Stiri & Publicatii
02/07/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Italia: practicile de plata ale companiilor se inrautatesc, reflectand gravitatea recesiunii

Italia: practicile de plata ale companiilor se inrautatesc, reflectand gravitatea recesiunii
„Modelul de afaceri” italian, intepenit intr-un cerc vicios 

Cu una dintre cele mai industrializate economii din zona Euro, Italia a suportat 7 trimestre consecutive de reducere a PIB-ului. Nivelul activitatii a scazut cu 2,4% in 2012 si se preconizeaza o reducere de 1,7% in 2013 (comparativ cu -0,6% pentru zona Euro). Consumul populatiei, care sufera din cauza scaderii puterii de cumparare si a somajului mare, se reduce. Pe termen lung, cresterea va fi vulnerabila la nivelurile extrem de scazute ale activitatii si la rata scazuta a inovarii. 

Din pacate, o dinamica favorabila a exporturilor nu a reusit sa compenseze reducerea cererii interne. Prin lipsa resurselor pentru finantarea investitiilor, societatile italiene pierd o cota de piata internationala. Acestea sunt prinse in capcana unui cerc vicios: pierderea competitivitatii - pret si calitate - duce la marje reduse, care la randul lor impiedica capacitatea de a imbunatati concurenta si, prin urmare, de a reface marjele. 

 

O majorare a neplatilor accentuata de o serie de factori in plus pe langa recesiune 

Cu aceste puncte vulnerabile, Coface a observat o inrautatire grava in conduita de plata a societatilor italiene. Aceste societati au in mod traditional o cota mai mare a neplatilor decat cele din alte tari europene, iar de la inceputul crizei, aceasta diferenta s-a marit. In 2007, cota era de 3 ori mai mare decat in Franta, iar acum este de 7 ori mai mare. 

O analiza efectuata de economistii Coface a relevat originile acestei tendinte ingrijoratoare. 

  • Mediul economic nu este unicul factor pe care se bazeaza cota neplatilor in Italia. Chiar si atunci cand cota italiana de crestere ar fi identica cu cea a vecinilor acesteia, aceasta cota ar fi inca mai mare. 
  • In timp ce nivelurile acestora de profitabilitate si indatorare se incadreaza in media europeana, societatile italiene se confrunta cu un declin record al marjelor acestora, cu un efect de domino sub aspectul capacitatii acestora de a-si finanta investitiile. Dependenta societatilor de creditele bancare, intr-o perioada in care bancile italiene devin mai putin generoase sub aspectul disponibilitatii, data fiind deteriorarea calitatii activelor lor, reprezinta astfel un factor contributiv la aceste probleme actuale. 
  • Riscul insolventelor companiilor, inerent in aceste dificultati ale fluxului de numerar, se inrautateste prin predominarea societatilor mici in mediul economic italienesc (95% din societati au mai putin de 10 angajati), o proportie mult mai mare decat in restul Europei. Din ce in ce mai nesigure, aceste societati mici sunt supuse unui declin al nivelurilor de productie ale acestora. 
  • O alta caracteristica italiana este lipsa punctualitatii la plata in cadrul sectorului public. Traditia platilor cu foarte mare intarziere in cadrul sectorului public italian (170 de zile in Italia, comparativ cu 60 de zile in Franta, 135 in Portugalia si 159 in Grecia) slabeste astfel foarte grav fundatiile societatilor. 

 

Coface si-a revizuit descendent prognozele de crestere din 2013 pentru Italia, la -1,7%. Inrautatirea accentuata in conduita de plata a societatilor pe care o observam de la inceputul crizei nu este doar un rezultat al dificultatilor economice actuale. Aceasta reiese din probleme structurale, inclusiv preponderenta in cadrul mediului economic extrem de nesigur al societatilor mici si perioada foarte mare la plata in cadrul sectorului public. O veste buna este decizia guvernului italian de a rezolva unele dintre aceste intarzieri. De asemenea, tara beneficiaza de un avantaj considerabil: o specializare diversificata adaptata pentru a indeplini cererea din economiile dinamice in curs de dezvoltare. Totusi, numai reforme profunde ii vor conferi posibilitatea sa isi valorifice potentialul semnificativ al acesteia”, explica Yves Zlotowski, Economist Sef, Coface.

 

Parteneriatul comercial dintre Italia si Romania 

Datele publicate de Ministerul Economiei (Departamentul de Comert Exterior si Relatii Internationale) arata ca Italia este al doilea partener comercial al Romaniei, dupa Germania. Astfel, la 31 Decembrie 2012 totalul schimburilor comerciale bilaterale romano-italiene era de 11,42 MLD EUR, inregistrand o scadere usoara de 5,19% fata de anul 2011. Valoarea exporturilor catre Italia a fost de 5,44 MLD EUR, in timp ce importurile din Italia au atins valoarea de 5,98 MLD EUR. Cota detinuta de volumul schimburilor comerciale cu Italia este de 11,46% din comertul total al Romaniei (exportul - 12,08%, iar importul - 11,46%). Principalele investitii italiene in Romania s-au axat in domeniile: energie, prelucrarea lemnului, constructii, textile, industria chimica si mecanica, electrocasnice etc.” declara Constantin Coman, Director General al Coface Romania. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Italia: practicile de plata ale companiilor se inrautatesc, reflectand... (396,92 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English