Stiri & Publicatii
13/11/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Numarul de insolvente din Polonia a incetat sa mai creasca - dar pentru cat timp?

Polish insolvencies
Numarul de insolvente din Polonia a incetat sa mai creasca - dar pentru cat timp?

Statisticile de insolventa pentru societatile poloneze reflecta o imbunatatire in prima jumatate a anului 2014. In total, 402 companii au intrat in faliment, in scadere cu 11,5% fata de aceeasi perioada din 2013. Analiza sectoarelor prezinta o imagine mixta, cu un sector de Retail extrem de competitiv, alaturi de Contructii, care au evoluat negativ pe termen lung, dar incep, in cele din urma, sa dea rezultate bune. Perspectivele pentru sfarsitul anului 2014 sunt sumbre. Turbulentele externe si consumul intern slab sunt de asteptat sa alimenteze un risc mai mare de insolvente in randul companiilor din Polonia.

 

Optimism moderat

Ultimele luni ale lui 2013 si primul trimestru al anului 2014 au adus nu numai o crestere a consumului intern pentru obiectele de prima necesitate (stimulat de o imbunatatire pe piata fortei de munca), dar, de asemenea, si o perspectiva mai buna pentru principalele piete de export ale Poloniei. Acest lucru poate fi vazut ca rezultat al redresarii economice, in orice caz lenta, din Zona Euro. Cu toate acestea, al doilea trimestru al acestui an a aratat deja ca rata de redresare din Zona Euro a scazut. In Germania, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Poloniei, PIB-ul s-a contractat cu 0,2% de la un trimestru la altul. In plus, Rusia, o alta piata importanta pentru Polonia, a incetinit. Acest lucru este amplificat de riscul politic legat de conflictul dintre Rusia si Ucraina si de embargoul pus in aplicare de catre guvernul rus cu privire la produsele agro-alimentare.

Statisticile de insolventa pentru prima jumatate a anului 2014 arata ca firmele poloneze rezista in fata deteriorarii principalelor piete de export. Cu toate acestea, din experienta Coface, insolventele sunt in concordanta, de obicei, situatia macroeconomica, cu un decalaj de unul sau doua trimestre. Ca urmare, statisticile de astazi reflecta in mare masura starea de sanatate a companiilor la sfarsitul anului 2013/ inceputul anului 2014. In aceasta perioada, cererea interna a crescut, devenind forta motrice a economiei, in timp ce nivelul de risc pe pietele de export a fost relativ scazut.

 

Sectoarele prezinta o imagine mixta
  • Constructiile: luminita de la capatul tunelului 

Numarul de insolvente din sectorul constructiilor, care a evoluat negativ pe termen lung, a incetat sa mai creasca si a scazut cu 21% in prima jumatate a anului 2014 (in comparatie cu prima jumatate a anului 2013). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca numarul de companii care opereaza in sectorul constructiilor este mai mic decat in anii precedenti, dar este partial legata de numarul mare de insolvente din trecut.

  • Retail-ul: Consumatori precauti si competitie intensa

Numarul de insolvente din sectorul comertului cu amanuntul a crescut cu 27%. Procesul continuu de consolidare in sector este caracterizat de o concurenta intensa si presiuni asupra marjelor. In ciuda imbunatatirilor pe piata fortei de munca, consumatorii sunt in continuare extrem de precauti atunci cand iau decizii de cumparare. Cererea slaba pentru bunuri de folosinta indelungata este evidentiata printr-unul dintre cele mai mari falimente din acest an: Domex, proprietarul magazinelor Avans.

  • Transporturile: Vulnerabile la intreruperile din comertului exterior 

Numarul de insolvente in randul companiilor de transport din prima jumatate a anului 2014 ramane la acelasi nivel ca si in prima jumatate a anului 2013. Aceasta tendinta se poate schimba in curand, din doua motive principale. Intreruperile actuale din comertul exterior poate duce la o crestere a insolventelor in trimestrele urmatoare. In plus, concurenta puternica din acest sector obliga companiile sa accepte marje mai mici, in timp ce ei mai trebuie sa suporte si costurile fixe de exploatare.

 

Ce impact vor avea turbulentele externe privind numarul de insolvente in Polonia in viitor?

Situatia actuala de pe pietele externe genereaza o serie de riscuri pentru economia poloneza. Exporturile poloneze sunt constranse de o incetinire a economiei ruse, precum si de o redresare economica dezamagitoare in Zona Euro. Acesta din urma genereaza cel mai mare risc, in conditiile in care 53% din exporturile Poloniei sunt directionate catre Zona Euro, Germania reprezentand 26% din totalul exporturilor. Coface estimeaza ca Zona Euro va creste cu 0,9% in acest an, in timp ce Rusia va stagna (0%) in 2014.

Potrivit Coface, scenariul cel mai probabil al impactului extern asupra insolventelor poloneze ar fi o crestere de 8%, ca urmare a stagnarii de pe pietele de export importante ale Poloniei. In plus, in cazul in care tensiunile dintre UE si Rusia escaladeaza si/ sau incetinirea din Zona Euro se adanceste, efectul asupra insolventelor ar fi si mai defavorabil.

Cresterea economica poloneza se reechilibreaza in acest an, de la exporturile nete raportate la cererea interna. Cu toate acestea, efectele externe, redresarea dezamagitoare a Zonei Euro si embargourile puse in aplicare de catre Rusia, vor contribui la cresterea riscului de insolvente in randul companiilor din Polonia. Exemplele de risc crescut includ sectorul transporturilor, care sufera deja din cauza scaderii cererii ca urmare a expunerii sale internationale semnificative. In acelasi timp, embargoul rus nu conduce doar la o deteriorare a performantei in afaceri a exportatorilor de produse agro-alimentare, dar, determina, de asemenea, o presiune descendenta asupra preturilor pe piata interna - care sunt deja afectate de recolta buna din acest an”,a concluzionat Grzegorz Sielewicz, Economist Coface pentru Regiunea Europa de Est.

 

DESCARCATI PUBLICATIA

 

CUPRINS:
  • On a recovery path amid external risks
  • Insolvencies Barometer
  • Will current external turbulence affect the number of insolvencies?

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Numarul de insolvente din Polonia a incetat sa mai creasca - dar pentr... (200,58 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English