Stiri & Publicatii
03/02/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Evolutia economiei Romaniei in 2015 - Macroechilibru cuplat cu provocari la nivelul mediului de afaceri

Insolvente in Romania
Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B, clasa de risc ce indica un mediu microeconomic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor companiilor.In ciuda echilibrului macroeconomic, a recululuiin procesul de euroizare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic prin: nivelul foarte ridicat al creditului comercial (maxim istoric), prin interdependenta foarte ridicata dintre companii (efectul de domino), prin intreruperea accelerata a activitatii pentru foarte multe companii, comparativ cu cele nou inregistrate (raport 2:1) si prin nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plata.

In perioada Ianuarie - Septembrie 2015, Romania a inregistrat o crestere reala a PIB-ului de 3,7%, sustinuta de urmatorii factori: 

 • Cresterea consumului privat, care a inregistrat un avans de 5,4% an-la-an si a contribut cu aproximativ trei sferturi la cresterea PIB-ului real inregistrat in aceasta perioada;
 • Dinamica sectorului constructii, care a inregistrat in primele noua luni ale anului 2015 un avans de 5,5% an-la-an (serie bruta), regasit mai mult in reparatii curente si mai putin in constructii de cladiri noi;
 • Investitiile private, care se regasesc in formarea bruta de capital, au inregistrat un avans de 6,8% si s-au regasit mai mult in constructii decat in industrie (aceasta din urma inregistrand un avans marginal la formarea PIB);
 • Agricultura si exportul net au avut un impact negativ in dinamica PIB pentru primele trei trimestre.
  - Conform datelor publicate de INS pentru primele 11 luni ale anului 2015, avansul anualizat al exporturilor este aproape similar cu cel al importurilor, respectiv 6% si 6,2%;
  - Agricultura a inregistrat o scadere de aproximativ 10% in formarea PIB pentru primele trei trimestre ale anului 2015, pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile, fiind totusi usor peste trendul pe termen lung (media productiei agricole inregistrata in ultimii 10 ani).

Astfel, cresterea economica pentru 2015 se va apropia de 4%, iar anul curent va inregistra o tendinta crescatoare pe fondul avansului consumului. Ratele de dobanda in piata interbancara si pentru titlurile de stat inregistreaza minime istorice, pe fondul excesului de lichiditate din piata si atractivitatii ridicate a titlurilor de stat pentru investitorii straini. In ciuda acestui fapt, politica monetara ramane in stand-by, iar dobanda de politica monetara (1,75%) este estimata de consensul pietei ca fiind stabila pentru 2016, principalul motiv fiind politica fiscala prociclica.

Aceasta din urma este marcata de cresterea cheltuielilor (prin majorarea salariului pentru personalul din aparatul bugetar) cuplata cu presiuni asupra veniturilor (prin reducerea TVA si a anumitor taxe, precum cea pe dividend, profit reinvestit sau pentru constructii speciale), astfel incat deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea depasi marginal pragul de 3%.

Din pacate, macroechilibrul aproape generalizat pe majoritatea directiilor (singurele exceptii fiind politica fiscala prociclica, tensiunele externe pe plan politic si volatilitatea din piata financiara, care se pot propaga si in Romania prin dinamica canalului capitalurilor straine) nu se materializeaza printr-o imbunatatire vizibila a comportamentului de plata la nivel microeconomic, companiile private inregistrand o serie de simptome care semnaleaza multiple provocari financiare.

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), rezulta ca in 2015 s-au deschis 9.886 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 51% fata de anul anterior, cand s-au deschis 20.170 insolvente si cu 43% comparativ cu media ultimilor 10 ani.  Cu toate acestea, Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste 4 ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional (Europa Centrala si de Sud-Est), media locala fiind de 45 de insolvente la 1.000 de firme active, prima pozitie din acest punct de vedere.  

Totusi, numarul companiilor mari care isi intrerup activitatea ramane foarte ridicat, respectiv 577 de firme cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR, care au intrat in insolventa in 2015. De asemenea, cu toate ca a crescut cu 13% numarul de companii nou inmatriculate in primele 11 luni din 2015, Romania inregistreaza in continuare peste doua companii care isi intrerup activitatea la fiecare companie nou inregistrata.     

 

Textilele, salubritatea si constructiile - top 3 sectoare insolvente, raportat la 1.000 de firme active

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, salubritatea, constructiile, industria alimentara si a bauturilor, HORECA si fabricarea substantelor chimice sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat numar al insolventelor nou deschise in 2015, raportat la 1.000 de firme active.

In ceea ce privestedistributia teritoriala,2015 nu a suferit modificari importante fata de situatia din aceeasi perioada a anului anterior. Zonele din Bucuresti si N-V au ramas primele doua regiuni unde se inregistreaza cel mai ridicat numar de insolvente, in timp ce N-E, V si S-V raman pe ultimele pozitii din acest punct de vedere.

 

Companiile care au intrat in insolventa in 2015 au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor

Din totalul celor 9.886 de companii insolvente in 2015, 5.372 de companii au depus declaratiile financiare pentru activitatea desfasurata in 2014. Pentru aceste companii, au fost calculati indicatorii financiari preliminari la nivelul intregului esantion pentru perioada 2008 - 2014. S-a observat ca:

 • Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa a fost dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare crescand de la 76% in 2008 la 123% in 2014), orientate cu precadere catre investitii pe termen lung;
 • Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut cu aproape 5,3% in 2014, dinamica ce nu a fost cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescand la 7,9%;
 • In acest context, gradul de acoperire a datoriilor prin venituri de exploatare a scazut de la 108% (nivelul din 2008) la 69% (nivel inregistrat in 2014);
 • In ciuda acestui fapt, durata medie de plata a furnizorilor aproape ca s-a triplat in 2015, aceasta crescand de la 74 de zile in 2008 la 235 de zile in 2014. 

Potrivit ONRC, raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea raportat la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori in 2015, de la nivelul 0,48 in 2008, la 2,32 in 2014. Acest lucru arata ca dinamica intreruperilor de activitate a fost net superioara inmatricularilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scazut, precum si a unui cadru fiscal care nu prezinta o predictibilitate si o sustenabilitate pe termen lung. 

Chiar daca numarul insolventelor nou deschise in 2015 a scazut la jumatate comparativ cu anul anterior, numarul total al companiilor care si-au intrerupt activitatea a crescut cu 7% in perioada analizata si este de doua ori mai mare decat numarul companiilor nou inregistrate. Aceasta dinamica este explicata prin cresterea foarte mare a companiilor mici care prefera sa se dizolve (in crestere cu 46% in anul 2015 versus anul anterior) decat sa-si deschida insolventa (proces mult mai costisitor). Evolutia mai sus amintita este cuplata cu un volum al instrumentelor refuzate la plata foarte ridicat, nivelul acestora pentru anul 2015 depasind 8MLD RON, comparabil cu varful crizei financiare. Acest tablou ilustreaza un context microeconomic al mediului de afaceri care ramane fragil si decuplat cu evolutia macroeconomica pozitiva”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Evolutia economiei Romaniei in 2015 - Macroechilibru cuplat cu provoc... (113,26 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English