Stiri & Publicatii
24/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Redresarea economica a Indiei se datoreaza guvernului Modi?

Redresarea economica a Indiei se datoreaza guvernului Modi?
In mai 2015, FMI a declarat ca India este „unul din aspectele pozitive ale economiei globale”, in principal datorita implementarii unor politici mai eficiente si sfarsitului incertitudinii politice. Coface estimeaza ca PIB-ul tarii va creste pana la 7,5%. Dar in ce masura reformele lui Modi au contribuit la redresarea recenta? Imbunatatirile economiei sunt fara riscuri?

In mai 2014, dupa 5 saptamani de alegeri legislative, liderul Partidului Bharatiya Janata (BJP) din India - Narendra Modi - a devenit Prim Ministru. Ales fara a avea nevoie de aliati, acesta este primul guvern non-coalitie al tarii in ultimii 25 de ani. Cunoscut ca un sustinator al dezvoltarii mediului de afaceri, alegerea domnului Modi a insuflat sperante in reformarea tarii, in care impedimentele birocratice si infrastructura deficitara au limitat investitiile private si publice timp de mai multi ani. Dupa doar un an la putere, administratia Modi a initiat deja mai multe masuri majore – precum legea privind Taxele pe Bunuri si Servicii, care este estimata a genera dezvoltare si venituri fiscale, precum si cresteri ale plafonului de investitii straine directe in mai multe sectoare. 

 

Cresterea increderii in sectorul de afaceri

In ultimul an, a crescut increderea in economia Indiei - asa cum este ilustrata de cresterea investitiilor straine directe prezentata in graficul de mai jos. Noul guvern a adoptat legi care permit dreptul la proprietate straina integrala asupra infrastructurilor feroviare si a companiilor de constructii, pentru a stimula dezvoltarea infrastructurilor si productiei. De asemenea, a crescut plafonul investitiilor straine directe pentru asigurare si aparare de la 26% la 49%. Programul de reforme ale Prim Ministrului ar trebui sa contribuie la redresarea progresiva. Faptul ca inflatia este acum sub control permite ameliorarea monetara graduala.

Imediat dupa ce fost investit, guvernul a initiat un program reformist menit sa incurajeze investitiile si sa minimalizeze constrangerile privind oferta, iar consolidarea fiscala a ramas o prioritate. Guvernul beneficiaza de o situatie macroeconomica favorabila, cu preturi scazute la combustibil si o inflatie sub control, ceea ce permite ameliorarea monetara”, a declarat Charlie Carre, Economist Coface pentru Tarile Emergente din Asia.„Trebuie notat ca investitiile private sunt inca sub potential, iar contributia investitiilor la PIB ramane slaba. Aceste aspecte sunt cauzate de reducerea gradului de indatorare la nivel corporativ, amanarea unor proiecte si incertitudinea globala”.

Cu toate acestea, potrivit indexului investitiilor straine directe al OCDE, India are inca restrictii legale importante privind investitile. Actiunile guvernului Modi au redat increderea investitorilor intr-o oarecare masura, dar obstacolele in calea investitiilor straine directe sunt inca substantiale. Multe sectoare sunt limitate si/sau necesita aprobarea guvernului central. 

 

Perspectivele din sectoarele otelului si IT

Ca urmare a hotararii Indiei de a merge inainte si a spori nivelul competitivitatii ca producator, sectorul constructiilor va beneficia de cererea robusta generata de planurile de infrastructura ale tarii. Aceste investitii de infrastructura generalizate vor stimula cererea pentru materiale inclusiv, dar fara a se limita la aceasta, pentru otel.

Desi perspectivele privind cererea de otel sunt pozitive in India datorita necesitatilor derivate din planurile de infrastructura vaste, tendinta ascendenta puternica a importurilor de otel, in special a importurilor din China, va continua sa reprezinte o presiune asupra preturilor otelului din productia interna. Cu substituirea din natura a produselor din otel, diferenta de pret de 20% dintre produsele de otel din productie interna si produsele importate din China reprezinta o problema pentru otelariile interne”, a declarat Rocky Tung, economist Coface pentru Asia-Pacific.

Potrivit India Brand Equity Foundation (IBEF), serviciile IT ale Indiei sunt estimate la 52% din cota de piata globala. Costurile cu forta de munca sunt relativ mici, aproximativ intre 1/4 si 1/3 din cele practicate in SUA, ceea ce este un factor generator semnificativ in acest domeniu. „Desi sectorul serviciilor IT va continua sa fie competitiv pe plan global, cu conditia ca salariile sa nu fie majorate substantial peste noapte, concurenta din ce in ce mai mare din China, Malaezia si Filipine nu ar trebui ignorata”, a declarat Tung.

 

Incertitudini politice care trebuie monitorizate

In concluzie, victoria lui Narendra Modi ca Prim Ministru si reformele economice implementate de guvernul sau au sporit increderea investitorilor. Politicile recente, precum relaxarea cerintelor privind achizitiile de terenuri prin ordonanta, contribuie la reducerea constrangerilor privind cererea, dar sunt inca necesare reforme suplimentare pentru a stimula dezvoltarea si investitiile necesare. Administratia Modi si-a demonstrat intentiile solide de a-si respecta promisiunile. Reformele initiate, impreuna cu programul „Make in India”, vor contribui la dezvoltarea infrastructurii si a industriei otelului pe termen mediu, iar sectorul IT va beneficia de sprijin guvernamental (in special prin scaderea taxelor pentru redevente) in vederea solutionarii problemelor viitoare.

Cu toate acestea, este posibil ca guvernul sa se confrunte cu proteste din partea societatii civile, iar BJP nu detine majoritatea in Camera Superioara a Parlamentului, deoarece controleaza doar 13 din cele 29 state si 2 teritorii unionale. Aceasta inseamna ca problemele potentiale cu implementarea politicilor pot fi considerate un risc major pentru redresarea Indiei. Este posibil ca guvernul sa se confrunte cu o opozitie dura in Camera Superioara a Parlamentului, ceea ce-l poate obliga pe N. Modi sa amane legi sau sa foloseasca ordine executive. In cele din urma, BJP a beneficiat de un mediu macroeconomic favorabil extern, datorita preturilor mici la titei si a unei redresari graduale a Uniunii Europene. Incertitudinile globale ramase sunt in mare parte surprize potentiale in ceea ce priveste constrangerile US Fed. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Redresarea economica a Indiei se datoreaza guvernului Modi? (92,73 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English