Stiri & Publicatii
07/11/2019
Stiri Corporate

Sectorul de prelucrare si conservare a carnii: evolutie negativa a veniturilor in 2018, in scadere cu 19% fata de anul precedent

Puncte forte:

  • Cresterea profitabilitatii sectorului de la 1,2% in 2017 la 3,5% in 2018
  • Reducerea cu aproximativ 50% a numarului de companii care au inregistrat datorii la Bugetul de Stat in 2018
  • Din perspectiva Coface, 66% dintre companiile analizate din acest sector au risc mediu spre mic de insolventa

Vulnerabilitati:

  • Veniturile sectoriale au scazut la 4,96 mld RON in 2018, minimul ultimilor 5 ani
  • 35% dintre companiile din sector au inregistrat pierdere
  • 50% dintre companii au grad de indatorare peste 80%

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de Prelucrare si Conservare a carnii indica o evolutie negativa a veniturilor pentru 2018, in scadere cu aproximativ 19% fata de anul anterior. Astfel, Pesta Porcina Africana (PPA) a sters peste 1 miliard de RON din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scazand de la 6,13 mld RON (2017) la doar 4,96 mld RON (2018), minimul ultimilor 5 ani. Conform ANSVSA (Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), in Romania sunt inregistrate aproape 1.000 de focare de pesta porcina africana, cu doar doua luni inainte de Craciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situatiile financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 4,96 miliarde de RON.

Companiile care activeaza in acest sector de activitate au inregistrat o lichiditate curenta pe parcursul anului 2018 de 0,96, in timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel usor negativ, a fost relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de incasare a creantelor a crescut la 64 de zile in 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, indicand apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultatilor financiare in crestere, companiile din acest sector isi platesc furnizorii cu aproape 3 saptamani mai tarziu, crescand dependenta acestora de partenerii de afaceri.

In 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, in crestere fata de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2018, cu 17% dintre companii avand o pierdere mai mare de -20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.

Cresterea marginala a profitului se datoreaza aproape exclusiv cresterii pretului in contextul excesului de cerere peste oferta disponibila, aceasta din urma fiind afectata pe plan domestic de virusul PPA.Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS (Institutul National de Statistica), pretul mediul al carnii de porcine a crescut cu 5,4% in primele 9 luni din acest an, dupa o crestere de 2,5% in 2018 si 5,5% in 2017 (o crestere medie a pretului consolidata de aproape 14% in ultimii 3 ani).

Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) si amortizare a fost de 155% in 2018, ceea ce inseamna ca investitiile in activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumatate din companii (44%) au efectuat investitii in 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.

Un sector foarte polarizat, care sufera la varf

Dintre cele 372 de companii active* in acest sector, doar 134 de firme au inregistrat venituri mai mari de 1 milion EUR in 2018, concentrand aproape 99% din sector. Analiza evolutiei companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 million de euro releva faptul ca in 2017 frecventa incidentelor de plata, atat majore cat si minore, a fost una foarte scazuta. Totusi, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pesta Porcina Africana, incidentele de plata ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingand maximul ultimilor cinci ani in trimestrul III din anul 2018.

Studiul Coface surprinde situatia dificila a companiilor de procesare a carnii care activeaza in Romania: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumatate din companii sunt supraindatorate, instrumentele refuzate la plata au explodat in 2018 in conditiile in care furnizorii sunt platiti cu intarziere, iar datoriile fiscale restante inregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu. Virusul Pesta Porcina Africana (PPA) a taiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard RON. Desi autoritatile declara ca numarul focarelor active se afla in scadere in ultima perioada, mai sunt doua luni pana la Craciun si inca 1.000 de focare active. Situatia financiara vulnerabila a companiilor active in acest sector, asa cum reiese din studiul Coface, creeaza premizele continuarii accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent si anul urmator”,a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.

Conform unui comunicat al Autoritatii Nationale, Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, „De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, de pe 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost eliminati 524.590 de porci afectati de boala si exista 2.208 de cazuri la mistreti". In acest context, datoriile fiscale restante raportate de companiile active in acest sector au explodat, depasind constant pragul de 500 mil. RON in perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedenta a ultimului deceniu.

DESCARCA INFOGRAFIC

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sectorul de prelucrare si conservare a carnii: evolutie negativa a ven... (368,96 kB)
Sus
  • Romanian
  • English