Stiri & Publicatii
30/09/2019
Stiri Corporate

Olanda: Care este secretul comertului olandez?

Olanda: Care este secretul comertului olandez?

Dezvoltarea protectionismului in China si Statele Unite, Brexitul, contractarea comertului mondial... in ciuda tuturor problemelor vizibile la orizont, economia olandeza ramane puternica.

O putere maritima si economica dominanta la nivel global in secolul al XVII-lea, Olanda a ramas un actor important in comertul mondial. In 2018, Olanda a fost al saselea cel mai important exportator de marfuri din lume si, in ceea ce priveste PIB-ul, s-a clasat pe locul al treilea in anul 2015 (dupa Irlanda si Elvetia).

Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat: mediul economic global este mai putin favorabil, iar comertul mondial si-a pierdut avantul de dezvoltare. Potrivit estimarilor Coface, comertul mondial va scadea cu 0,8% ca volum pe parcursul anului 2019.

Ce ar putea insemna aceasta incetinire a comertului mondial pentru cel mai mare port european?

O situatie de invidiat in contextul european

In 2018, comertul exterior olandez (exporturi si importuri de bunuri si servicii) a fost egal cu 161% din PIB, fata de 50% in Germania. Cu porturile maritime din Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk, Terneuzen si mai multe aeroporturi internationale, Olanda detine avantaje deosebite si reprezinta o platforma logistica esentiala in inima Europei.

Intr-un mediu comercial international din ce in ce mai restrans, exporturile olandeze par a continua sa se dezvolte cu rate de crestere relativ mari de la an la an, comparativ cu alte tari. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca preturile petrolului raman la un nivel ridicat, titeiul si gazele reprezentand o pondere semnificativa a exporturilor produse in tara, insa se datoreaza si cresterii competitivitatii preturilor economiei olandeze din ultimii ani. Cheltuielile cu forta de munca au scazut semnificativ in anul 2014 si de atunci au ramas stabile.

Efectul Rotterdam

Datorita pozitiei geografice favorabile si a infrastructurii sale competitive, multe marfuri tranziteaza Olanda. „Re-exportul” acestor marfuri face parte integranta din bilantul operatiunilor comerciale olandeze. Chiar daca valoarea adaugata a acestor exporturi este foarte scazuta, volumul acestora are un impact semnificativ asupra statisticilor comerciale – acest lucru este cunoscut sub denumirea de „efectul Rotterdam”. In anul 2016, valoarea exporturilor totale a atins 432,5 miliarde de euro, din care 189,1 miliarde de euro (aproximativ 44%) au reprezentant re-exporturi. Cu alte cuvinte, chiar daca Olanda a inregistrat un surplus comercial de 52,1 miliarde de euro 2016, acesta ar fi fost cu 20 de miliarde de euro mai mic in absenta re-exporturilor si importurilor.

Obstacole vechi si noi se intrevad la orizont

Intr-adevar, Olanda reprezinta poarta de acces pentru comertul cu marfuri spre Europa, in special din Statele Unite si China. Efectele noii politici comerciale a Statelor Unite sunt deja vizibile, cu o incetinire a exporturilor olandeze catre Statele Unite in luna decembrie 2018. De asemenea, tarifele potentiale impuse de Statele Unite asupra vehiculelor europene reprezinta o amenintare iminenta pentru Olanda.

Insa amenintarea tarifelor impuse de Statele Unite este nesemnificativa in comparatie cu efectele potentiale are unui Brexit fara acord. Potrivit CBS si OCDE, companiile olandeze au obtinut un profit de 25,5 miliarde de euro din exportul de marfuri si servicii catre Marea Britanie in anul 2018 (3,3% din PIB-ul Olandei), transformand Marea Britanie in al doilea cel mai important partener comercial (dupa Germania) in ceea ce priveste valoarea adaugata. Chiar daca Marea Britanie nu s-a retras inca din Uniunea Europeana, efectele Brexitului sunt deja foarte vizibile, scaderea valorii lirei sterline ducand la scumpirea produselor olandeze pentru britanici, astfel reducandu-le competitivitatea.

Care este viitorul dinamicii olandeze?

Olanda are caracteristici unice, cu o deschidere care o face extrem de vulnerabila la socurile comerciale, insa, in acelasi timp, ii permite sa isi adapteze rapid relatiile comerciale.

O incetinire a comertului mondial nu va afecta in mod necesar imediat datele exportului olandez sustinute de efectul Rotterdam, insa acestea vor fi afectate de o independenta din ce in ce mai mare a productiei si comertului in Europa. Consumul privat si investitiile sunt in prezent factorii principali care sustin comertul olandez, astfel, chiar daca la nivel mondial comertul este slab, economia olandeza poate sa se dezvolte.

Prin urmare, in ciuda mediului international de afaceri dificil, Coface se asteapta ca economia olandeza sa creasca cu 1,7% si 1,5% in anul 2019, respectiv, 2020, in concordanta cu ratele medii de crestere din ultimul deceniu.

 

Descarcati aceasta publicatie

Study Netherlands
Descărcaţi acest comunicat de presă : Olanda: Care este secretul comertului olandez? (263,08 kB)
Sus
  • Romanian
  • English