Stiri & Publicatii
23/04/2020
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Poate China sa-si protejeze economia de impactul COVID-19?

Poate China sa-si protejeze economia de impactul COVID-19?

Pe fondul actualei pandemii de coronavirus (COVID-19) si a impactului sau asupra economiei globale, este putin probabil ca Republica Populara Chineza sa poata atinge obiectivul de crestere pentru 2020. Coface prognozeaza o rata de crestere de 4% pentru economia chineza in 2020.

Activitatea economica din China ar putea cunoaste o decelerare mai rapida decat se astepta in acest an si ar rata obiectivul de crestere setat de Partidului Comunist Chinez (PCC) de 5,6%. In ultimele luni, economia chineza s-a confruntat cu numeroase provocari, precum consecintele razboiului comercial cu Statele Unite, dar si factori structurali, cum ar fi situatia demografica a tarii (15% din populatia chineza are peste 65 de ani). In acest context, pandemia de COVID-19 este un soc suplimentar care se adauga provocarilor existente.

Obiectivul de crestere de 5,6% mentionat anterior este un prag-cheie pentru China si PCC, partidul considerand ca acesta este un nivel de dezvoltare al societatii „moderat prosper”. China defineste acest obiectiv ca dublarea valorilor de venit nominal pe cap de locuitor din 2010. In ciuda circumstantelor actuale, PCC spera sa atinga acest obiectiv inainte de aniversarea de 100 de ani din iulie 2021.

In aceasta etapa, guvernul pare sa ramana increzator in atingerea obiectivelor pentru 2020. Cu toate acestea, este mai probabil ca aceasta etapa sa fie amanata pana in 2021. Raspandirea COVID-19 in intreaga lume, in special pe pietele cheie pentru China precum Europa si America de Nord (30% din exporturile sale), va afecta activitatea economica chineza in acest an.

In ciuda masurilor luate de autoritatile chineze, insolventele vor cunoaste o crestere accelerata

Autoritatile chineze au luat masuri pentru a compensa impactul pandemiei asupra economiei. De exemplu, Banca Populara Chineza (PBOC) s-a concentrat pana in prezent pe masuri destul de prudente si clar orientate, cum ar fi reducerea ratei dobanzilor. In pofida flexibilitatii generate de aceste decizii, China va trebui sa apeleze la o relaxare monetara mai agresiva, precum si la o relaxare fiscala daca doreste sa gestioneze stabilizarea economiei sale.

Spre deosebire de 2009, spatiul de manevra in gestionarea problemelor economice este substantial redus. In special, rezervele valutare nu sunt suficiente pentru a acoperi iesirile, punand presiuni pe moneda yuan.

Pe plan fiscal, investitiile suplimentare in infrastructura care vizeaza compensarea socului se vor adauga la indatorarea locala, ceea ce va conduce la presiuni asupra sectorului bancar, deja aflat sub presiune, si a corporatiilor foarte indatorate. In acest context, se asteapta o crestere a valorilor implicite ale obligatiunilor si a insolventelor corporative, insotita de eforturi de restructurare in sectorul bancar.

 

Descarcati aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Poate China sa-si protejeze economia de impactul COVID-19? (258,25 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English