Stiri & Publicatii
14/05/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sezonul alegerilor in America Latina: Riscurile politice in crestere submineaza activitatea economica

brown envelope
  • Alegerile prezidentiale din Columbia, Mexic si Brazilia trebuie sa raspunda nemultumirilor pe scara larga legate de sistemele politice existente in regiune
  • Indicele Coface arata ca riscul protestelor sociale este foarte mare
  • Incertitudinile politice ar putea declansa probleme, cum ar fi scaderea actiunilor, increderea scazuta a corporatiilor si a consumatorilor si abordarea investitiilor de tip “asteapa si vezi”

 

Riscurile politice din America LatinA sunt legate de fragilitatea socialA Si de corupTie

Indicele de Risc Politic al Coface ia in considerare diverse aspecte de risc: 1) probleme legate de fragilitatile politice si sociale, 2) de securitate si 3) sociala. Terorismul nu reprezinta o preocupare majora, dar cadrul social necorespunzator, negativismul care inconjoara problemele de coruptie si rata relativ ridicata a criminalitatii sunt factori care submineaza perspectivele de crestere ale regiunii. Coruptia a devenit o problema acuta in regiune, in momentul in care a inceput, in Brazilia. Operatiunea Car Wash, lansata in 2014, s-a intins in 11 tari. Variabilele macroeconomice incluse in index (cum ar fi PIB-ul pe cap de locuitor, rata somajului, inflatia si inegalitatea veniturilor) sunt de obicei puncte slabe pentru America Latina. In ceea ce priveste conflictele, Mexic are cea mai slaba performanta din regiune, in special din cauza violentelor in crestere dintre bande. In 2017, rata criminalitatii din Mexic a depasit-o pe cea din 2011 - anul de varf al razboiului drogurilor din tara. In schimb, Columbia  a inregistrat o imbunatatire semnificativa. Violenta dintre grupurile de gherila a scazut in mod considerabil gratie unui acord dintre guvernul columbian si Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC). Totusi, in ciuda acestor imbunatatiri clare, exista inca unele grupari dizidente care opereaza in tara.

 

Alegerile din Mexic si din Brazilia, umbrite de nemultumirea generala fata de politicienii traditionali

Erodarea increderii generale in institutiile politice traditionale creeaza oportunitati pentru candidatii din exterior. O serie de candidati se promoveaza sub stindardul anticoruptiei. Mexic si Brazilia se confrunta asadar cu un context politic complicat. Candidatul de stanga al Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, conduce detasat in sondaje. El s-a pozitionat in trecut impotriva investitiilor private si a industriilor care sunt in mod traditional controlate de stat. Cu toate acestea, amploarea divergentelor ideologice dintre aliatii sai politici i-ar putea afecta capacitatea de a construi o coalitie puternica si de a obtine sprijinul Congresului. Desi populatia Braziliei arata un grad de nemultumire larg raspandita fata de politica traditionala, in mod paradoxal favoritul actual ramane fostul presedinte Lula - care a fost condamnat pentru spalare de bani si coruptie, in Iulie 2017. El nu va mai putea probabil sa candideze in baza legii electorale locale. In mijlocul acestei batalii juridice, exista un candidat controversat - Jair Bolsonaro, fost ofiter militar. Intr-o simulare in care Lula nu ar putea sa candideze, Jair Bolsonaro ar fi urmatorul candidat cu cea mai mare popularitate. Totusi, chiar daca fostul presedinte Lula nu candideaza, el pare sa fie favoritul in toate simularile. 

 

Dezvoltarea regionala poate fi impiedicata de incertitudinile politice

Revenirea riscurilor politice a avut deja un oarecare impact asupra dezvoltarii regionale. Un exemplu in acest sens a fost efectul colateral al Operatiunii Car Wash, care a fost in mod clar un factor ce a contribuit la cea mai mare recesiune din Brazilia. Se asteapta ca PIB-ul regiunii sa castige un nou impuls in 2018, cu o previziune de crestere de +2,4% de la an la an - dupa o revenire in 2017 (1,1% de la an la an), doi ani de recesiune inainte si o revenire din criza preturilor la marfurile de baza, observata din 2014. Aceasta prognoza va fi revizuita in jos daca incertitudinile politice actuale in special din Brazilia si din Mexic duc la o scadere a pietelor de capital si la o crestere a ratelor obligatiunilor, combinata cu niveluri mai scazute de incredere in corporatii si in consumul gospodariilor (determinand intarzieri sau anulari ale deciziilor de investitii sau de cheltuieli). In cazul unui vid guvernamental de lunga durata, orice inghetare a cheltuielilor publice ar avea un impact negativ asupra activitatii.

.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sezonul alegerilor in America Latina: Riscurile politice in crestere ... (271,19 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English