Stiri & Publicatii
22/07/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Problemele economice ale Braziliei: Exista vreo posibilitate de revenire?

Problemele economice ale Braziliei: Exista vreo posibilitate de revenire?
Tara emergenta arhetipala, Brazilia, a trecut cu brio testul marii crize din 2009. Patru ani mai tarziu, protestele sociale au inceput sa sublinieze esecul modelului sau de dezvoltare.
Desi inegalitatea este in declin, ramane semnificativa. Din cauza unei piete compacte a muncii si a unor mari deficiente in infrastructura, infamul "cost al Braziliei" a afectat semnificativ performanta mediului de afaceri. 

 

Probleme structurale care au devenit subiecte de interes 

Modelul de dezvoltare brazilian, bazat pe consum, nu mai functioneaza. Brazilia este intr-o situatie paradoxala, avand cea mai mica dezvoltare din toate natiunile BRIC (sub 3% in 2013, comparativ cu media tarilor emergente de 4,8%) si o inflatie persistenta.

Cvasi-stagflatia, una din cauzele conflictelor sociale din prezent, deriva mai mult din "costul brazilian" decat din politica monetara. Multe probleme structurale au devenit acum chestiuni pe termen scurt: presiuni asupra pietei muncii, productivitatea dezamagitoare, insuficienta mainii de lucru calificate, o crestere semnificativa a costurilor de munca si o infrastructura problematica.

"Remediile pentru stagflatia braziliana nu se regasesc in politica economica, ci in domenii precum educatie, sanatate si in reformele de infrastructura. Toate acestea sunt insa ȋn conformitate si cu nemultumirea clasei de mijloc, care nu mai este satisfacuta doar de consumerism. Desi Presedintele Dilma Rousseff pretinde ca este hotarata sa remedieze situatia, rezultatele se vor vedea doar pe termen lung", a declarat Yves Zlotowski, Economist Sef, Coface. 

 

In ciuda problemelor, Brazilia ramane atragatoare pentru afaceri 

Ca urmare a dezvoltarii lente si a ratelor de inflatie mari, companiile braziliene sunt afectate si ȋntȃmpina dificultati in a-si plati datoriile, Coface inregistrȃnd o crestere brusca a incidentelor de plata. Subiectul "costului brazilian" este un obstacol major din punctul de vedere al mai multor sectoare:

  • Presiunea ascendenta a salariilor afecteaza negativ competitivitatea industriei chimice
  • Costurile energetice afecteaza grav industria otelului
  • Educatia de nivel scazut a producatorilor agroalimentari este un obstacol major in calea adoptarii noilor tehnologii si accesarii creditelor subventionate

In ciuda acestor puncte slabe, Brazilia, evaluata A3(1) de catre Coface, la acelasi nivel cu China si Polonia, este inca o piata promitatoare. Structura mediului antreprenorial brazilian prezinta doua avantaje majore.

Primul este reprezentat de sprijinul puternic al autoritatilor, incluzȃnd elemente de protectionism si scutiri de impozite in sectoarele sensibile.

Cel de-al doilea se refera la stabilitatea cererii din partea clasei de mijloc, in special in doua domenii cu evolutii pozitive, industria auto, in care investitiile raman puternice si comertul cu amanuntul.

 

(1) Evaluarea riscurilor de tara Coface masoară nivelul mediu al incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara in cadrul tranzactiilor comerciale pe termen scurt. Pentru a determina riscul de tara, Coface analizeaza perspectivele economice, financiare si politice ale tarii, istoricul de plati si evolutia mediului de afaceri. Evaluarile sunt incadrate de o scala cu 7 niveluri: A1, A2, A3, A4, B, C, D, iar companiile analizate pot fi incluse si pe liste de supraveghere.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Problemele economice ale Braziliei: Exista vreo posibilitate de reveni... (255,00 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English