Stiri & Publicatii
22/11/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Economia franceza: incetinire temporara a cresterii

Economia franceza: incetinire temporara a cresterii
 • Trimestrul al II-lea a fost afectat de socuri externe
 • Previziunile de crestere pe 2016 raman pozitive, la 1,6%
 • Datoria corporativa non-financiara: un impuls ascendent unic in Europa, dar cu mult sub pragurile de alerta
 • Insolventele companiilor raman pe un trend descendent: -3,4 in 2016
 • Sectorul de risc de stabilizeaza: din 12 sectoare, industria agro-alimentara a fost degradata, iar industria auto a fost imbunatatita

Redresarea prinde viteza pe fondul tensiunilor politice

Economia franceza ramane pe un trend pozitiv, in ciuda faptului ca trimestrul doi a fost afectat de socuri externe. Inundatiile din regiunea Ile-de-France au determinat o incetinire in activitatea afacerilor locale, pe termen scurt. Totusi, pe termen lung, acest factor va declansa o recuperare in ocuparea fortei de munca, in special in sectorul constructiilor, unde exista cerinte pentru acoperirea nevoilor. Grevele din rafinarii vor avea, de asemenea, un dublu impact, si anume vor crea un soc pe termen scurt, pe de o parte, dar cu un impact pozitiv pe termen mediu, pe de alta parte, stocurile fiind complete pe scara larga, cu scopul de a evita o lipsa si mai acuta. In plus, incertitudinea politica din Europa a alimentat volatilitatea pietei. Cu haosul politic din Spania, referendumul care urmeaza in Italia si ameninta Guvernul Renzi si Brexit-ul, trei dintre principalii parteneri de comert ai Frantei sunt in prezent o sursa de risc politic, destabilizand pietele. Acest factor confirma ca in urmatoarele trimestre cresterea in Franta va fi influentata in principal de piata interna, care se va auto-sustine.

Trendul pozitiv este sustinut de o scadere constanta a somajului (care a ajuns sub 10%, conform Insee si confirmat, la nivel international, de Biroul International al Muncii). Cheltuielile rezultate din consumul privat au crescut semnificativ, in ciuda unui grad de ocupare mai mic in industria hoteliera si a unei incetiniri generale in domeniul serviciilor comerciale.

Rata insolventelor continua sa scada, in ciuda unei pauze in timpul trimestrului al II-lea

Insolventele corporative raman pe un trend descrescator in acest an, datorita incetinirii declinului in timpul trimestrului al II-lea. Industria hoteliera si sectorul transporturi au fost lovite de „uberizarea” economiei, in special in regiunea Ile-de-France. Aceasta regiune, care cuprinde 21,4% din insolventele nationale, va fi una dintre cele mai greu afectate in 2016, cu o crestere de 5,4% a insolventelor inregistrate la sfarsitul lunii iulie. O crestere a creditelor noi corporative contribuie la o medie anuala scazuta a ratei, confirmand previziunea de -3,4% pentru 2016.

Datoria corporativa: Franta este singura tara europeana majora unde aceasta este in crestere

Franta este singura tara europeana majora in care nivelul datoriilor corporative are un trend ascendent (+14,8 puncte procentuale intre 2008 si 2016), dar este inca mult sub pragul critic de 90% (68,7%).

Doua perioade trebuie luate in calcul pentru acest trend particular:

 • 2007 - 2013, companiile trebuie sa isi creeze parghii pentru a compensa efectele crizei: cererea si marjele erau prea mici pentru a genera suficient numerar;
 • 2013 - pana azi, numerarul a fost restabilit, insa companiile beneficiaza de rate ale dobanzii favorabile, de flux de numerar (consum si investitii mai mari) si de un apetit al investitorilor dornici sa se imprumute la rate negative, ceea ce ii incurajeaza sa investeasca fara sa isi consume rezervele de capital.

Industria agro-alimentara a fost retrogradata la„risc inalt”, iar sectorul auto a fost promovat la  „risc scazut”

Riscul sectorului francez se stabilizeaza in primul trimestru.

 • Imbracamintea - textilele au fost retrogradate la „risc inalt” in Mai, confruntandu-se cu o crestere a insolventelor si o scadere a marjelor;
 • Insolventele au crescut cu 3,2% in industria agro-alimentara. Fermierii au fost afectati de recoltele sarace, in special cultivatorii de cereale, care nu vor vor putea creste preturie, pentru ca in restul lumii fermierii au beneficiat de un climat bland. Sectorul a fost retrogradat la „risc inalt”;
 • Sectorul auto s-a imbunatatit, crescand in vanzari, insa nu a revenit la nivelul dinaintea crizei, desi este de asteptat sa recupeze. Ca atare, sectorul a fost actualizat la „risc scazut”.
Descărcaţi acest comunicat de presă : Economia franceza: incetinire temporara a cresterii (69,71 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English