Stiri & Publicatii
14/01/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton al constructiilor rezidentiale - companiile din domeniu inregistreaza cea mai mare pondere din ECE a riscului major de insolventa

Sector Report Constructii
Conform datelor financiare disponibile pentru 2014, companiile care activeaza in sectorul lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale inregistreaza venituri in crestere care se regasesc in profituri mai mari. Concluzia a rezultat in urma analizei a 15.246 de firme care au depus declaratiile financiare in formatul extins in 2014, un esantion relevant, in conditiile in care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de companii. Cu aceasta ocazie, a reiesit ca investitiile in retehnologizare sunt necesare, in 2014 realizandu-se investitii in active fixe de doar de 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arata o lipsa a performantei economice a companiilor din domeniu. Companiile din sectorul analizat au mentinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plata a acestuia scazand pana la 272 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 168 de zile.

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” au generat in 2014 o cifra de afaceri totala de 27,95 MLD RON, in crestere cu 11% fata de anul anterior. Motorul cresterii este reprezentat 100% de companiile cu o cifra de afaceri de peste 1 MIL EUR. Totusi, 47% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat venituri in scadere in 2014. Potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat, 27% prezinta un risc de insolventa mediu, iar 23% prezinta un risc de insolventa scazut.

Cu toate ca performanta comerciala s-a imbunatatit vizibil in 2014 prin cresterea veniturilor, a profiturilor si a lichiditatii, furnizorii sunt platiti cu intarziere. Datoriile totale raman la 77% din active, iar nivelul investitiilor in active fixe este de doar 5%, ceea ce inseamna ca fie companiile din sectorul lucrarilor de constructii amana investitiile din cauza incertitudinii sau a inexistentei unor oportunitati interesante, fie lichiditatile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative in 2015. 

Analizand distributia acestor companii dupa cifra de afaceri,se poate constata ca:

 • Aproximativ 33% dintre companiile care au depus declaratiile pentru anul 2014 nu au desfasurat in realitate nicio activitate;
 • Aproape jumatate dintre companiile active inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100 K EUR/ an (2014), insa ponderea valorica in total cifra de afaceri a acestui segment este de doar 5%;
 • 1.725 de companii din acest sector au inregistrat o cifra de afaceri anuala mai mare de 1 MIL EUR in 2014, aproape de doua ori mai mult fata de nivelul din 2013, cand au fost 999 companii. Acest segment al firmelor reprezinta aproximativ 7% din totalul firmelor active, insa genereaza aproximativ 74% dintre veniturile inregistrate la nivelul intregului sector.
Companiile inregistreaza profituri in crestere
 • Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8%, inregistrand o dinamica usor crescatoare fata de nivelul din trecut, respectiv 0,9% in 2013 si -1,5% in 2012;
 • Marginea operationala a crescut de la nivelul inregistrat in 2012, respectiv 1,2% la 4,2% in 2014;
 • 48% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net in 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 30% dintre acestea trecand din profit in pierdere;
 • Aceasta dinamica se inregistreaza pe fondul datoriilor foarte mari contractate de catre firmele autohtone, acestea inregistrand un grad de indatorare total de 77. 
Companiile inregistreaza un nivel scazut al investitiilor in active fixe si terenuri
 • Companiile din domeniul lucrarilor de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentialeau inregistrat un nivel scazut al investitiilor in active fixe si terenuri, ponderea acestora in totalul activelor fixe fiind de doar 5%.
Romania inregistreaza cea mai mare pondere din Europa Centrala si de Est a companiilor din domeniul analizat care efectueaza plati cu intarziere
 • Autonomia financiara a companiilor din acest sector este puternic dependenta de incasarea creantelor;
 • In ciuda mentinerii duratei medii de colectare a creantelor la un nivel inalt, de 168 de zile (cel mai ridicat nivel din regiunea ECE), situatia de lichiditate s-a imbunatatit marginal, rata de acoperire a datoriilor pe termen scurt prin numerar net crescand la 19%. Sursa de conservare a lichiditatii nu este sustenabila pe termen lung, in conditiile in care furnizorii sunt platiti foarte tarziu. Excedentul de lichiditate nu este utilizat in destinatiile clasice, cum este plata mai rapida a furnizorilor, rambursarea creditelor la banci (indatorare stabila 77%), cheltuieli pentru investitii sub amortizare (atat in 2013 cat si in 2014).
 • Durata medie de plata a datoriilor pe termen scurt a scazut in 2014 comparativ cu 2013, pana la 272 zile, dar este in crestere cu 4 de zile fata de nivelul inregistrat in 2012. Practic, extinderea duratei de plata a datoriilor pe termen scurt (avans de 4 de zile) cu 6 zile mai putin fata de avansul stocurilor si al creantelor (avans de 10 de zile), a impiedicat companiile din sectorul analizat sa finanteze investitii importante pe termen lung (sub nivelul amortizarii).

 „Anul 2014 a adus un rezultat divergent din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescand cu 11% in conditiile in care 47% dintre companii au raportat venituri in scadere. Aceasta crestere este alimentata de companiile mari, cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR, a caror performanta a compensat si depasit subperfomanta companiilor mici. In ciuda acestui fapt, avansul veniturilor se regaseste foarte putin in profituri suplimentare, dinamica acestora fiind doar usor crescatoare. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8%, inregistrand o dinamica sensibil crescatoare fata de nivelul din trecut, respectiv 1,8% pentru anul 2013 si -1,5% in 2012. In acest context, desi finantarea investitiilor pe termen lung nu este o prioritate, companiile din sectorul analizat au mentinut termenul mediu de plata al datoriilor pe termen scurt la un nivel ridicat, de 272 de zile, cu 35 zile peste ciclul operational. De asemenea, zilele de incasare a creantelor, mult peste media nationala, indica un sector foarte sensibil la socuri si dependent in mare masura de incasarea creantelor.In acest context, companiile autohtone care activeaza in acest sector prezinta o situatie precara a indicatorilor financiari comparativ cu media inregistrata in Europa Centrala si de Est, Romania raportand pentru acest sector, prin comparatie cu media regionala, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolventa precum si a companiilor care efectueaza platile cu intarziere”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Economist, Coface Romania. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sectorul autohton al constructiilor rezidentiale - companiile din dome... (248,41 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English