Stiri & Publicatii
02/11/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscuri la nivel de tara si de sector in intreaga lume

Riscuri la nivel de tara

Europa ramane cel mai mare castigator al relansarii economice mondiale
Cresterea economica mondiala poate sa nu fie inca la cel mai ridicat nivel (2,9% in 2017 si 2018), dar nu se poate nega faptul ca exista semne sanatoase de evoluție. In acest trimestru, inca o data, aproape toate evaluarile de risc revizuite la nivel de țara si de sector realizate de Coface arata imbunatațiri semnificative.

Europa promite o revenire a cresterii

Economia globala isi continua revenirea, cu o crestere a comerțului mondial mai puternica decat se anticipa la inceputul anului. Performanța Europei este dinamica, iar riscurile politice (desi nu dispar in totalitate) sunt in scadere. Exista din ce in ce mai multe semne pozitive in Brazilia si in Rusia, in timp ce capitalul curge din nou in unele țari emergente. Aceste tendințe pozitive au determinat Coface sa imbunatațeasca mai multe ratinguri de țara:

  • Ungaria (acum A3) demonstreaza o activitate economica dinamica, susținuta de consumul gospodariilor si de investiții reinnoite grație condițiilor de creditare flexibile si ajutorului UE.
  • Finlanda (acum A2) are perspective incurajatoare in ceea ce priveste insolvențele corporative (in scadere cu 6% in 2016 si cu 19% in prima jumatate a lui 2017) si cresterea (1,3% in 2017, cu 1,7% preconizat pentru 2018), intr-un context extern mai favorabil.
  • Cipru (acum A4) inregistreaza o crestere dinamica, imbunatațindu-si sistemele de control ale sectoarelor bancar si finanțe publice.
  • Belarus (acum C) beneficiaza de revigorarea activitații in Rusia si Europa, care favorizeaza atat exporturile, cat si consumul gospodariilor.

Cu toate acestea, perspectiva nu se imbunatațeste pentru majoritatea țarilor vorbitoare de engleza, asa cum ilustreaza ratele dobanzilor economiilor si dinamica salariilor mediocre in SUA si Marea Britanie. Acest lucru este agravat de lipsa de vizibilitate fața de politicile lui Donald Trump si de rezultatul negocierilor in privința Brexit-ului.

Industria si canalele industriale legate de consum beneficiaza cel mai mult de redresare

In acest mediu economic global dinamic, mai multe sectoare de activitate se relanseaza. Industria este cel mai mare castigator datorita caracterului sau pro-ciclic. In urma imbunatațirilor semnificative observate in industriile metalurgice si auto in mai multe din regiunile lumii in prima jumatate a lui 2017, alte sectoare ii urmeaza exemplul:

  • Industria farmaceutica se dovedeste a fi sectorul cu cel mai scazut risc din lume. In Europa Occidentala si in special in Italia, Franța si Germania, riscul sau este in prezent considerat „scazut" datorita producției si cererii bine orientate. Insolvențele corporative sunt scazute.
  • Sectorul transporturilor din America de Nord beneficiaza de investiții publice, de aici plasarea lui in categoria „risc scazut".
  • Sectorul IT&C revine pe fagasul normal in țarile emergente din Asia, China si America Latina. Aceasta dinamica ilustreaza situația mai sanatoasa a consumului gospodariilor. In Brazilia, aceasta tendința pozitiva urmeaza unei scaderi a consumului de doi ani. Riscul este in prezent clasificat „mediu" in aceste regiuni si țari.
  • America Latina a fost subiectul unei alte imbunatațiri, industria retail intrand in categoria „risc mediu" la nivel regional si in Brazilia, grație consumului gospodariilor (susținut de scaderi ale inflației si ratei somajului).

In doua țari emergente importante, Rusia si Africa de Sud, industria agroalimentara confirma iesirea din criza. Riscul la nivel de sector este in prezent evaluat ca fiind „scazut" in ambele țari, dar din motive diferite. In Rusia, firmele locale beneficiaza de embargoul alimentar, in timp ce recoltele excelente din Africa de Sud au asigurat o reducere binevenita in acest an.
Evaluarile la nivel de țara realizate de Coface (160 de țari) sunt clasate pe o scara de opt niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc destul de acceptabil), A4 (risc acceptabil), B (risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem).
Evaluarile sectoriale realizate de Coface (13 sectoare in 6 regiuni geografice, 24 de țari reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasate pe o scara de patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat.

1
2
Descărcaţi acest comunicat de presă : Riscuri la nivel de tara si de sector in intreaga lume (484,68 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English