Stiri & Publicatii
25/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondaj de plata a companiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU)

Noul sondaj Coface
  • Companiile EAU manifesta o atitudine prudent pozitiva
  • 43,5% dintre exportatori si 42% dintre furnizorii interni preconizeaza o crestere a profitabilitatii, cu 52,2% si respectiv 59%, anticipand o crestere a vanzarilor fata de anul precedent
  • 39% dintre exportatori prognozeaza fluxuri de numerar mai bune
  • Creantele neachitate ale societatilor din Emiratele Arabe Unite si facturile neplatite reprezentau, in medie, un procent de o cifra din cifra de afaceri anuala totala
  • Termenii de plata corporativa se prelungesc pe masura ce gradul de constientizare a riscului de credit comercial a crescut
  • Furnizorii interni au fost mai putin afectati de incetinirea economica si de lichiditatile reduse, in comparatie cu exportatorii.

Coface, liderul mondial in gestionarea creditelor comerciale si in evaluarea riscurilor, a publicat primul sau sondaj de opinie privind creditele pentru regiunea EAU, realizat la nivelul a 136 de companii din 11 sectoare diferite, in scopul intelegerii tendintelor si evolutiei platilor corporative.

Participantii la sondaj au declarat ca termenii de plata se prelungesc. Companiile au reactionat la scaderea volumului vanzarilor, care rezulta din scaderea nivelului comertului mondial si al lichiditatilor, prin intarzierea platilor. In ciuda acestor plati restante, majoritatea respondentilor sunt optimisti cu privire la perspectivele economice viitoare pentru regiunea Emiratelor Arabe Unite si pentru Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG).

„Rezultatele acestui sondaj vin intr-un moment foarte bun, mai ales acum, ca economia incepe sa-si revina, iar companiile din Emiratele Arabe Unite incearca sa-si maximizeze nivelul competitiv in acest an. Economia diversificata a EAU a contribuit la atenuarea intensitatii efectelor declinului pretului petrolului. Cresterea constanta preconizata pentru 2017 va fi determinata in principal de comertul exterior, de consumul domestic, de turism si de investitiile noi pentru Dubai Expo 2020”, a declarat Massimo Falcioni, CEO al tarilor din Orientul Mijlociu in cadrul Coface.

„Structura diversificata a economiei EAU a facut ca furnizorii interni sa fie mai putin afectati de incetinirea economica si de conditiile de lichiditati reduse spre deosebire de exportatorii care au fost afectati de redresarea slaba a comertului mondial”, a declarat Seltem Iyigun, economist pentru Orientul Mijlociu in cadrul Coface.

Perspectiva economica viitoare incurajatoare

Conform sondajului, majoritatea companiilor din EAU si din statele CCG sunt optimiste in privinta perspectivelor economice viitoare ale regiunii, iar 31% au raportat o imbunatatire a vanzarilor in ultimele sase luni.

Majoritatea exportatorilor impartasesc o atitudine prudenta asupra perspectivelor viitoare, 43,5% dintre acestia preconizand o crestere a profitabilitatii, 52,2% prognozand vanzari mai mari si 39% anticipand ca fluxurile de numerar se vor imbunatati. Asteptarile raman pozitive si in randul furnizorilor interni, deoarece 42% dintre cei chestionati considera ca rentabilitatea lor se va imbunatati moderat sau substantial in urmatoarele sase luni, in timp ce 59% (in special cei din sectorul constructiilor, din cel agroalimentar si din retail) se asteapta sa aiba parte de o imbunatatire a vanzarilor in aceasta perioada.

Analiza Coface subliniaza ca statele Consiliului de Cooperare al Golfului vor fi prima piata de export (cea mai mare din punct de vedere al vanzarilor curente), urmata de regiunea MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord). Economiile din regiunea CCG se ridica la nivelul provocarii din acest an, deoarece pietele lor de export continua sa inregistreze cel mai mare volum de vanzari din Orientul Mijlociu. Dintre companiile intervievate in regiunea MENA, 26% intentioneaza sa exporte in CCG, beneficiind de proximitatea, de asemanarile culturale si de integrarea economica.

Sunt de asteptat noi oportunitati pe piata imobiliara - datorita noilor atractii turistice si a legislatiei si reformelor imbunatatite care sustin sectorul constructiilor in 2017. Sondajul arata, de asemenea, ca sectorul comertului cu amanuntul ar putea prezenta o serie de oportunitati, pe fundalul bazei solide a consumatorilor bogati. Cu toate acestea, sectorul respectiv este inca supus unor presiuni descendente, datorita conditiilor fiscale restrictive.

In conformitate cu aceste perspective prudent pozitive, 43% dintre companii au mentionat ca vor recruta personal nou in urmatoarele sase luni.

Nu exista riscuri majore privind facturile neachitate

Companiile din Emiratele Arabe Unite - exportatori si furnizori interni - au raportat termeni medii de plata de la 60 la 90 de zile, cu intarzieri de plata medii de 30, pana la 60 de zile. Dintre exportatori, sectorul energetic sufera de pe urma celor mai lungi restante de plata, de peste 210 zile. Pe plan intern, sectorul constructiilor se confrunta cu cele mai lungi restante de plata, cu o medie de 97 de zile si cu intarzieri de 93,1 zile.

Respondentii au mentionat dificultatile financiare ale clientilor si ineficienta administrativa - cum ar fi deficientele procesului de colectare a datoriilor - ca reprezentand principalele motive pentru neplata. Restantele la plata, la randul lor, duc la o reducere a lichiditatii pentru 52% dintre companii, la costuri suplimentare la dobanda pentru 44% si la pierderi de venituri pentru 42%.

Creantele restante si facturile neplatite ale societatilor au reprezentat, in medie, un procent din cifra de afaceri totala anuala. Majoritatea exportatorilor au raportat faptul potrivit caruia creantele restante si facturile neachitate reprezentau intre 2 si 5% din cifra lor totala de afaceri anuala. Din partea furnizorilor interni, 18% dintre respondenti au afirmat faptul potrivit caruia creantele restante si facturile neachitate reprezinta mai putin de 2% din vanzarile totale, in timp ce 20% au declarat ca reprezinta 5% -10% din cifra lor de afaceri si, respectiv, 16% - 20% din cifra de afaceri. Experienta Coface a aratat ca 80% din creantele neachitate cu intarzieri de plata mai mari de sase luni nu vor fi integral platite.

O tendinta importanta evidentiata de sondaj este aceea potrivit careia, 52,2% dintre respondenti au afirmat ca restantele medii ale platilor pentru clientii din strainatate au fost mai mici decat in cazul clientilor locali. Acesta este un indicator al conditiilor financiare restrictive de pe pietele externe.

Experienta de plata corporativa: termenele medii de plata acopera intre 60 si 90 de zile atat pentru companiile nationale, cat si pentru exportatori

Peste jumatate dintre exportatori au declarat ca EAU inregistreaza cele mai bune conditii de plata din regiune, in timp ce 36,8% au calificat intregul CCG ca lucrand cu cele mai lungi termene de plata.

Pentru exportatori, cele mai frecvente perioade de plata in ultimele sase luni au fost de 60 de zile (pentru 39,1%) si de 90 de zile (pentru 30,43%). Aproape 35% dintre respondenti au afirmat ca termenele maxime de plata in ultimele sase luni au fost de 120 de zile, in timp ce 26,1% au afirmat ca termenele maxime de plata au fost de 180 de zile sau mai mari (sume restante in exces).

Majoritatea (61%) respondentilor care se concentreaza pe piata interna au raportat ca termenele medii de plata, in ultimele sase luni, au variat intre 60 si 90 de zile. Termenele maxime de plata oferite de companiile nationale clientilor lor au fost mai scurte decat cele acordate de exportatori, intrucat doar 27% le-au oferit clientilor termene de plata de 120 de zile (fata de 35% dintre exportatori).

Restantele medii de plata sunt mai reduse pentru companiile nationale decat pentru exportatori. Restantele medii de plata de mai putin de 30 de zile au fost declarate de 11% dintre companiile nationale (fata de 9% dintre exportatori), in timp ce 29% au raportat intre 30 si 60 de zile (48% pentru exportatori) si 27% au declarat restante cuprinse intre 60 si 90 de zile (pentru 13% dintre exportatori). Intarzierile de plata medii de peste 210 zile au fost declarate de doar 4% dintre companiile intervievate (9% pentru exportatori).

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondaj de plata a companiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU) (173,54 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English