Stiri & Publicatii
28/09/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Perspectiva globala asupra insolventelor din Europa Centrala si de Est

Insolvente in Europa Centrala si de Est

Mai putine insolvente ale companiilor in 2016, dar un declin in sectorul constructiilor  

  • Numarul insolventelor a scazut cu 14% in 2015 si cu 6% in 2016
  • O varietate larga a dinamicii, mergand de la o scadere de 35,6% a procedurilor din Bulgaria, la o crestere minora de 2,6% in Polonia si la o crestere de 56,9% in Ungaria
  • Sectorul constructiilor ramane printre sectoarele afectate
  • Coface prognozeaza o scadere a insolventelor in regiune, cu 3,9% in 2017 si cu 2,3% in 2018.

In 2016 s-a inregistrat o scadere continua, de 6%, a numarului insolventelor in Europa Centrala si de Est, dupa  o alta scadere de 14% in 2015. Per total, in cursul anului trecut, sase entitati din 1.000 au intrat in insolventa. Aceasta imbunatatire a fost in concordanta cu mediul macroeconomic favorabil, in mare parte datorat situatiei pozitive de pe piata muncii, cu rate ale somajului mai scazute si cu salarii in crestere. In ciuda acestui lucru, insolventele sunt inca peste nivelurile de dinaintea crizei din 2008 in majoritatea tarilor. Romania si Slovacia au fost singurele doua tari care au inregistrat niveluri mai scazute ale insolventelor fata de prioada anterioara anului 2008.

CEE_ins

Dinamica variaza foarte mult in cele 14 tari acoperite de aceasta analiza. Opt tari au inregistrat o scadere a numarului de insolvente in 2016. Bulgaria a avut cea mai puternica scadere, cu o reducere de 35,6% a procedurilor si foarte putine insolvente in sectoarele farmaceutic, IT sau educatie. Pe de alta parte, in Ungaria, acestea aproape s-au dublat comparativ cu anul anterior, in timp ce in Lituania au crescut cu +35,2%. In cazul Ungariei, cresterea s-a datorat in principal unui numar mai mare de anulari ale companiilor din oficiu (care abia erau prezente in statistica din 2015). Statistica Lituaniei a fost afectata de procesul Inspectoratului de Stat pentru Impozite si de Fondul Social de „curatire” a pietei companiilor care in realitate erau insolvente de ceva timp. Polonia a inregistrat o usoara crestere de 2,6% a procedurilor, statistica fiind afectata de schimbarile legale implementate anul trecut pentru a diminia numarul de insolventele si de restructurarea companiilor care se confruntau cu probleme legate de plati.

Sectorul constructiilor a avut cel mai mult de suferit dintre sectoarele afectate

O impartire pe sectoare arata ca in timp ce anumite industrii s-au bucurat de imbunatatiri anul trecut, altele s-au confruntat cu probleme legate de lichiditati. Acest lucru a variat de la tara la tara, desi au existat unele tendinte comune in cadrul regiunii. Sectorul constructiilor a inregistrat cel mai dificil mediu de afaceri. Economiile Europei Centrale si de Est au fost afectate de trecerea la noul buget UE si de investitii mai reduse in 2016, cu un ritm mai lent de crestere a PIB-ului (in scadere de la 3,5% in 2015, la 2,9% in 2016). In ceea ce priveste randamentul sectorului constructii, majoritatea tarilor au inregistrat o scadere semnificativa a activitatii care a dus la conditii deteriorate ale lichiditatilor pentru companiile din sector. Pentru unele tari, cum ar fi Estonia, Ungaria si Rusia, insolventele firmelor de constructii au reprezentat peste 20% din totalul procedurilor.

Se anticipeaza tendinte pozitive in urmatorii ani

Coface prognozeaza scaderi continue ale insolventelor companiilor din Europa Centrala si de Est, cu 3,9% in 2017 si ulterior cu 2,3% in 2018. „Accelerarea cresterii PIB si redresarea activitatii de investitii anunta semnale pozitive pentru companii”,a subliniat Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Europa Centrala si de Est. „Un flux nou de proiecte de infrastructura, de contributii stabile din partea consumului casnic si dezvoltarea pietelor straine vor sprijini cresterea economica.”

Redresarea investitiilor ar trebui sa fie indeosebi benefica sectoarelor transport, constructii, si fabricarea de masini, echipamente si materiale de constructii. Cu toate acestea, deficitul de forta de munca va ramane un obstacol pentru multe companii care se extind.

In final, companiile s-ar putea confrunta cu anumite probleme legate de evolutiile economiei globale si incertitudinile politice. Ultimele includ eventualele consecinte negative ale Brexit-ului si insecuritatile in Europa de Vest, cum ar fi rezultatele electorale neclare din Italia. Probleme politice au fost de asemenea observate in Republica Ceha, Polonia si Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Perspectiva globala asupra insolventelor din Europa Centrala si de Est (443,02 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English