Stiri & Publicatii
30/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sistemul Recompensa & Pedeapsa: Provocarile viitoare pentru economia chineza

Carrot-and-stick: Challenges ahead for the Chinese economy
De la inceputul anului, guvernul chinez a continuat implementarea diferitelor puncte aflate pe agenda de reforme, in special cele referitoare la ajustarea structurii economiei chineze. In timp ce cererea interna ramane modesta, cresterea pietei imobiliare continua sa fie lenta si problemele de supra-capacitate constatate in unele sectoare raman, este putin probabil ca Republica Chineza sa realizeze obiectivul de crestere de 7,5%. Coface estimeaza o crestere a PIB-ului Chinei de 7,4% in 2014, fiind asteptata o politica de sustinere in acest sens. 

 

Cresterea numarului de credite neperformante si a costurilor de finantare

In ceea ce priveste calitatea creditelor, creditele neperformante (NPL) au crescut in China, dupa cum o demonstreaza studiul Coface privind platile companiilor, publicat la inceputul acestui an; suma absoluta a creditelor neperformante ajungand, in prima jumatate a anului 2014 (Anexa 1) la 28,7% fata de anul precedent. Tendintele macro observate in prima jumatate a anului 2014 sunt in conformitate cu asteptarile noastre in ceea ce priveste economia chineza. Pe de o parte, vom observa o stabilizare a cresterii, iar pe de alta parte, vom vedea participantii din industrie - in special companiile mai mici - care se vor confrunta cu presiuni in crestere, atat in ceea ce priveste costurile de finantare, cat si din incetinirea ritmului de crestere al cererii.

Cresterea creditelor NPL conduce la preocupari privind calitatea activelor, in timp ce costul de finantare ramane o problema pentru diverse sectoare si companii mai mici care au dificultati in accesarea creditelor. Prin urmare, inflatia sub control, o scadere generala a ratelor dobanzilor ar putea contribui la relaxarea presiunii financiare cu care se confrunta companiile si ar aduce cresterea economica mai aproape de tinta guvernului, de 7,5%”, a mentionat Rocky Tung, Economist in cadrul Coface Regiune Asia-Pacific.

 

Problemele de supra-capacitate de pe o piata imobiliara lenta 

In prima jumatate a anului 2014, sectorul imobiliar s-a dovedit a fi vulnerabil, intampinand greutati mari si nu este asteptata nicio schimbare semnificativa in a doua jumatate a anului. "Presiunea asupra preturilor si gradul de indatorare al dezvoltatorilor cresc ingrijorator, mai ales cu stocurile mari care ar trebui sa fie vandute; perspectivele pentru acest sector pe termen mediu vor ramane sumbre", spune Rocky Tung.

Cu toate acestea, importanta sectorului imobiliar in cadrul economiei chineze este semnificativa si ar trebui sa fie evitata o prabusire a acestui sector. Cererea pe termen mediu va continua sa fie ghidata de planul de urbanizare al guvernului, care se va concentra mai mult pe calitate, decat pe volumul investitiilor.

Industria metalurgica continua sa sufere din cauza problemelor de supra-capacitate si o crestere, mult mai mica decat de obicei, a cererii influenteaza si mai mult profitabilitatea. Sectorul energetic, care utilizeaza carbunele drept combustibil, se confrunta, de asemenea, cu o crestere mai mica a cererii, in timp ce dinamica de ansamblu a economiei incetineste. Este posibil ca presiunea asupra preturilor sa conduca la o crestere a nivelului de risc si la erodarea profitabilitatii si sa aduca dificultati financiare. In ceea ce priveste industria prelucrarii lemnului si al fabricarii hartiei, daca la inceputul anului perspectivele erau optimiste, sectorul se confrunta acum cu preturi in continua scadere si o crestere modesta a cererii pentru produsele finite. Luand in considerare hotararea guvernului de a continua consolidarea industriei si a reduce capacitatea de productie, dinamica cererii si ofertei s-ar putea imbunatati pana in 2015.

 

Crestere redusa a pietei de bunuri de larg consum

In mod similar, pentru sectorul de consum din China, perspectivele pe termen mediu continua sa fie pozitive, iar provocarile pe termen scurt trebuie avute in vedere. Profitand de o clasa de mijloc in curs de dezvoltare, numarul mare de persoane incadrate in categoria activa, cresterea nivelului de trai si imbunatatirea canalelor de comert cu amanuntul, piata de consum din China va continua sa creasca intr-un ritm constant si va deveni motorul de cresterii economice pe termen mediu. Cu toate acestea, masurile de combatere a coruptiei, impreuna cu incetinirea ratei de crestere a veniturilor ar putea pune un plafon pentru potentialul pietei in viitorul apropiat, ceea ce este in concordanta cu previziunile Coface, care confirma o incetinire a cresterii economice in China.

In timp ce diferitele aspecte ale reformei sunt in curs de desfasurare, cresterea economica ramane o provocare majora. Cu o multime de semne care indica un ritm de crestere destul de fragil in acest an, se crede ca guvernul este in masura sa introduca pachete de stimulare mai puternice pentru a sustine cresterea economica. Mai precis, sunt deosebit de asteptati stimulii tinta. Mai mult decat atat, o posibila scadere a ratei dobanzii ar reduce, in mod direct, costul de finantare si ar stimula consumul. Cu toate acestea, Banca Populara a Chinei ar trebui sa gestioneze riscul potential de credit rezultat dintr-o situatie monetara slabita.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sistemul Recompensa & Pedeapsa: Provocarile viitoare pentru econom... (363,15 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English