Stiri & Publicatii
12/03/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Platile restante ale societatilor comerciale din China la niveluri ridicate: 80% dintre societati au fost afectate in 2014

Corporate overdue payments in China at high levels
Se asteapta o crestere economica mai lenta si o majorare a creditelor neperformante in 2015

Un nou studiu Coface[1] privind managementul riscului de credit in randul firmelor dinChina arata ca8 din 10 societatile comerciale au inregistrat plati restante in 2014. Coface, liderul mondial in asigurarile de credit comercial, estimeaza ca in 2015 cresterea PIB-ului se va reduce, ajungand la 7% (fata de 7,4% in 2014). Intrucat societatile se confrunta in continuare cu provocarile legate de gradul ridicat de indatorare, costul ridicat al finantarii si profitabilitatea scazuta (determinata de supracapacitate), se asteapta ca aspectul legat de platile restante sa nu se imbunatateasca pe termen scurt.

 

Restantele companiilor si creditele neperformante[2]: nu trebuie neglijat riscul de neplata in crestere

79,8% dintre companiile intervievate in studiu au raportat restante in 2014. Aceasta reprezinta o usoara imbunatatire comparativ cu 2013, desi au ramas la niveluri ridicate in ultimii trei ani (Anexa 1). Dintre acestea, peste jumatate (56,7%) au inregistrat o crestere a sumelor restante in ultimul an, pana la 11,7%, comparativ cu 2013 (Anexa 2). In ceea ce priveste vechimea restantelor, 19,6% dintre respondenti au mentionat ca perioada restanta medie a depasit 90 de zile in 2014, in timp ce doar 17,8% au avut aceeasi experienta in 2013. Rezultatele au aratat ca, per ansamblu, comportamentul de plata in China a fost foarte provocator in 2014.

 

Acest lucru este in conformitate cu cifrele privind creditele neperformante (NPL) publicate de Comisia de Reglementara Bancara din China. Procentul NPL a crescut, atingand un varf multianual de 1,25%, la sfarsitul anului 2014. Cresterea riscului de neplata nu ar trebui neglijata.

 

“Desi cifrele referitoare la creditele neperformante sunt privite ca indicatori care confirma tendintele pe termen lung, ele arata situatia dura cu care se confrunta economia chineza. Acest lucru este confirmat de comportamentul de plata indicat in raportul anual al Coface”, a spus Rocky Tung, economist in cadrul Coface pentru regiunea Asia-Pacific. “Rata creditelor neperformante a crescut cu 42,3% fata de anul precedent, la sfarsitul lui 2014, determinata de cresterea substantiala de 58,8% a creditelor substandard[3]..Aceste tendinte arata ca riscurile sunt in crestere, implicand atat economia reala, cat si sistemul financiar.”

 

Crestere mai lenta in 2015 asteptata de aproximativ 62% dintre companii

Cresterea PIB-ului Chinei de 7,4 %, fata de anul precedent, inregistrata in 2014, a fost cea mai lenta rata de crestere din ultimii 24 de ani. Se asteapta ca incetinirea sa continue si in acest an. Coface estimeaza ca PIB-ul va creste cu 7% in 2015 si a pus sub supraveghere negativa evaluarea riscului de tara A3 a Chinei (CRA)[4], reflectand dinamica economica mai slaba, gradul ridicat de indatorare, costul ridicat al finantarii si platile mai slabe din tara.

 

[Din a doua jumatate a anului 2014, s-a observat ca guvernul considera ca economia se indreapta in directia buna - combinand cresterea stabila a locurilor de munca cu inflatia modesta]. Dinamica sectorului imobiliar merita tinuta sub observatie. Este in interesul guvernului ca piata imobiliara sa nu continue sa se deterioreze - intrucat „transferurile dreptului de folosinta a terenurilor” sunt o sursa importanta de fonduri pentru guvern (28,2% in 2013). Intrucat China este pe punctul de a adauga peste 13 milioane de noi locuri de munca, se asteapta ca inflatia sa ramana scazuta (Coface estimeaza 2,2% fata de anul prezedent pentru 2015). Piata imobiliara da primele semne de stabilizare de cand guvernul a eliminat restrictiile de cumparare in toate orasele, cu exceptia unui numar de cinci, si a introdus masuri de relaxare monetara (scaderi ale ratei dobanzii in noiembrie 2014 si reduceri ale ratei rezervelor solicitate in februarie). Estimarea cresterii economice de 7% este in conformitate cu discursul guvernului. Acest lucru nu va constitui o surpriza pentru societatile comerciale din China, pentru ca, 61,7% dintre respondenti cred ca in 2015 cresterea PIB-ului va continua sa incetineasca (Anexa 4).

 

Provocari cu care se confrunta societatile comerciale sub reforma structurala

In acelasi timp, economia reala din China se confrunta cu provocari din in ce in ce mai mari, in trei domenii principale:1) gradul ridicat de indatorare; 2) costuri ridicate de finantare; 3) profitabilitate scazuta, generata de supracapacitatile din anumite sectoare.Masurile de relaxare monetara sunt introduse pentru a atenua procesul de incetinire a cresterii. Daca finantarile suplimentare la costuri scazute nu sunt furnizate partilor care au nevoie de ele si le merita, este posibil ca scopurile principale ale acestor masuri de relaxare monetara sa nu fie atinse si se pot prevedea probleme viitoare legate de presiunea creditelor in crestere.

 

“Masurile netraditionale care ar putea ajuta la reducerea alocarii gresite a lichiditatilor in economia reala - in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) - sunt in curs de implementare, dar este nevoie de rabdare atunci cand politicienii chinezi fac reforme  structurale si financiare. De exemplu, aprobarea bancilor cu finantare privata va raspunde nevoilor IMM-urilor, dar infiintarea acestor banci a durat ceva timp de la aprobare. Va fi nevoie de mai mult timp pentru a se obtine rezultate satisfacatoare pe termen mediu”, a declarat Rocky Tung.

 

Sectoarele cu risc ridicat: produsele chimice, constructiile, prelucrarea lemnului si fabricarea hartiei si industria metalurgica

 

Se asteapta ca provocarile pe termen scurt sa continue in 2015 pentru firmele din China. Coface a evaluat noua sectoare principale din economia chineza, din perspectiva experientelor lor de plata si a performantelor financiare.

 

Odata cu incetinirea economiei, participantii din industrie trebuie sa se adapteze, in general, la cresterea mai lenta a cererii si sa caute noi factori generatori de crestere. Cu gradul ridicat de indatorare din China, exista nevoia esentiala de scadere a costurilor de finantare. Sectorul metalelor ramane o sursa de ingrijorare in tara. Aratand semne de deteriorare, atat in privinta experientei de plata, cat si a performantei financiare, riscurile din sectorul produselor chimice, constructiilor si prelucrarii lemnului si fabricarea hartiei sunt in crestere.

 

----

 

Coface efectueaza studii privind managementul riscului de credit in randul companiilor din China din 2003. Studiul din 2014 este a 12-a editie. 882 de companii din diferite sectoare au participat la studiu, in perioada octombrie-noiembrie 2014. Studiul ofera o mai buna intelegere a comportamentului de plata al companiilor din China si a practicilor de gestionare a creditelor comerciale.

[1] Studiu efectuat in trimestrul patru al anului 2014 de Coface

[2] NPL: credite neperformante

[3] Credit substandard: rambursarea unui credit este restanta cu 91 pana la 180 de zile si nu poate fi facuta nicio rambursare totala de catre imprumutat, a se vedea Anexa 3

[4] CRA evalueaza riscul mediu de neplata din partea companiilor dintr-o anumita tara. Acesta evaluare combina perspectivele economice si politice ale tarii, evaluarea Coface a experientei de plata si a climatului de afaceri. Aceasta evaluare are 7 calificative: A1, A2, A3, A4, B, C, D si poate fi pusa pe lista de supraveghere.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Platile restante ale societatilor comerciale din China la niveluri rid... (392,85 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Vezi şi


Panorama China Comportament de plata

Sus
  • Romanian
  • English