Stiri & Publicatii
03/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Scadere cu 10% a numarului insolventelor companiilor romanesti in primul trimestru al anului 2014

Studiul Insolventelor Semestrul 1 - 2014
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014.
Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca, pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.

Considerand media ultimilor 10 ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelul inregistrat in primul semestru. Daca aceasta dinamica se va pastra si in semestrul doi al anului curent, este foarte probabil ca vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvente deschise pe parcusul anului 2014. Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de insolvente nou deschise in anul curent, comparativ cu anul 2013. Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in Iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative.

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant un loc in top 10 pentru ultimii 5 ani, este incadrat acum pe prima pozitie. Fabricarea produselor textile, industria extractiva, industria metalurgica si HORECA raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. In graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente raportat la 1.000 de firme active.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2014 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a crescut in perioada analizata doar in Bucuresti (+23%) si in zona de Vest (+8%), restul regiunilor inregistrand scaderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contractii fiind inregistarte in zona de S-E (-23%) si zona de N-E (-22%).

Imbunatatirea disciplinei de plata, inregistrata in primul trimestru, se poate observa si in prima jumatate a anului curent, cifrele indicand o contractie valorica si numerica cu aproximativ 30% a instrumentelor refuzate la plata, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, numarul insolventelor deschise in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 MIL EUR a scazut cu 30% in perioada analizata, indicand un posibil recul al impactului de contagiune in randul companiilor peste medie.

Pentru o cercetare mai aprofundata a cauzelor care au determinat intrarea in insolventa a companiilor in primul semestru al anului curent, Coface a analizat declaratiile financiare ale acestor companii pentru perioada 2008 - 2013. Ca si concluzie generala privind evolutia firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2014, analizand in retrospectiva perioada 2008 - 2013, se observa ca:

  • Majoritatea datoriilor suplimentare (3,3 MLD RON) au fost atrase pentru acoperirea pierderilor (in crestere cu 2,3 MLD RON) si a investitiilor in creante (1,1 MLD RON active circulante in crestere, peste 95% reprezentand creante) in conditiile in care valoarea contabila a activelor fixe a ramas aceeasi;
  • Firmele insolvente au atras capitaluri cu precadere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora in totalul datoriilor pe termen scurt crescand de la 35% (anul 2008) la 50% (anul 2013);
  • Cresterea constanta a duratei medii de incasare indica o politica neadecvata de risc comercial, durata medie de incasare a creantelor crescand cu 81 de zile in intervalul analizat, de la 79 de zile (anul 2008) la 160 de zile (anul 2013);
  • Acest lucru a determinat plata din ce in ce mai lenta a facturilor catre furnizori, durata medie de plata a furnizorilor crescand cu 117 de zile in intervalul analizat, de la 112 de zile (anul 2008) la 229 de zile (anul 2013).

Coface a calculat „factura” generata de firmele care au intrat in insolventa in prima jumatate a anului 2014, pentru a vedea cine sunt platitorii si care a fost impactul pentru fiecare categorie, iar cifrele finale sunt urmatoarele:

  • Furnizori comerciali: 3,25 MLD RON
  • Banci: 2,6 MLD RON
  • Actionari: 1,7 MLD RON (nu este un cost real, direct, ci un cost de oportunitate a deciziei de a nu plati dividende in anul 2008)
  • ANAF (Statul): 0,65 MLD RON

Chiar daca se observa o scadere cu 10% a numarului de companii care si-au intrerupt activitatea in primul semestru al anului curent, comparativ cu perioada similara a anului anterior, numarul firmelor nou infiintate a inregistrat o contractie si mai mare, respectiv de 24%. Putem discuta despre o revenire graduala a comportamentului de plata, pe fondul reducerii numarului de companii care isi intrerup activitatea, precum si a instrumentelor de plata. Toate acestea intr-un mediu economic care nu este foarte atragator pentru investitorii privati si initiativa antreprenoriatului.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Scadere cu 10% a numarului insolventelor companiilor romanesti in prim... (239,38 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English