Stiri & Publicatii
04/11/2019
Stiri Corporate

Sondajul platilor corporative in Germania pentru anul 2019: schimbari fara precedent

Sondajul platilor corporative in Germania pentru anul 2019: schimbari fara precedent

85% dintre companii raporteaza termene de plata mai lungi in 2019 fata de 2017

Potrivit sondajului platilor corporative din Germania, realizat de Coface in 2019 pe 442 de companii, tara se afla intr-o faza de schimbare. Concurenta internationala pune tot mai multa presiune pe companii, motiv pentru care fluxurile de numerar continua sa creasca. Termenele de  de plata in cadrul companiilor germane au crescut de la 29,8 zile in 2017 la 35,9 zile in 2019.

Chiar daca riscurile de credit sunt asigurate, increderea companiilor in clientii lor a scazut. Creditele pe termen scurt si mediu inca domina piata, 87% dintre companii solicitand efectuarea platilor in termen de 60 de zile - un timp foarte scurt daca se ia in calcul media internationala. Clientii care nu respecta termenele de plata afecteaza in prezent 85% dintre companii, fata de 78% acum doi ani.

Situatii diferite in functie de sectoarele de activitate

Cele mai multe intarzieri de plata au fost inregistrate in sectorul textil-imbracaminte (de la 58% la 78%), comertul cu ridicata si cu amanuntul (de la 75% la 89%) si sectorul auto (de la 73% la 81%). Prelungirea termenelor de plata se remarca si in domeniul farmaceutic si al metalelor.

Sectorul transporturilor a inregistrat termene de plata mai mici, chiar daca la 86% dintre aceste companii se confrunta cu intarzieri, comparativ cu 81%.

Motivele intarzierilor sunt, in principal, dificultatile financiare ale clientilor din cauza problemelor de management, dar si cresterea concurentei si lipsa de finantare. Mai mult decat atat, datele arata ca increderea intreprinderilor germane in viitor s-a deteriorat considerabil, doar 20% dintre companii considerand 2019 ca fiind an pozitiv din aceasta perspectiva.

Singurul sector care ramane optimist este TIC (tehnologia informatiei si comunicatiilor), aproape jumatate din companiile din acest sector raportand ca perspectivele lor de afaceri in 2019 au fost mai bune decat cele din 2018.

Nori intunecati la orizont

Printre motivele acestei deteriorari in optimismul companiilor germane, putem evidentia riscurile politice la scara globala: aproape 20% dintre companii au considerat politicile protectioniste ale lui Donald Trump si disputa comerciala SUA-China drept principalul risc pentru activitatile lor de export. Aceasta a fost urmata de Brexit la un procent de 15%, comparativ cu 2017, cand doar 3% dintre companii erau preocupate privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

 

Descarcati acest studiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondajul platilor corporative in Germania pentru anul 2019: schimbari ... (323,34 kB)
Sus
  • Romanian
  • English