Stiri & Publicatii
04/05/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Noul indice de risc politic Coface pentru 159 de tari

Cresterea pe scara larga a riscului politic ascunde dinamici regionale mixte

  • Indicele a inceput sa creasca din 2013
  • Doua riscuri majore sunt luate in considerare: riscul de securitate (conflictele si terorismul) si fragilitatea politica si sociala. In timp ce primul risc impiedica direct companiile sa isi desfasoare activitatile, al doilea are mai degraba un efect indirect, scazand increderea
  • Riscul conflictelor s-a dublat intre 2007 - 2015
  • Cresterea riscului de terorism (multiplicat cu 2,8 din 2008) indica faptul ca aceste conflicte devin din ce in ce mai mari pe plan international
  • Variabile specifice pentru economiile avansate, astfel incat sa creasca populismului.

Un indice global pentru cuantificarea riscurilor politice este inradacinat in stadiul actual al afacerilor
Ca urmare a indicelui de risc politic specific pentru Europa de Vest (2016) si pentru tarile in curs de dezvoltare (2013), Coface lanseaza un indice global, pentru 159 de tari. Acesta cuprinde un mix de doua componente majore - riscurile de securitate (conflict si terorism), precum si riscurile politice si sociale.
Scorul pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord este ridicat (Afganistan, Irak, Libia, Nigeria: 100%) si in crestere incepand din 2010 (+22 puncte pentru Liban, +20 de puncte pentru Egipt). In Africa Sub-Sahariana, riscul a inceput sa creasca inca din 2013, din cauza conflictelor care descurajeaza investitorii: +36 puncte in Nigeria (-30% ISD incepand cu 2013), +28 puncte in Republica Centrafricana (trebuie notat faptul ca, spre exemplu, Coasta de Fildes arata o usoara imbunatatire: -6 puncte).
Tarile din Comunitatea Statelor Independente sunt, de asemenea, mult peste medie. Deteriorarea scorului in Rusia (+2 puncte) si in Ucraina (+41 puncte) nu este singurul motiv care a determinat acest lucru. O crestere poate fi, de asemenea, remarcata atat in fragilitatea politica, cat si in cea sociala din Tadjikistan (+10 puncte) si Azerbaidjan (8 puncte).
In America Latina, fragilitatea sociala este in crestere si se afla pe o panta ascendenta. (Mexic +25 de puncte si Venezuela +9 puncte). Tendintele sunt amestecate in Asia, cu exceptia celor doi giganti, China (+10 puncte) si India (stabila), iar riscul politic s-a imbunatatit treptat inca din 2010 (Sri Lanka: -60 de puncte; Nepal -25 de puncte).

Trei componente ale indicelui confirma faptul ca riscul se disperseaza

  • Indicele de conflict

Acesta se bazeaza pe aparitia conflictelor, pe intensitatea lor, precum si pe tipurile de factori implicati. Tarile in stare de razboi se afla in partea de sus a clasamentului: Afghanistan, Iraq, Sudan, Nigeria si Syria. Mexic, din cauza cartelurilor de razboi; Columbia; Algeria si India au, de asemenea, un nivel ridicat de risc.

  • Riscul terorismului

Riscul de securitate nu poate fi masurat fara a fi luat in considerare indicatorul terorism, care a crescut cu 2,8 din 2008 si poate ajunge sa afecteze increderea intreprinderilor, a gospodariilor si a investitorilor straini. Cele mai multe dintre tarile din OCDE, angajate in combaterea asa-numitului stat Islamic, au inregistrat o crestere a scorului intre 2011 si 2015. Franta este cea mai dezvoltata tara din punct de vedre al scorului, avand un procentaj de 77% (+24 de puncte). Riscul a facut, de asemenea, progrese si in SUA (+23 de puncte), Australia (+27 de puncte) si Germania (+27 de puncte).

  • Indicele de fragilitate politica si sociala

Indicele fragilitatii politice si sociale tine seama, pe de o parte, de natura regimului politic, de fragmentarea etnica si lingvistica, precum si de libertatile politice si civile si pe de alta parte, de presiunile si de instrumentele de risc social. Tot aici, in tarile in care conflictele sunt intense, manifesta un nivel inalt de risc. Intre 2007 si 2015, cresterea a fost marcata in special in CSI si America Latina.

Tarile dezvoltate testeaza valul populist
Pentru tarile dezvoltate, datele proiectului „Manifesto“ a fost adăugat, luandu-se in considerare populismul in crestere. Acesta chestioneaza proportia de manifeste politice alocate unei teme electorale (protectionismul, securitatea, ordinea publica, valorile nationale etc). Analiza realizata de Coface releva faptul ca tarile in care presiunea populismului a crescut sunt urmatoarele: Regatul Unit (scor de 73%), Franta (70%), cu o pondere relativ importanta a temelor legate de ordinea publica, urmata de Austria (64%) si Olanda (63%), unde, o parte mare a procentajului se ocupa cu neincrederea multiculturalismului.

nea populismului a crescut sunt următoarele: Regatul Unit (scor de 73%), Franța (70%), cu o pondere relativ importantă a temelor legate de ordinea publică, urmată de Austria (64%) și Olanda (63%), unde, o parte mare a procentajului se ocupă cu neîncrederea multiculturalismului.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Noul indice de risc politic Coface pentru 159 de tari (201,00 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English