Stiri & Publicatii
15/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Marea Britanie evaluata la A2 datorita puterii sale de redresare

Marea Britanie evaluata la A2 datorita puterii sale de redresare
Afectata in 2009 de o recesiune mai intensa decat in celelalte tari europene, sub efectul unei scaderi bruste a consumului populatiei si a investitiilor, economia britanica se distinge in prezent prin puterea de crestere reinnoita (1,8% in 2013). Previziunea Coface de +2,7% in 2014, ar putea fi la fel de dinamica, precum cea a Statelor Unite si sa o depaseasca pe cea a Germaniei (2%).
In timp ce trecerea de la o economie bazata pe servicii la o economie diversificata este graduala, reinnoirea industriala este in curs de desfasurare. In ciuda mai multor puncte slabe persistente, Coface evalueaza riscul de tara din Marea Britanie la A2.

 

Cresterea britanica a surprins prin puterea sa si a stabilit prioritatea in ceea ce priveste investitiile

Aceasta remarcabila si recenta iesire din criza este rezultatul unor masuri puse in aplicare pentru a contracara cresterea datoriei, scaderea exporturilor si un sector financiar supradezvoltat. Politica monetara ultra-expansionista a Bancii Centrale Europene incepand cu a doua jumatate a anului 2012 si injectia de capital de 375 de miliarde de lire sterline de la Banca Angliei in economie au fost in masura sa restabileasca increderea populatiei si a companiilor.

In 2013, relansarea consumului a fost incurajata de o scadere a somajului, masuri menite sa stimuleze constructiile si relaxarea conditiilor de creditare, in special pentru IMM-uri. In 2014, investitiile ar trebui sa preia controlul asupra consumului. Performantele sale bune ar trebui sa permita o crestere potentiala mai mare, dupa o usoara incetinire asteptata in 2015 (crestere estimata la 2,1%), ca urmare a unei inaspriri probabile a politicii monetare.

 

… dar exista mai multe puncte slabe persistente 

In ciuda perspectivei favorabile, punctele slabe raman.

Fragilitatea majora a economiei britanice ramane datoria gospodareasca (129,9% din venitul disponibil, cel mai mare procent din G7, dupa cel al Statelor Unite).

 Exista, de asemenea, o productivitate relativ slaba: Marea Britanie inca nu a ajuns la nivelul de productie din perioada pre-criza, si potrivit estimarilor Coface, va reusi abia in al treilea trimestru din 2014, de exemplu, 26/4 de la inceputul socului. Doar Italia a ramas mult mai in urma. Aceasta fragilitate este rezultatul in special al unei perioade indelungate, pe parcursul careia companiile britanice au facut investitii cu risc scazut.

Deficitul de cont curent reflecta, de asemenea, aceste dezechilibre interne, inclusiv investitiile insuficiente. Exporturile de marfuri au fost in scadere din 1990, ca urmare a slabei orientari a comertului britanic fata de tarile in curs de dezvoltare si cresterea costurilor unitare cu forta de munca. Exporturile de servicii financiare compenseaza cu greu slabiciunea in aprovizionarea cu bunuri. Aceasta tendinta confirma pierderea de competitivitate a companiilor britanice, in special in sectoarele cu o elasticitate foarte ridicata a pretului, cum ar fi produsele electronice.

 

Reinnoirea industriala condusa de trei sectoare de excelenta 

In ciuda deficientelor de necontestat in ceea ce priveste specializarea, Coface evidentiaza zonele remarcabile de reinnoire industriala in sectoarele cu valoare adaugata, incurajate de inovare dinamica si sprijinite de catre stat: produsele farmaceutice, industria aerospatiala si auto.

  • Sectorul farmaceutic, cu mare productivitate, produce 15% dintre cele mai utilizate medicamente din lume. Investeste cel mai mult in cercetare si dezvoltare (10% din cheltuielile la nivel mondial), iar acesta este cel mai important factor care contribuie la comertul exterior cu un excedent comercial anual de peste 6 MLD EUR          .
  • Industria aerospatiala civila si militara, printre cele mai remarcabile din lume, concentreaza 1/5 din exporturile mondiale si genereaza un excedent comercial de aproape 3 MLD EUR. BAE Systems este al treilea cel mai mare grup la nivel mondial in sectorul de aparare din spatele americanilor de la Boeing si Lockheed Martin.
  • Sectorul de automobile a reusit o mutatie atipica de succes: industria britanica s-a reorientat spre o oferta premium destinata exportului. Aproape 77% din productia de autovehicule este exportata, in timp ce 80% din vehiculele noi vandute pe teritoriul britanic (in principal modele sofisticate) sunt importate. Soldul balantei comerciale a acestui sector este pozitiv.
Descărcaţi acest comunicat de presă : Marea Britanie evaluata la A2 datorita puterii sale de redresare (209,28 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English