Stiri & Publicatii
18/12/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Pentru a-si acoperi datoriile, Europa de Sud trebuie sa priveasca dincolo de turism si sa-si rezolve criza demografica

Pentru a-si acoperi datoriile, Europa de Sud trebuie sa priveasca dincolo de turism si sa-si rezolve criza demografica

Dupa ce a scazutdin cauza restrictiilor de calatorie in contextul Covid-19, numarul de turisti revine acum la nivelurile de dinainte de pandemie in toata Europa, tarile mediteraneene beneficiind cel mai mult. Dintr-un motor stricat acum un deceniu, Europa de Sud a devenit calul de bataie al redresarii europene post-pandemie. In perioada 2021-2023, Italia, Spania, Grecia si Portugalia au reprezentat in mod constant intre o patrime si jumatate din cresterea PIB-ului UE. In viitor, insa, schimbarile climatice si inflatia vor ingreuna dezvoltarea turismului. In acelasi timp, dependenta de turism duce la o forta de munca mai putin productiva. In fata unei crize demografice severe, acesta este un lux pe care Italia nu si-l poate permite. Inteligenta artificiala si migratia: toate aceste parghii vor fi necesare pentru a sprijini cresterea si pentru a respecta regulile fiscale ale UE

Rolul esential al turismului in Europa de Sud

UE a inregistrat o vara record, numarul de nopti petrecute in unitatile de cazare turistica atingand cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani (1,198 milioane in S1 2023, adica +1,3% fata de S1 2019).[1]

Desi inflatia si cresterea costurilor de calatorie cantaresc foarte mult in portofelele consumatorilor, gospodariile raman dispuse sa cheltuiasca pentru calatorii in comparatie cu alte cheltuieli. Ca urmare a afluxului turistic, dar si a cresterii preturilor, in special pentru transport, cifra de afaceri a activitatilor turistice a crescut in medie cu 30% in T2 2023 fata de T2 2022, si cu 25% fata de 2019.[2]

Se asteapta ca redresarea turismului sa joace un rol central consolidarea economica a Europei de Sud ale carei economii sunt in mod deosebit dependente de acest sector. Turismul reprezinta peste 10% din PIB-ul tarilor din aceasta regiune si este un contributor important la crearea de locuri de munca.

Capcane pe termen lung

Privind in perspectiva, turismul pare putin probabil ca va continua sa fie un protagonist in povestea cresterii europene. Riscurile multiple (macroeconomice, financiare, sociale si politice) persista la scara globala. Intr-o lume inflationista, va fi dificil pentru Europa de Sud sa ramana competitiva din punct de vedere al costurilor fata de destinatiile care iau avant in tarile in curs de dezvoltare. Schimbarile climatice au un impact deosebit asupra regiunilor din sudul Europei, care sunt expuse in mod regulat la temperaturi ridicate in timpul verii.[3]

Pe de alta parte, dependenta Europei de Sud de turism duce la o denaturare semnificativa in ceea ce priveste productivitatea in comparatie cu restul Europei. Activitatile legate de turism sunt caracterizate de o forta de munca mai slaba, cu studii medii si locuri de munca mai precare.

 

Contributie Europa de Sud*la cresterea PIB-ului in UE

grafic ro

 

Surse: Eurostat, Coface

Penuria de forta de munca din Italia se va inrautati pe masura ce normele fiscale ale UE se vor reactiva

Problema productivitatii este foarte importanta pentru Italia, unde scaderea populatiei inseamna ca lipsa fortei de munca va persista. Pana in 2040, populatia de varsta activa a Italiei se va contracta cu 11,7%, fata de 2,4% in Franta; 4,1% in Spania si 4,9% in Germania. Coface estimeaza ca aceasta criza demografica poate reduce potentialul de crestere a PIB-ului Italiei la aproape jumatate inca din 2025. Acest lucru este de o importanta cruciala, deoarece regulile fiscale ale UE revin in joc, iar orice obstacol in calea cresterii va fi un obstacol in calea reducerii datoriilor. Prin urmare, declinul populatiei este un factor de risc pentru sustenabilitatea fiscala.

Potentialul neexploatat al fortei de munca feminine din Italia

Pe termen scurt, cel mai realist mod de a evita acest lucru este accelerarea puternica a recrutarii femeilor in forta de munca, asa cum s-a intamplat in Spania in anii 1990-2000. Doar 55% dintre femeile din Italia au un loc de munca formal, fata de 70% in Spania. Italia trebuie sa adauge aproximativ 1 milion de femei la forta de munca si sa creasca productivitatea la 0,5% anual daca doreste sa-si indeplineasca angajamentele fiscale propuse UE in bugetul 2024 (si implicit in regulile fiscale ale UE).

Daca politicile care vizeaza munca si productivitatea femeilor au performante slabe, va fi o nevoie mai mare de muncitori straini.

*Italia Spania, Grecia si Portugalia

A.I. si scaderea populatiei: o potrivire ideala?

Chiar daca Italia va reusi sa egaleze ratele de participare si fertilitate ale vecinilor sai, va fi o chestiune de ani pana cand problema demografica va reaparea. Orice solutie pe termen lung la declinul populatiei va implica castiguri de eficienta pe scara larga. Daca este adoptat suficient de repede, A.I-ul prezinta un mare potential de a creste in mod durabil productivitatea, poate suficient pentru a compensa forta demografica.

 

[1] Sursa: Eurostat

[2] Sursa: Eurostat

[3] Un sondaj ETC recent arata ca, desi conditiile meteorologice raman principalul factor luat in considerare de calatorii europeni atunci cand isi aleg destinatia de calatorie, 14% dintre respondenti au mentionat si evenimentele meteorologice extreme ca o preocupare suplimentara, adica cu 7% mai mult decat in sondajul din mai 2023.

 

Descarcati aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Pentru a-si acoperi datoriile, Europa de Sud trebuie sa priveasca dinc... (177,48 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English