Stiri & Publicatii
24/06/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de distributie a produselor IT - Vanzari in scadere, dar evolutie financiara pozitiva

Sectorul de distributie a produselor IT
Ultima perioada este considerata una problematica din punct de vedere comercial, sub auspiciile scaderii vanzarilor pentru firmele din sectorul analizat, dar acest lucru nu se observa si in performanta financiara a firmelor, sectorul inregistrand un rezultat net pozitiv, corespunzator unei rate a profitabilitatii de 1,75% din cifra de afaceri. Nivelul de profitabilitate atins in 2012 este astfel similar celui inregistrat la sfarsitul anului 2008, in conditiile in care volumul vanzarilor din sector a scazut cu nu mai putin de 27% in acest interval. De asemenea se poate remarca o crestere a investitiilor, care au acoperit gradul de amortizare, si au fost finantate in baza unei politici echilibrate si care respecta principiul maturitatii scadentelor.

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, 1.266 de firme care au domeniu principal de activitate „Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului” au generat in cursul anului 2012 o cifra de afaceri totala de de 5,6 MLD RON si 5.491 de locuri de munca.

Desi ultima perioada s-a remarcat prin evolutia pozitiva a performantei financiare din cadrul acestui sector, dinamica negativa a vanzarilor impune o analiza din mai multe puncte de vedere a sectorului pentru a identifica factorii care au determinat aceasta situatie.

Astfel, daca se analizeaza distributia acestor companii in functie de cifra de afaceri, se poate constata ca:

 • Aproximativ 25% dintre companiile care au depus situatiile financiare pentru anul 2012 nu au desfasurat in realitate nicio activitate, cifra de afaceri declarata fiind zero;
 • 44% dintre companiile active inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100 K EUR/ an (2012), ponderea valorica in total cifra de afaceri a acestui segment fiind de doar 1%;
 • Doar 119 companii din acest sector inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 1 MIL EUR, tot ele generand circa 92% dintre veniturile inregistrate la nivelul intregului sector.

Sectorul distributiei de produse IT si software este unul destul de matur, peste jumatate dintre companiile active avand mai mult de 10 ani de experienta pe piata. Aceste companii joaca cel mai important rol economic si social in cadrul sectorului, ele fiind cele care genereaza 87% din cifra de afaceri inregistrata per total in domeniu si concentreaza 85% din efectivul total de salariati.

Urmarind structura contului de profit si pierdere pentru companiile din cadrul sectorului, precum si impactul acestuia asupra soldurilor inregistrate in bilanturile consolidate, se pot remarca urmatoarele:

 • Anul 2012 nu a fost unul favorabil din punctul de vedere al evolutiei comerciale, 45% din totalul companiilor considerate active in acest sector inregistrand o contractie a cifrei de afaceri fata de anul financiar anterior;
 • Pentru doua treimi dintre firmele analizate, activitatea desfasurata pe parcursul anului 2012 a fost profitabila, in timp ce restul de 35% au inregistrat pierderi nete, iar pentru jumatate dintre acestea nivelul pierderilor au depasit 20% din cifra de afaceri anuala;
 • Situatia profitabilitatii pe categorii de marime a cifrei de afaceri indica o concentrare exclusiva a pierderilor in zona companiilor cu cifra de afaceri mai mica de 500 KEUR, care au inregistrat un rezultat net agregat negativ, in timp ce la nivelul tuturor celorlalte segmente de marime s-a inregistrat profit;
 • Din perspectiva evolutiei rezultatului net in perioada 2011 – 2012, jumatate dintre companii au reusit imbunatatirea rezultatului net in 2012, in timp ce cealalta jumatate s-a confruntat cu reducerea acestuia.

Diferenta semnificativa intre evolutia negativa a cifrei de afaceri si dinamica pozitiva a rezultatului net indica o schimbare a structurii financiare a firmelor din acest sector, care au trecut printr-un proces semnificativ de restructurare.

Din perspectiva atragerii resurselor de finantare si a alocarii celor pentru investitii pe termen lung se poate aprecia ca:

 • Pe parcursul anului 2012, companiile din sectorul analizat au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Eliminand impactul vanzarii de active corporale, ponderea CAPEX in total active a fost de 17% pentru anul 2012;
 • Firmele din sectorul distributiei de produse IT si software au inregistrat un fond de rulment pozitiv in anul 2012, in conditiile in care resursele atrase pe termen lung  au depasit cu 20% nivelul investitiilor pe termen lung (active fixe corporale);
 • In ceea ce priveste ponderea numerica a companiilor supraindatorate, cifrele arata ca 5 din 10 companii prezinta un grad de indatorare sub media sectoriala.

Companiile care activeaza in domeniul distributiei de produse IT si software sunt caracterizate de o finantare echilibrata a ciclului operational, printr-o corelare foarte apropiata a termenelor de plata a datoriilor cu durata ciclului operational (durata medie de rotatie cumulata a stocurilor si creantelor).

In cadrul acestui sector, durata ciclului operational este de 172 de zile, in conditiile in care stocurile inregistreaza o durata medie de rotatie de 50 de zile iar creantele de 122 de zile. Avand in vedere o durata medie de rotatie a datoriilor pe termen scurt de 167 de zile, ciclul de conversie net al banilor inregistrat la nivel sectorial este de 4 zile, foarte apropiat de valoarea de echilibru.

Termenele de plata au fost extinse cu aproximativ 30 zile, ceea ce inseamna ca firmele din sectorul analizat au transpus rotatia mai lenta a activelor curente prin cresterea marginala identica a termenelor de plata a furnizorilor.

 

Evolutia companiilor din sectorul de distributie produse IT din anii anteriori se resimte in 2013

Contractia veniturilor si concurenta peste medie inregistrata in sectorul distributiei de produse IT si software si-au lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013. Mai exact, 15% dintre companiile analizate si-au incetat activitatea, acestea avand o medie de 10 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 313 MIL RON in conditiile, in care datoriile totale erau de 336 MIL RON.

Din punctul de vedere al impactului social trebuie mentionat ca numarul de locuri de munca disparute prin iesirea din functiune a celor 198 de companii in 2013 este chiar mai mare decat al celor nou create de firmele infiintate pe parcursul ultimilor 4 ani. Aceasta tendinta erodeaza si mai mult capacitatea de regenerare a sectorului, oricum afectata de impactul crizei economico-financiare.

Pentru anul 2013, Coface a analizat individual, pe parcursul anului 2013, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe in cadrul diviziei de asigurari, 36.000 de firme unice, cu o cifra de afaceri totala de aproximativ 180 MLD EUR, reprezentand aproximativ 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel national.

Dintre acestea, 210 companii desfasoara activitatea in sectorul analizat. Chiar daca din punct de vedere numeric, esantionul analizat pare mic (avand o pondere numerica de doar 17%), aceste companii sunt cele mai reprezentative, deoarece genereaza nu mai putin de 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector.

Din studiul Coface reiese faptul ca 65% dintre companiile analizate prezinta un risc de insolventa peste medie, 1/5 din acestea inregistrand un risc ridicat. Din punctul de vedere al regimului de plata, aproximativ 41% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale si doar 26% efectueaza platile fara intarzieri.

In ciuda provocarilor multiple generate de efectele crizei financiare, companiile care activeaza in sectorul distributiei IT si-au conservat performanta financiara.Astfel, desi veniturile inregistrate pe parcursul anului 2012 la nivel sectorial au inregistrat o scadere cu 27% fata de anul 2008, nivelul profitabilitatii totale a ramas acelasi, respectiv un rezultat net cumulat de 97 MIL RON. Acest lucru s-a datorat pe de o parte situatiei finanicare solide a companiilor medii si mari, precum si cresterii accesului populatiei la tehnologia informatiei si comunicatiilor. Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INSSE pentru anul 2013, 56% din totalul gospodariilor din Romania detin un calculator acasa, iar 71% dintre acestea apartin gospodariilor localizate in mediul urban. In acelasi timp, telefonul mobil sau smartphone-ul este cel mai utilizat dispozitiv pentru accesarea internetului, acesta fiind folosit in proportie de 61,8%.”,a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sectorul autohton de distributie a produselor IT - Vanzari in scadere,... (262,11 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English