele transporturi si constructii ofera cele mai generoase termene de plata

Cresterea PIB-ului Poloniei a atins 4,1% in 2019 – cu o scadere de la 5,1% in 2018 - si se asteapta sa incetineasca: Coface anticipeaza o crestere a PIB-ului in Polonia la 3,3% in 2020. Un mediu macroeconomic relativ favorabil a creat conditii de sustinere pentru intreprinderi in anii anteriori. Cu toate acestea, impactul complet al coronavirusului COVID-19 ramane de vazut in special in ceea ce priveste partenerii comerciali. Efectele secundare ale epidemiei de coronavirus ar putea avea un impact suplimentar asupra perspectivelor economice in Polonia.

Jumatate din societatile poloneze intervievate au declarat ca impun termene de plata de pana la 30 de zile. Declinul acestor termene a fost observat in special in intervalul de 91 pana la 120 de zile, cu o scadere de 1,3 puncte procentuale si o scadere medie generala a perioadei de credit: de la 47,3 zile in 2018 la 47 de zile in 2019.

In acest context, 59% dintre societatile chestionate se asteapta ca perioadele de credit oferite clientilor mici si mijlocii sa nu se schimbe in urmatoarele luni. In schimb, termenele de plata acordate clientilor mari ar trebui sa creasca pentru 60% dintre societatile participante la sondaj.

Intarzieri de plata usor mai scazute

9 din 10 societati au inregistrat intarzieri de plata in 2019, o practica standard in mediul de afaceri polonez. Cu toate acestea, perioada medie de plata (57,2 zile in 2019) s-a redus usor, fiind cu aproape 3 zile mai scurta decat cea raportata in 2018. In Germania, principalul partener comercial al Poloniei, intarzierile medii de plata au fost mai mici cu trei saptamani: 35,5 zile, potrivit celor mai recent sondaj Coface legat de platile din Germania. In Turcia, intarzierile medii de plata au fost de 40,7 zile pentru vanzarile interne si 58,1 zile pentru vanzarile la export, conform ultimului sondaj Coface cu privire la platile din Turcia.

Cu toate acestea, diferitele sectoare ale economiei continua sa se confrunte cu intarzieri de plata semnificative. Desi sectorul transporturilor a fost unul dintre cele cinci sectoare care au raportat intarzieri mai mici - alaturi de sectoarele agroalimentar, chimicale, automobile si constructii - 70% dintre companiile de transporturi au raportat plati cu scadenta depasita cu mai mult de jumatate de an, in timp ce media in sectorul transporturilor a ajuns la 121,7 zile. Intarzierile medii de plata in sectorul constructiilor au depasit, de asemenea, 100 de zile (104,2). Ambele sectoare au fost printre cele mai generoase in oferirea unor perioade lungi de creditare medie (50% dintre societatile de transport chestionate si 38% dintre cele de constructii au oferit perioade de credit mai mari de 90 de zile).

Dintre sectoarele care au inregistrat o crestere a intarzierilor de plata (textile, hartie-lemn, produse farmaceutice, comert cu amanuntul, metale, TIC si energie), sectorul metalelor a inregistrat cea mai mare crestere: aproape 13 zile, de la 53 la 66 de zile. Aceasta deteriorare din sectorului metalelor a fost deja evidentiata atunci cand Coface si-a modificat evaluarea riscurilor pentru acest sectorul in Polonia, de la Risc Mediu la Risc Ridicat.

Vanzarile s-ar putea stabiliza

In ciuda unei incetiniri continue a cresterii PIB, 50% dintre companii au raspuns in timpul sondajului ca se asteptau ca rentabilitatea lor sa creasca pe termen scurt, iar 10% dintre societati se asteptau ca rentabilitatea lor sa ramana la acelasi nivel. La acea vreme, sectoarele de textile, imbracaminte, automobile si energie erau cele care preconizau cea mai mare imbunatatire a vanzarilor. Pe de alta parte, sectoarele farmaceutic, metale si constructii au prognozat vanzari mai mici in urmatoarele luni. Potrivit Sondajului Platilor Corporative din Polonia, o mare parte a sectoarelor anticipeaza ca numarul creantelor restante va scadea in urmatoarele luni. Desi Polonia nu a fost inca puternic afectata de epidemia COVID-19, antreprenorii ar fi putut oferi raspunsuri mai putin optimiste daca sondajul ar fi avut loc la inceputul anului 2020, din cauza socului negativ pe care aceasta criza de sanatate a avut-o asupra economiei globale.

 

Descarcati studiul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondajul platilor corporative in Polonia: in ciuda intarzierilor de pl... (325,26 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English