Stiri & Publicatii
02/07/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Evaluarile trimestriale actualizate ale riscului de tara

Evaluarile trimestriale actualizate ale riscului de tara

Scaderea evaluarii pentru China. Economiile afectate de scaderea preturilor petrolului plasate sub monitorizare negativa.

Multe tari se confrunta din plin cu scaderea preturilor petrolului, in special tarile emergente pentru care Coface a revizuit previziunile de crestere la 4% pentru 2015 (comparativ cu 4,2% in Martie 2015). Intre timp, economiile dezvoltate (previziune de crestere de 2% pentru 2015 si 2016) beneficiaza de o usoara redresare care se contureaza in Zona Euro (1,5% in 2015).

Redresarea economica continua in Eurasia

Republica Ceha, Portugalia si Vietnam au fost toate plasate sub monitorizare pozitiva in Ianuarie 2015. Ele sunt in continuare pe drumul cel bun, economiile lor fiind stimulate de cheltuielile consumatorilor. 

  • Republica Cehabeneficiaza de redresarea economica din Europa de Vest (mai exact, piata auto europeana) iar evaluarea a fost crescuta la A3.
  • Reasigurata de comportamentul de plata satisfacator, Coface a crescut evaluareaPortugalieila A4 si confirma dinamica corporativa pozitiva continua, in special in randul societatilor de export.
  • Vietnam, cu evaluarea crescuta la B, inregistreaza o accelerare a consumului privat datorita inflatiei scazute si imbunatatirii increderii consumatorului. Riscul extern a fost diminuat, contul curent este in surplus si rezervele valutare se imbunatatesc.
Canada, Algeria si Gabon sufera de efectele preturilor mai scazute ale petrolului

Tarile care exporta hidrocarburi sufera de pe urma consecintelor dependentei lor de sectorul petrolier: 

  • Evaluarea riscului de tara A1 pentruCanadaa fost plasata sub monitorizare negativa, date fiind consecintele scaderii preturilor petrolului asupra investitiilor, riscurile pentru sectorul imobiliar si contextul cresterii negative in primul trimestru din 2015.
  • Evaluarea A4 pentruAlgeriaa fost de asemenea plasata sub monitorizare negativa. Scaderea preturilor petrolului a avut un impact negativ asupra conturilor publice si contului curent al tarii. Daca preturile nu cresc, activitatea din tara va ramane stagnanta.
  • Evaluarea B aGabonuluia fost plasata sub monitorizare negativa. Dependenta ridicata de petrol a tarii va rezulta intr-o incetinire a activitatii economice la 4% in 2015 (comparativ cu o medie de 5,4% in ultimii ani).
  • Tanzaniasufera de scaderea rapida a cursului de schimb valutar fata de dolarul american. Deprecierea silingului provoaca ingrijorare si companiile ar putea sa sufere in mod considerabil. Cresterea tarii este lenta in timp ce deficitul public se adanceste. Coface a plasat evaluarea B sub monitorizare negativa.
  • In sfarsit, economia dinMadagascarsufera de instabilitate politica continua. Evaluarea C a fost de asemenea plasata sub monitorizare negativa. 
Nivelul datoriei corporative in economia chineza este un motiv de ingrijorare

Plasata sub monitorizare negativa in ianuarie 2015, evaluareaChineia fost scazuta la A4. Nivelul datoriei private a tarii este in crestere, in special din cauza companiilor. Acesta a fost  de 207% din PIB in 2014, comparativ cu 130% in 2008 (conform FMI). Acest nivel este considerat ingrijorator si este mult mai ridicat decat nivelurile constatate in alte tari emergente. Astfel, solvabilitatea companiilor din sectoarele fragile ar putea fi afectata. Sectoarele cimentului, produselor chimice si otelului asociate cu cheltuielile in infrastructura sunt slabite de supracapacitatea lor.

Infografic: Evaluarile actualizate ale riscului de tara Iunie 2015 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Evaluarile trimestriale actualizate ale riscului de tara (103,45 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English