Stiri & Publicatii
06/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Platile corporative se imbunatatesc in China in 2016, insa cele intarziate pe termen foarte indelungat cresc dificultatile financiare

Platile corporative se imbunatatesc in China in 2016

Un sondaj privind gestionarea riscului de credit, la care au raspuns 1.017 societati chineze, arata ca platile corporative s-au imbunatatit in 2016, doar 68% dintre societatile respondente inregistrand plati restante in anul precedent (comparativ cu media de 80% din ultimii 5 ani anteriori) si doar cateva dintre societatile respondente raportand o crestere a sumelor restante. Cu toate acestea, situatia referitoare la platile restante pentru o perioada foarte indelungata provoaca alarmare, avand in vedere ca 35,7% dintre aceste societati aveau plati restante pe termen foarte indelungat (de peste 180 zile), care depaseau 2% din cifra lor de afaceri anuala.                

Si in 2016 a existat o crestere a numarului de societati care au raportat perioade de intarziere medii de 90 zile sau mai mari (26,3%, comparativ cu 21,0% in 2015). In plus, a existat o evolutie deosebit de abrupta a numarului de societati respondente (15,9%, comparativ cu 9,9% in 2015) cu perioade de intarziere medii de peste 150 zile.

Experienta Coface a aratat ca aproximativ 80% dintre platile restante pe perioade foarte indelungate (de 180 zile sau peste) nu mai sunt returnate deloc. Atunci cand peste 2% din cifra de afaceri anuala totala a unei societati este implicata in plati restante pe perioade foarte indelungate, lichiditatile societatii pot sa devina o problema, iar capacitatea acesteia de a achita datoriile catre furnizorii sai poate fi indoielnica.

Procentul societatilor respondente care au raportat ca platile restante pe perioade foarte indelungate reprezentau peste 2% din cifra lor de afaceri anuala totala a fost mai mare (35,7% comparativ cu 33,4% in 2015). In plus, a existat o crestere a procentului de societati cu plati restante pe perioade foarte indelungate, reprezentand peste 10% din cifra lor de afaceri anuala totala (anume, 10,9%, comparativ cu 8,7% in 2015). Aceasta situatie reduce in mod semnificativ fluxul de numerar, care este seva unei intreprinderi.

Societatile chineze care au suferit de pe urma neachitarii acestor sume restante pe perioade foarte indelungate s-au confruntat cu dificultati financiare semnificative. Acestea cuprind niste conditii de creditare si monetare mai stricte in 2017 si o diminuare a marjelor de profit provocate de supra-capacitatea industriala, cererea in scadere si o concurenta mai puternica in ultimii ani. 

Sectoare cu risc ridicat: industria constructiilor, industria chimica, industria masinilor si a echipamentelor industriale si a produselor electronice

La nivelul celor 11 sectoare analizate in sondaj, problema platilor restante pe perioade foarte indelungate s-a deteriorat la nivelul a sase sectoare si anume industria chimica, industria masinilor si echipamentelor industriale si a produselor electronice, sectorul telecomunicatiilor si IT, industria metalurgica, sectorul farmaceutic si sectorul comertului cu amanuntul.

Industria metalurgica, un sector cu risc foarte ridicat in ultimii cativa ani, a prezentat unele semne de revenire, avand in vedere ca a fost stimulat prin restructurarea si revenirea preturilor metalelor. Multe dintre societatile din acest sector continua sa se lupte cu problema datoriilor restante pe termene lungi, desi cateva dintre acestea s-au confruntat cu datorii restante pe termene foarte mari, care reprezentau peste 10% din cifrele lor de afaceri.

Desi perspectiva pe termen lung pentru sectorul farmaceutic este pozitiva si sustinuta de motoarele de crestere structurala (cum ar fi imbatranirea populatiei tarii si cresterea venitului per locuitor), rezultatele sondajului arata in mod clar o deteriorare derutanta la nivelul problemei restantelor pe anul 2016, comparativ cu 2015. Acest lucru se datoreaza partial cadrului de reglementare si politic in evolutie rapida, care a cuprins punerea in aplicare a sistemului „dubla facturare”, testat in 11 provincii.

Riscurile de neplata au ramas constante in sectorul electricelor si electrocasnicelor, in timp ce patru sectoare, auto si transport, constructii, celuloza si hartie, produse textile si confectii, au cunoscut imbunatatiri la nivelul restantelor pe termene foarte indelungate.  

In ciuda unei anumite ameliorari, constructiile au ramas sectorul cu riscul cel mai ridicat din China in 2016, 45,9% dintre societati (cel mai mare procent de respondenti de la nivelul tuturor sectoarelor)  raportand restante pe termene foarte indelungate, care au reprezentat 2% sau mai mult din cifrele lor afaceri. 2017 va fi un alt an cu provocari pentru societatile din constructii cu un grad de indatorare ridicat in raport cu contextul unor conditii de creditare si monetare mai stricte.

Imbunatatirile de la nivelul sectorului auto si de transport care au fost observate anul trecut, gratie stimulentelor fiscale acordate de guvern pentru a creste vanzarile de automobile, sunt probabil temporare. Este foarte probabil ca acest sector sa aiba in fata un parcurs zbuciumat, generat de o concurenta acerba pe piata, o cerere mai scazuta pentru automobile si o crestere a costurilor materiilor prime. 

Coface a efectuat un sondaj al gestiunii corporatiste a creditelor in China, incepand din 2003. Sondajul pe 2016 constituie cea de a 14-a editie. In perioada Octombrie - Noiembrie 2016, au participat la sondaj 1.017 societati din diverse sectoare. Sondajul ofera o intelegere mai buna asupra experientelor in materie de plata a creditelor si de practici de gestiune a riscului de credit inregistrate de societati cu sediul in China. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Platile corporative se imbunatatesc in China in 2016, insa cele intarz... (316,71 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English