Stiri & Publicatii
17/08/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Situatia bancilor din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (GCC)

Bancile din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf
  • Preturile mici ale energiei si cheltuielile guvernamentale mai reduse in regiunea GCC au pus presiune pe oportunitatile de imprumut
  • In ciuda conditiilor comerciale actuale, GCC va inregistra o crestere solida a imprumuturilor, de 4,9% in 2017
  • Bancile sunt mai selective in acordarea imprumuturilor in 2017 si 2018
  • Optiuni de finantare alternative datorate conditiilor de piata stricte.
Stagnarea preturilor petrolului: un impact diferentiat asupra finantarii companiilor

Stagnarea preturilor mici ale petrolului afecteaza conditiile de lichiditate in tarile Consiliului de Cooperare din Golf (GCC). Acest lucru incetineste veniturile fiscale guvernamentale, restrangand lichiditatile in sectorul bancar, crescand costurile finantarii si diminuand cresterea economica (2,1% in 2017, conform prognozei Coface). Raportul analizeaza faptul ca mai multe restrictii asupra subventiilor guvernamentale ar exacerba incetinirea cresterii depozitelor.

Ratele interbancare au crescut, iar masa monetara a incetinit in regiune. Aceasta situatie a fost mai ales o problema pentru Oman si Bahrain, intrucat au cele mai slabe amortizoare fiscale si externe din regiune. Acest lucru inseamna ca restrangerea conditiilor de lichiditate a avut un impact mai profund asupra finantarilor corporative in aceste doua tari, comparativ cu altele, cum ar fi Emiratele Arabe Unite (EAU) si Arabia Saudita, care beneficiaza de amortizoare financiare mai puternice.

In general, cresterea imprumuturilor este de asteptat sa inregistreze o evolutie solida de 4,9% in 2017. Totusi, aceasta este mult mai redusa fata de cresterea medie anuala de 9,2%, inregistrata intre 2012 si 2016.

Seltem Iyigun, economist Coface, a declarat: “Resursele restrictionate ar face bancile mai selective in acordarea imprumuturilor in 2017 si 2018. Acest lucru ar limita de asemenea accesul la finantare pentru corporatii, in special pentru companii mici si mijlocii, intrucat ele reprezinta riscuri mai mari.”

Pietele de capital vor juca un rol mai mare in obtinerea fondurilor

Preturile petrolului au scazut cu peste 75% intre jumatatea anului 2014 si Ianuarie 2016 si au crescut ulterior cu circa 85%. Scaderea a rezultat in conditii financiare si de afaceri deteriorate in multe tari, determinand multe guverne sa adopte masuri de austeritate - cum ar fi anularea unor proiecte cu prioritate scazuta, cresterea unor taxe administrative si reducerea unor subventii.

Massimo Falcioni, Director Executiv pentru tarile din Orientul Mijlociu la Coface, a declarat: „Sistemul bancar, in tarile din Golf, se confrunta cu noi provocari in urma scaderii preturilor  petrolului. Costurile de finantare au crescut ca urmare a cresterilor dobanzii americane - care afecteaza in mod invariabil dirhamul din Emiratele Arabe Unite, intrucat este raportat la bancnota - iar ajustarile de capital sunt necesare datorita implementarii recente a cerintelor Basel III, care vor solicita bancilor sa detina o cantitate semnificativa de active lichide de inalta calitate in 2018-2019”.

Raportul Coface arata cat de mult dependenta de petrol a redus veniturile fiscale guvernamentale in multe tari din regiune. Acest lucru are in schimb o influenta asupra lichiditatilor in sectorul bancar si in rezultatele corporatiilor. Bugetele regiunii pentru 2017 au aratat reduceri ale cheltuielilor publice care vor duce la amanarea unor proiecte importante. Acest lucru va face mai dificil managementul fluxului de numerar pentru companii si va reduce oportunitatile pentru banci, in vederea finantarii mega-proiectelor care sunt printre principalele lor surse de profitabilitate. 

„Bancile din regiunea GCC trebuie sa isi ajusteze managementul lichiditatilor pentru a face fata ciclului economic. Surplusurile din conturile curente au scazut, iar surplusurile fiscale ale tarilor s-au transformat in deficite. Capacitatea sectorului public de a acumula lichiditati in sectorul bancar s-a redus ulterior”, a adaugat Falcioni.

Preturile scazute ale petrolului au facut ca unele tari din GCC sa isi foloseasca resursele proprii pentru a finanta deficitele bugetare. Pietele de capital ar putea juca un rol mai mare in colectarea de fonduri in mediul de afaceri actual. Intrarea pe pietele de obligatiuni internationale ar ajuta guvernele GCC sa diminueze presiunile lichiditatilor si sa gaseasca resurse suplimentare care ar putea fi folosite pentru sectorul privat. In 2016, guvernele GCC  au strans 38,9 MLD USD prin emisiuni de obligatiuni internationale si in ciuda redresarii preturilor petrolului, se asteapta ca ele sa continue sa intre pe pietele de obligatiuni in 2017. Conform raportului, un total de peste 38,9 MLD USD a fost strans de guvernele GCC in 2016 prin pietele de obligatiuni internationale, iar tendinta de este asteptat sa continue in 2017.

„Reducerilelichiditatilornu pun doar presiune pe finantarea corporatiilor si a IMM-urilor, ele cresc de asemenea riscurile comerciale asociate cu solvabilitatea si neplatile. In acest mediu, protejarea sistemului comercial este deosebit de recomandata ca stabilizator, precum si ca accelerator pentru expansiunea strategica continua in sectoarele nepetroliere”, a conchis Falcioni.

Conditiile de lichiditate stricte determina de asemenea societatile sa implementeze solutii de finantare, cum ar fi Oferte Publice Initiale si transformarea in fonduri de capital private pentru a-si satisface nevoile de capital.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Situatia bancilor din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (GCC) (145,46 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English