Stiri & Publicatii
23/09/2019
Stiri Corporate

Insolventele in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE): in ciuda unui context economic global din ce in ce mai dificil, situatia ramane pozitiva

Insolventele in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE): in ciuda unui context economic global din ce in ce mai dificil, situatia ramane pozitiva

Regiunea Europei Centrale si de Est a inregistrat o crestere fara egal in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, se prevede o incetinire in urmatorii ani.

Zona ECE a inregistrat o imbunatatire a activitatii economice in ultimii ani. In 2017 si 2018, PIB-ul in regiune s-a majorat la 4,6% si respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008.

Aceasta accelerare a economiei ECE s-a datorat in principal cresterii cererii interne, pe fondul scaderii semnificative a ratei somajului de care au beneficiat gospodariile. In acelasi timp, gospodariile s-au bucurat si de o crestere importanta a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspect, cresterea a fost sustinuta si de o majorare a investitiilor publice si private.

Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus mentionat a influentat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderata a insolventelor raportata la PIB a scazut la 4,2% in anul 2018, in pofida cresterii numarului de proceduri inregistrate in anul anterior.

Conditiile economice globale, in special in Europa, devin din ce in ce mai tensionate si vor afecta insolventele

In ciuda acestor evolutii pozitive, companiile din regiunea ECE au intampinat si dificultati. Rata scazuta a somajului a dus la un deficit al fortei de munca, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru intreprinderi, atat in ceea ce priveste activitatile zilnice, precum si privitor la potentialul lor de extindere.

Constrangerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul fortei de munca, ratele mari de utilizare a capacitatii, cresterea costurilor de productiesi efectul incetinirii externe (directe si indirecte) – ingrijoreaza companiile care activeaza in regiunea ECE. Consumul casnic va ramane principalul motor de crestere cu toate ca accelerarea limitata a investitiilor in active fixe si exporturile mai slabe vor diminua cresterea PIB-ului.

In plus, incetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite si China si procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana ingrijoreaza exportatorii datorita impactului potential asupra companiilor si economiilor lor. Intr-adevar, incetinirea cresterii asteptata in regiunea Europei Centrale si de Est se va datora in principal efectelor directe si indirecte ale unei franari in ceea ce priveste cererea externa. Potrivit estimarilor, cresterea medie in regiunea ECE va atinge 3,6% in anul 2019 si 3,2% in anul 2020.

Avand in vedere faptul ca economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise catre pietele externe, cererea externa mai slaba va avea impact nu numai asupra ratelor de crestere, ci si, treptat, asupra insolventelor. In aceasta privinta, sectoarele care sunt extrem de expuse pietelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto si industria chimica si metalurgica care furnizeaza piese si componente.

 

Descarca aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Insolventele in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE): in ciuda u... (330,93 kB)
Sus
  • Romanian
  • English