Stiri & Publicatii
17/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Economia Turciei - asteptari pentru 2014

Economia Turciei
  • Deficitul extern este de asteptat sa se reduca in 2014, in concordanta cu o crestere economica mai lenta
  • Valoarea inflatiei este peste obiectivul de final de an al Bancii Centrale, cauzata de deprecierea lirei si a preturilor ridicate la alimente
  • Riscurile politice trebuie monitorizate in perioada urmatoare
  • Deteriorarea globala a riscurilor - cu exceptia sectoarelor industriale orientate spre export

 

Riscuri corporative sub presiune in 2014 

In 2013, economia Turciei a inregistrat o crestere puternica de 4%, pe fondul unei cereri interne sustinute. Consumul si cheltuielile cu investitiile au contribuit cu 3,7 puncte si respectiv cu 1,1 puncte, la cresterea anuala a tarii. Exporturile nete, cu toate acestea, au tras in jos rata de crestere cu 2,3 puncte intrucat cererea interna puternica a stimulat importurile. Preturile la produsele alimentare ridicate, cererea interna ridicata si deprecierea accentuata a lirei la sfarsitul anului 2013 au determinat inflatia sa creasca la 7,4%, valoare mai mare decat tinta Bancii Centrale de 5%.

Inainte de viitoarele alegeri prezidentiale din August 2014, Coface este precauta in evaluarea riscurilor corporative din Turcia. In cazul in care tensiunile politice vor creste din nou, asa cum s-a intamplat in Decembrie si Ianuarie, investitorii pot sa fuga din tara, ceea ce ar putea conduce la o fluctuatie pe pietele Forex. O astfel de situatie ar putea avea un impact negativ asupra fondului datoriei externe a sectorului corporativ, deja aflat la un nivel record.

In 2014, cresterea economica este de asteptat sa se reduca, in conditiile in care cererea interna s-a redus ca urmare a dobanzilor ridicate si a restrictiilor care vizeaza reducerea cresterii excesive a imprumuturilor. Rata somajului este de asteptat sa se majoreze pe termen scurt si mediu, ca urmare a incetinirii cresterii economice. Deprecierea accentuata a lirei in perioada Decembrie - Ianuarie, odata cu cresterea costurilor creditelor, creeaza riscuri asupra sectorului privat prin costuri de productie mai ridicate si marje de profit mai mici.

Luand in considerare acesti factori, in Martie, Coface a pus sub monitorizare negativa evaluarea A4 a riscului de tara din Turcia.

In aceste conditii, riscurile pentru sectoarele ale caror activitati sunt determinate in principal de cererea locala vor fi mai mari. Industriile orientate catre cererea externa vor fi intr-o situatie mai avantajoasa, beneficiind de redresarea pietelor europene - principalul partener comercial al Turciei - si de o lira mai slaba”, a mentionat Seltem Iyigun, Economist pentru MENA1 in cadrul Coface.

 

  • Sectorul constructiilor: Date optimiste pentru primul trimestru, dar cererea pentru locuinte este scazuta

Incetinirea ritmului de crestere a cererii interne si majorarea ratelor dobanzilor sunt de asteptat sa afecteze negativ sectorul constructiilor. In primul trimestru, vanzarile de locuinte au ramas mai puternice decat era de asteptat, cu o scadere de 6%, comparativ cu acelasi trimestru din 2013. Cu toate acestea, ponderea de case finantate printr-un credit ipotecar a scazut cu 30% in aceeasi perioada. Pe termen scurt si mediu, cresterea ratelor dobanzilor ar putea pune presiune asupra vanzarilor. Acest lucru, la randul sau, ar putea avea un impact negativ asupra industriilor care lucreaza in stransa colaborare cu sectorul constructiilor, cum ar fi cimentul, metalele, otelul si produsele electrocasnice etc.

 

  • Industria textila si sectorul de imbracaminte beneficiaza de slabiciunea monedei locale si redresarea clientilor europeni

Deprecierea lirei constituie un avantaj pentru sectoarele de textile si de imbracaminte, pentru ca produsele lor vor deveni mai competitive, in comparatie cu cele ale semenelor lor. Aceste sectoare se bucura deja de avantajul apropierii de tarile europene (principalii lor clienti), a posibilitatilor redutabile si a unui imens parc de masini. Datele initiale arata ca redresarea Europei a sustinut exporturile Turciei de textile si de imbracaminte in regiune. In conditiile in care Statele Unite si Uniunea Europeana iau in considerare semnarea unui acord comercial si de parteneriat pentru investitii, investitiile in Europa de Est ar putea fi o strategie importanta pentru producatorii turci, deoarece acest lucru le-ar permite sa exporte in Statele Unite, fiind in acelasi timp scutite de taxe vamale. In 2014, exporturile ar compensa incetinirea ritmului de crestere a cererii interne. Volatilitatea ratelor de schimb si a preturilor materiilor prime se vor mentine ca riscuri majore pentru aceste sectoare. Branding-ul si eforturile de cercetare si dezvoltare sunt elementele cheie care trebuie luate in considerare pentru progresul acestor industrii pe termen mediu si lung.

 

  • Sectorul Auto: Scaderea vanzarilor pe piata interna, concentrare pe exporturi

Restrictiile la creditele de consum, cresterea impozitelor si deprecierea lirei sunt susceptibile de a afecta vanzarile interne ale industriei de automobile. Vanzarile de vehicule comerciale usoare si autoturisme au scazut cu 25,5% in perioada Ianuarie - Aprilie, comparativ cu aceeasi perioada din 2013.

Cu toate acestea, redresarea de pe pietele europene si deprecierea lirei sunt de asteptat sa sprijine exporturile, care au crescut cu 4% anual. Orice reducere a taxelor fiscale ar ajuta industria sa beneficieze mai mult de potentialul puternic de pe piata interna - un factor important pentru imbunatatirea rezultatelor la export.

 

1MENA: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Descărcaţi acest comunicat de presă : Economia Turciei - asteptari pentru 2014 (245,08 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English