Stiri & Publicatii
11/03/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Impactul preturilor internationale mai scazute ale petrolului asupra Americii Latine

Latin America

Preturile petrolului au fost in cadere libera in ultimele luni, de la un maxim de 114,81 USD pe 20 iunie 2014, la 48,47 USD pe 28 ianuarie 2015 (vezi graficul 1). Contractia de 57,8% este legata de o crestere a productiei, combinata cu o cerere mai scazuta. Pe partea de oferta, revolutia recenta a gazelor de sist din Statele Unite a crescut productia tarii la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii. In schimb, China, care este cel mai mare consumator (12% din consumul total de petrol), a cerut volume mai mici din cauza incetinirii cresterii PIB. Decizia OPEC din 27 noiembrie, de a mentine productia la aceleasi niveluri, a contribuit la presiunea descendenta asupra preturilor petrolului. Scopul vizat de decizia OPEC este de a descuraja investitiile in noile sectoare ale gazelor de sist intrucat reduce profitabilitatea lor relativa.

Impactul preturilor petrolului in America Latina depinde de cat de mult se vor mentine la acest nivel scazut si variaza in functie de specificul fiecarei tari din regiune.

Venezuela este cea mai afectata si FMI estimeaza ca fiecare scadere cu 10 $ a preturilor petrolului va reduce balanta comerciala cu 3,5% din PIB. Avand in vedere exporturile lor nete de petrol, Columbia si Ecuador sunt, a doua si respectiv a treia, dintre tarile cele mai sensibile la scaderea preturilor petrolului. 

In schimb, Chile, Brazilia, Argentina si Peru tind sa fie afectate pozitiv de balanta comerciala. Totusi, pe termen mediu, preturile mai scazute ar putea afecta negativ planurile de investitii in combustibil din Argentina si Brazilia.

 

Previziuni pentru Columbia, Chile si Argentina

"Cresterea economica ar trebui sa se imbunatateasca in America Latina in 2015, Coface se asteapta la o crestere a PIB-ului regiunii cu 2,3%. In ciuda perspectivei mai bune, rata este considerata inca slaba, in special datorita scenariului de stagflatie din Brazilia. Brazilia este tara cu activitatea economica cea mai mare din America Latina, iar economia ei nu va creste, cel putin pe termen mediu”a spus Patricia Krause, Economist in cadrul Coface pentru America Latina.

In Columbia,activitatea economica ar trebui sa fie una durabila. Cresterea va continua sa fie alimentata de piata interna, in principal datorita investitiilor in infrastructura, locuintelor sociale si a consumului casnic. Anul 2014 s-a incheiat cu o rata a inflatiei de 3,66%, depasind punctul de mijloc al intervalului-tinta de 3%. Scaderea recenta a preturilor petrolului deterioreaza conditiile comerciale, afectand moneda si punand presiune ascendenta asupra preturilor.

In Chile, activitatea economica a incetinit din ultimul trimestru al anului 2013 si pana in trimestrul al treilea al anului 2014, cand a atins cel mai lent ritm de crestere din 2009 (+0,8% fata de anul anterior). Acest parcurs este asociat, in principal, cu preturile mai scazute la cupru, care afecteaza balantele comerciale si planurile de investitii. Exporturile in Chile reprezinta 27% din PIB si jumatate din cosul de export este compus din produse minerale. O reforma fiscala, care a fost adoptata prin lege, la sfarsitul lunii septembrie 2014, a contribuit, de asemenea, la scaderea increderii mediului de afaceri.

Argentina trece inca printr-un scenariu de criza. Activitatea economica probabil s-a contractat in 2014, inflatia ramane aproape de 40% (conform unor surse neoficiale), exista o lipsa de rezerve internationale si situatia neplatii datoriilor nu a fost inca rezolvata. Coface previzioneaza ca PIB-ul se va contracta cu 1,5% in 2014 si cu -1% in 2015%, din cauza scaderii consumului casnic asociat cu inflatia ridicata, piata deteriorata a fortei de munca si increderea scazuta in ceea ce priveste scenariul viitor.

 

O analiza a sectoarelor principale

Mineritul in Chile 

Se va mentine pozitia de lider pe piata cuprului, dar scenariul este dificil. Mineritul este un pilon principal al economiei din Chile. Tara este cel mai mare producator de cupru (aproximativ o treime din oferta la nivel mondial), dar produce, de asemenea, aur, argint, molibden, fier si carbune. Cuprul contribuie cu 50% la exporturile din Chile si cu 15% la PIB. Cresterea costurilor de productie poate reprezenta si o amenintare pentru performanta segmentului.

Sectorul constructiilor in Columbia

Contrastand cu perspectiva negativa a industriei petrolului, aceasta ramura industriala detine oportunitati intr-un mediu de crestere puternica si infrastructura defectuoasa. Columbia a evoluat bine in ultimii ani, la fel ca si sectorul constructiilor. A fost de fapt unul dintre punctele forte ale economiei.

Sectorul auto in Argentina

Un scenariu economic slab afecteaza industria. Argentina este a treia cea mai mare piata auto din America Latina si al 23-lea mare producator de autovehicule din lume. Sectorul contribuie cu 5% la PIB sau cu 20% la productia industriala. Totusi, activitatea a fost dezamagitoare in 2014, in principal datorita scenariului economic actual al tarii si al efectului sau asupra increderii consumatorilor si puterii de cumparare. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Impactul preturilor internationale mai scazute ale petrolului asupra A... (233,27 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English