Stiri & Publicatii
13/11/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Franta, 2023

Sondajul platilor corporative in Franta, 2023

In 2023, 97% dintre companiile franceze au oferit clientilor termene medii de plata de 48 de zile.

In ciuda acestui fapt, 82% dintre companii au inregistrat intarzieri la incasare in ultimele 12 luni. Majoritatea declara ca platile intarziate au avut loc mai frecvent si pentru perioade mai lungi decat anul trecut. Deteriorarea comportamentului de plata a companiilor are ecou pe zona de insolvente, cu o crestere incontestabila observata de la inceputul anului, care a depasit chiar nivelurile pre-Covid.

Termene de plata: o practica bine inradacinata

Extinderea termenelor de plata este o practica bine stabilita in Franta: 97% dintre companii ofera clientilor lor astfel de termene, indiferent de sector si de dimensiunea companiei.Perioada medie de plata este 48 de zile, semnificativ mai mare decat termenele oferite in Germania (32 de zile) sau chiar in Polonia (46 de zile), dar totusi mult mai mici decat cele oferite in China (81 de zile) si restul Asiei (66 de zile).

O dovada clara a raspandirii acestei practici in Franta este data de faptul ca, desi intreprinderile foarte mici sunt relativ mai putin inclinate sa acorde termene de plata, 95% dintre ele o fac de fapt. Cu toate acestea, termenele de plata sunt mai scurte. De exemplu, 35% dintre IMM-uri ofera termene de plata mai mici de o luna, comparativ cu aproximativ 10% in companiile mai mari.

Intarzierile de plata: situatia devine tot mai complicata pentru companiile mici si mijlocii

82% dintre companiile din Franta au inregistrat intarzieri de plata in 2023,peste nivelurile din Polonia (61% dintre companii), Germania (76%) si Asia (57%), unde termenele de plata sunt mai lungi, dar intarzierile sunt mai rare.

Dimensiunea companiei este un factor important care influenteaza intarzierile de plata.70% dintre companiile mici si mijlocii au declarat ca intarzierile de plata au crescut, fata de „doar” 53% dintre companiile medii si mari. In plus, majoritatea IMM-urilor au raportat intarzieri de plata mai frecvente anul acesta fata de 2022. 54% dintre companiile mici au inregistrat intarzieri de plata de peste o luna si aproape 20% au mers pana la a invoca intarzieri de plata de peste doua luni. Ca atare, intarzierea medie de plata este de 42 de zile pentru aceste companii, fata de 38 de zile pentru companiile mijlocii si „doar” 26 de zile pentru companiile mai mari. Rezultatele sunt cu atat mai ingrijoratoare, cu catjumatate dintre societatile foarte mici au declarat ca platile intarziate au un impact „foarte important” sau „critic” asupra numerarului lor.

Dintre motivele invocate, 27% dintre respondenti au citat dificultatile financiare ale clientilor lor ca motive pentru intarzierile de plata, aproximativ 41% dintre acestia suspecteaza ca partenerii lor de afaceri sunt mai retinuti in scopuri de gestionare a fluxului de numerar.

Insolventele din Franta, in crestere

Dupa ce a ramas la un nivel deosebit de scazut pana la jumatatea anului 2022,numarul insolventelor corporative a revenit la nivelul de dinainte de Covidla sfarsitul anului trecut. In primele 9 luni ale anului au fost inregistrate39.098 de insolvente, in crestere cu 34% fata de 2022 si cu 4,5% mai mult decat in 2019.

Aceasta dinamica afecteaza toate sectoarele.Insolventele au fost raportate in companiile care au generat venituri mai mici de 250.000 EUR(+8% fata de perioada ianuarie-septembrie 2019), iar cele care genereaza venituri de peste 10 milioane EUR au inregistrat, de asemenea, mult mai multe insolvente decat in perioada pre-pandemie (+8 %).

Aceasta tendinta se va manifesta in continuare in urmatoarele cateva trimestre, avand in vedere marjele si fluxul de numerar sub presiune din cauza conditiilor restrictive de finantare, a cererii mai limitate si a costurilor in crestere.

Deteriorarea perspectivelor economice si riscuri multiple

Aproximativ 90% dintre companiile chestionate se asteapta la o inrautatire a conditiilor economice sau, in cel mai bun caz, ca activitatea sa ramana stabila in Franta si la nivel mondial, asteptari impartasite de companiile de toate dimensiunile.

In ciuda perspectivelor de crestere limitate pentru Franta si Uniunea Europeana in 2024, aceste doua piete raman favorizate pe scara larga de companiile exportatoare (72% pentru Franta si 60% pentru UE), care le considera cele mai bune oportunitati pentru afacerile lor anul viitor.

Pe fondul unui context geopolitic global incert, favorabil pentru nearshoring[1] si friendshoring[2],12% dintre companiile chestionate au declarat ca si-au relocat deja cel putin o parte din activitate. 84% dintre companiile care s-au relocat sau intentioneaza sa isi mute o parte din activitate planifica sa faca acest lucru in Franta.

 

 

 

[1] Nearshoring – relocarea activitatii economice intr-o tara apropiata geografic

[2] Friendshoring - relocarea activitatii economice intr-o tara aliata geopolitic

 

 

Descarcati aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondajul platilor corporative in Franta, 2023 (137,38 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English