Stiri & Publicatii
11/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Retrogradata la A4, economia braziliana va fi orientata spre un an de ajustari in 2015

Retrogradata la A4, economia braziliana va fi orientata spre un an de ajustari in 2015
Brazilia nu a profitat de avantajele economiei infloritoare din trecut pentru a adopta reformele necesare modernizarii infrastructurii si imbunatatirii climatului de afaceri din tara. In ceea ce priveste eficienta pietei, tara are un nivel slab, in ciuda potentialului sau  care rezulta din dimensiunea pietei. Industria locala a fost cea care s-a confruntat cu marje sub presiune, din cauza costurilor ridicate cu transportul, energia si salariile. Concurenta cu produsele importate a fost o provocare majora pentru companiile din multe sectoare.
Coface se asteapta la o incetinire considerabila a PIB-ului in 2014 (la +1,3% in 2014, in scadere de la +2,5% in 2013), ca urmare a cresterii consumului casnic intr-un ritm mai lent, a investitiilor care si-au pierdut din avant si o balanta comerciala slaba. Coface considera ca 2015 va fi un punct de cotitura, prin cresterea PIB-ului pe termen mediu.

 

2014: slabiciune comerciala in urmatoarele luni

Dupa o crestere marginala de 0,9% in 2012, PIB-ul brazilian a inregistrat o performanta putin mai buna, de 2,5% in 2013. Activitatea a fost determinata in principal de o recuperare a investitiei, care a crescut cu 6,3% fata de anul precedent, ca urmare a scaderii cu 4% observata in 2012. In ciuda aceastei ameliorari, nivelul investitiilor in tara ramane foarte scazut, reprezentand doar 18,4% din PIB in 2013.

Timp de multi ani, cresterea tarii a fost determinata de consumul casnic, care a depasit PIB-ul de multe ori in ultimul deceniu. O clasa de mijloc in curs de dezvoltare si un acces mai usor la creditare au contribuit la acest scenariu, dar modelul pare sa fi atins limitele: ratele dobanzilor si presiunile inflationiste au crescut, in timp ce salariile au crescut foarte lent.

2014 va fi marcat de o activitate scazuta si inflatie ridicata. Datorita organizarii Cupei Mondiale si a alegerilor prezidentiale, calendarul de afaceri va fi mai scurt in Brazilia in acest an.

De Cupa Mondiala vor beneficia numai anumite segmente, cum ar fi turismul, restaurantele si articolele vestimentare. Mai mult decat atat, multe industrii si servicii au fost obligate sa opreasca activitatea in perioada zilelor cu meciuri, in conditiile in care infrastructura de transport a tarii nu era suficienta pentru a absorbi volumul mare de utilizatori.

Este de asteptat ca antreprenorii sa amane investitiile din al doilea trimestru al anului 2014 si nu este clar inca daca investitiile vor isi vor reveni in 2015. Urmatorul guvern va trebui sa recurga la masuri restrictive pentru a pune inflatia inapoi pe pista.

Pentru 2014 ne asteptam la un scenariu mai slab din punctul de vedere al PIB-ului - in cel mai fericit caz, de 1,3%. Brazilia a inceput deja 2014 cu o retrogradare de catre agentiile de rating. In martie 2014, Coface a retrogradat, de asemenea, Brazilia de la A3 la A4. Perceptia de risc ridicat al tarii se explica prin deteriorarea unor indicatori economici oficiali, investitii reduse, inflatia ridicata si activitate careia ii lipseste avantul”, mentioneaza Patricia Krause, Economist in cadrul Coface pentru Regiunea America Latina.

 

Industriile vor continua sa se confrunte cu vremuri dificile
  • Sectorul Chimic - va ramane probabil la evaluarea de risc ridicat, din cauza lipsei de competitivitate. Tarifele la energie vor creste si dependenta de gazele naturale importate nu este de asteptat sa revina pe termen mediu. Investitiile vor ramane la un nivel scazut, din cauza lipsei de incredere in afaceri si de cresterea costurilor de investitii (rata SELIC mai mare).
  • Sectorul Auto - a avut un start dificil anul acesta. Cresterea impozitelor, noile reguli de securitate si restrictiile de pe piata argentiniana au afectat serios industria. In ciuda acestei deteriorari, Coface considera ca sectorul are un risc mediu, datorita puterii mari de negociere si importanta sa in calitate de contribuabil. Se asteapta ca guvernul sa lanseze un stimulent, pe termen scurt, pentru a reduce activitatea scazuta.
  • Sectorul Agricol - este de asteptat sa confirme o crestere usoara in 2014, datorita preturilor stabile si cresterilor marginale ale culturilor in 2013/14. Scenariul este de "risc mediu", pornind de la premisa ca nu exista evenimente meteorologice neasteptate si credit furnizor mai mare. Pe de alta parte, majorarea ratelor dobanzilor si a infrastructurii portuare insuficiente ar putea afecta negativ profitabilitatea.
  • Sectorul Otelului - ca si in multe alte parti ale lumii, va depinde de nivelul de productie din China. Coface anticipeaza ca fenomenul de supra-productie sa se continue si in 2014, astfel ca preturile la otel nu vor creste pe termen scurt. Acestea fiind spuse, rentabilitatea producatorilor de otel va ramane la un nivel scazut.
  • Sectorul Retail - este de asteptat sa creasca peste PIB, dar nu la fel ca mai inainte. Castigurile mai scazute ale salariilor reale si ratele mai ridicate ale dobanzilor vor juca de asemenea un rol negativ in acest segment. Unele segmente sunt de asteptat sa se autodepaseasca in 2014, cum ar fi cel al televizoarelor, smartphone-urilor si tabletelor.

 

2015: un punct de cotitura? 

Previziunile pentru 2015 inca prezinta o rata scazuta a PIB-ului si o accelerare continua a inflatiei. In ciuda acestui fapt, Coface prognozeaza un an de ajustari, in special din perspectiva preturilor administrate, ce vor reveni la echilibru. Acest lucru ar afecta negativ activitatea pe termen scurt, dar ar creste increderea investitorilor si cresterea PIB-ului pe termen mediu.

 

[1] Evaluarea riscului de tara Coface masoara riscul mediu de neplata al companiilor dintr-o tara in cadrul tranzactiilor lor comerciale pe termen scurt. Datoria suverana nu este inclusa. Pentru evaluare, Coface reuneste perspectivele economice, politice si financiare pentru tara respectiva, experienta de plata Coface si mediul de afaceri din tara. Acestea se bazeaza pe o scara cu 7 nivele: A1, A2, A3, A4, B, C, si D si pot fi combinate cu categoriile de supraveghere.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Retrogradata la A4, economia braziliana va fi orientata spre un an de ... (363,94 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English