Stiri & Publicatii
14/09/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infrastructura: calcaiul lui Ahile al dezvoltarii din America Latina

Infrastructura in America Latina
 • Dezvoltare slaba a infrastructurii din regiune
 • Performanta slaba in imbunatatirea ratelor de investitii
 • Calitatea inadecvata a transporturilor si altor infrastructuri afecteaza competitivitatea
 • Sursele de energie curata ar putea deschide calea pentru infrastructura de dezvoltare
 • Parteneriatele publice - private, o solutie pentru bugete de stat restrictionate
 • Guvernele trebuie sa consolideze masurile anti-coruptie si sa imbunatateasca transparenta pentru a atrage investitiile private.
Performanta fragila a anilor recenti subliniaza problemele de competitivitate din regiune. Care sunt slabiciunile infrastructurii din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic si Peru?

Dezvoltarea economiilor din America Latina a avut loc in timpul ciclului de succes al comercializarii marfurilor care a durat peste un deceniu, pana in anul 2014. Cu toate acestea, respectiva era de performanta solida nu a fost valorificata in beneficiul dezvoltarii infrastructurii.

Incepand de la mijlocul anului 2014, reducerile preturilor internationale au avut repercusiuni puternice asupra activitatilor din regiune, aratand vulnerabilitatile. Deprecierile valutare consecvente nu au fost suficiente pentru a creste competitivitatea bunurilor de productie si au dus la deteriorarea balantelor comerciale.

Provocarile regiunii sunt compuse dintr-o combinatie de factori nefavorabili pentru afaceri, precum regulamentele de munca, fiscalitatea ridicata, nivelurile educationale generale, birocratia complexa si infrastructurile inadecvate. Comisia Economica pentru America Latina si Caraibe (ECLAC) a estimat ca regiunea trebuie sa investeasca 6,2% din PIB-ul anual in infrastructura, pentru perioada 2012 - 2020 - dar in prezent niciuna dintre economiile majore nu investeste mai mult de 3% din PIB.

Infrastructurile portuare si alte infrastructuri de transport inadecvate afecteaza competitivitatea

Indexul de Competitivitate Global analizeaza diverse aspecte ale infrastructurii si subliniaza urmatoarele provocari:

1) Infrastructura de transport este clar deficitara in Argentina, Brazilia, Columbia si Peru.

2) Calitatea drumurilor este calcaiul lui Ahile al tarilor din regiune.

3) Calitatea inferioara a infrastructurii portuare este o problema deosebita in Brazilia. In realitate, uneori este mai ieftin sa se transporte un produs in strainatate decat intr-un alt stat din aceeasi tara.

Calitatea infrastructurii de transporturi 2016 - 2017 (clasificare pentru 138 de tari)

infrastructura_LatAm_grafic

Sursa: Forum Economic Mondial

*Datele privind  reteaua feroviara din Ecuador nu sunt aplicabile

Infrastructuri care folosesc energie curata: oportunitati de dezvoltare

Generarea de electricitate a regiunii depinde in mare masura de sursele de apa si de cele termice, deoarece in alte parti ale lumii se estimeaza ca dependenta de aceste surse va scadea. Desi energia termica implica de obicei costuri ridicate si o poluare mai mare, cand vine vorba despre construirea de hidrocentrale apar in mod frecvent cu nemultumiri din partea populatiei, din cauza impactului asupra mediului. In plus, in anii recenti, multe tari s-au confruntat cu secete prelungite cauzate de fenomenul meteorologic El Niño. Aceste evenimente au expus riscurile bazarii pe resursele hidro.
Chile este una din tarile care s-au implicat in dezvoltarea unor surse de energie curate. Guvernul sau a stabilit un obiectiv de a produce 20% din electricitate din resurse regenerabile non-hidro, pana in 2025. Ulterior, costul generarii energiei este estimat sa fie aproximativ cu o treime mai mic decat nivelurile actuale. Si Argentina are perspective pozitive pentru energiile regenerabile. Sub conducerea lui Mauricio Macri, tara a lansat un program de licitatii pentru energii regenerabile. Pe parcursul primelor doua licitatii care au avut loc anul trecut, s-au licitat 59 de proiecte, evaluate la 4 MLD USD.

Necesitati investitionale: PPP - un antidot la bugetele guvernamentale restrictionate

Deoarece cheltuielile publice sunt sub presiune, Parteneriatele Publice Private (PPP) au castigat teren in regiune. Cu toate acestea, lipsa transparentei, conditiile neatractive si sursele de finantare limitate sunt doar unele din problemele care inca trebuie rezolvate pentru a creste nivelul investitiilor private.

In conformitate cu indicatorul Economist Intelligence Unit pentru mediile PPP, Chile si Columbia sunt cel mai bine pregatite tari din America Latina pentru parteneriatele publice-private. Editia din 2017 a raportului subliniaza evolutia stabila a acestui sector in regiune, desi sunt necesare inca imbunatatiri de transparenta in cadrul procesului PPP.

Scandalurile de coruptie duc la intarzieri ale investitiilor si creeaza neincredere in randul investitorilor straini. Masuri punitive eficace sunt importante pentru a proteja increderea si interesul in parteneriatele publice-private.

Imbunatatirea rezultatului investitiilor in infrastructura

Pentru a optimiza rezultatele obtinute prin investitii in infrastructura, exista aspecte importante care trebuie solutionate:

 • Extinderea instrumentelor financiare pentru investitii in infrastructura

Lipsa generala a facilitatilor financiare pentru sprijinirea investitiilor private este deseori citata ca o bariera principala in calea antreprenorilor.

 • Prospectarea unor noi investitori

Noi investitori potentiali trebuie prospectati pentru a stimula competitia in timpul depunerii ofertelor.

 • Entitatile care stabilesc politici trebuie sa stabileasca unele conditii mai atragatoare

Profituri atragatoare si cadre de reglementare clare ar contribui la atragerea unui interes mai mare din partea investitorilor privati.

 • Imbunatatirea transparentei, regulilor interne si conformitatii

Actiunile din aceste zone ar contribui la combaterea cazurilor de facturare excedentara si/ sau coruptie in proiectele de constructii in domeniul infrastructurii.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Infrastructura: calcaiul lui Ahile al dezvoltarii din America Latina (431,91 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English