Stiri & Publicatii
04/01/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Germania pentru 2017

Sondajul platilor corporative Germania 2017
Un an mai bun pentru exportatori si pentru comertul intern

Cel de-al doilea sondaj anual al platilor corporative din Germania realizat de Coface confirma multe dintre tendintele anticipate. Totusi, se pot observa unele imbunatatiri.

  • In ciuda situatiei economice robuste a tarii, aproape 78% (-6 puncte) dintre companii sunt afectate de intarzieri ale platilor.
  • Potentialele riscuri legate de lichiditati din cauza unor creante restante foarte mari sunt reduse si in scadere fata de cele observate in 2016.
  • Experienta de plata a companiilor orientate catre export s-a imbunatatit fata de anul trecut.
  • Imaginea din sectoarele de activitate este mixta. Intarzierile la plata se ridica la 41,4 zile pe o medie intersectoriala ca in sondajul din 2016.
  • Unele segmente raporteaza intarzieri de plata mai mari, in special industriile Textile/ Piele/ Imbracaminte (54,5 zile), Lemn/ Mobila (53,8 zile) si sectorul transporturilor (50,5 zile). Sectoarele Mecanica/ Precizie (25,0 zile) si Auto (31,9 zile) au inregistrat cele mai scurte perioade restante.
  • 87% dintre companiile chestionate nu prevad niciun impact din partea Brexit si doar 3,3% se asteapta la o crestere a creantelor restante din cauza acestuia.
Intarzierile de plata sunt inca un lucru obisnuit, dar devin mai putin frecvente

Al doilea studiu Coface privind experienta de plata a companiilor din Germania a aratat ca, in ciuda pozitiei solide a economiei germane si scaderii numarului de insolvente corporative, intarzierile platilor sunt inca un lucru obisnuit. Totusi, ele devin mai putin frecvente cand sunt comparate cu rezultatele din 2016. Prin comparatie la nivel international, aceste intarzieri sunt in general mai scurte in Germania. Ca o consecinta a mediului global mai bun, experienta de plata a companiilor orientate catre export s-a imbunatatit. Aceste tendinte - de economie interna robusta si mediu extern mai sanatos - ar putea imbunatati si mai mult comportamentul de plata in 2018.

Pentru 77,6% dintre companiile analizate, intarzierile la plata reprezinta o situatie frecventa, dar acest lucru constituie o imbunatatire comparativ cu cele 83,7% raportate in 2016. Acest aspect se datoreaza mediului de afaceri favorabil din Germania si unei stari generale de sanatate buna a companiilor germane. Intarzierile la plata raman pronuntate in randul companiilor care sunt dependente mai ales de activitatea de export unde peste 87% inregistreaza intarzieri la plata (2016: 90%), comparativ cu 75,9% (2016: 82,8%) pentru companiile care se concentreaza pe piata germana.

Intarzierile medii la plata raman stabile: 41,4 zile, la fel ca in 2016. Pentru mai mult de trei sferturi dintre companiile germane, durata maxima a intarzierilor la plata este de 60 zile, ca in 2016. Intarzierile la plata de peste 150 zile se ridica la 1,7% dintre companiile care se concentreaza pe piata interna din Germania (2016: 1,9%) si la 2,9% dintre companiile orientate catre export (desi acesta este semnificativ mai redus decat procentul de 7% raportat in studiul din ultimul an).

1

Procentul companiilor germane cu restante mari (de peste 6 luni) care reprezinta cel putin 2% din cifra lor de afaceri anuala a scazut semnificativ la 8,7% (2016: 13,4%). Totusi, pentru companiile orientate catre export din Germania, imaginea este mai putin pozitiva, circa 12% (2016: 20%) dintre companii suferind din cauza unor restante mari.

Majoritatea companiilor germane nu se asteapta la un impact semnificativ din partea Bexit

In sondajul platilor din acest an, Coface a adaugat si intrebari legate de potentialul impact al Brexit asupra creantelor restante. Feedbackul a fost foarte clar, intrucat aproape 87% dintre companiile chestionate nu prevad niciun impact din partea Brexit si doar 3,3% se asteapta la o crestere a creantelor restante. Companiile orientate catre export previzioneaza un impact negativ usor mai mare din partea Brexit (8%), desi majoritatea (peste 84%) nu se asteapta la niciun impact.

Dintr-o perspectiva sectoriala, companiile germane din sectorul auto sunt cele mai preocupate in legatura cu o posibila crestere a creantelor restante din cauza Brexit, dar cu un procent relativ mic de 14,3%. Producatorii de bunuri de investitii in Inginerie Mecanica (8,5%) si in Industria Mecanica/ Precizie (5,9%) sunt de asemenea usor mai precauti in legatura cu asteptarile lor.

Intarzierile la plata difera semnificativ intre sectoare

Unele sectoare sufera din cauza unor intarzieri mai mari ale platilor, care sunt in mod semnificativ peste medie. Acestea includ in special industria Textila/ Piele/ Imbracaminte unde valoare medie ipotetica a intarzierilor la plata este de 54,5 zile, urmata de Lemn/ Mobila, cu 53,8 zile. Folosind modelul Coface, cele mai mici intarzieri la plata sunt in industriile Mecanica/ Precizie (25,0 zile), Auto (31,9 zile) si sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale (33,1 zile).

2

In acest context, nu se pot observa niciun fel de riscuri de lichiditate in randul companiilor din sectorul Hartie/ Ambalaje. In mod similar, companiile din sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale, Comert en-gros si Metale sunt printre cele mai relaxate in evaluarile lor,  intrucat cifrele referitoare la platile restante mari sunt in mod clar sub medie.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondajul platilor corporative in Germania pentru 2017 (195,62 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English