Stiri & Publicatii
14/06/2019
Stiri Corporate

De la imitator la avangardist: bilantul ambitiilor Chinei pe segmentul 5G

De la imitator la avangardist: bilantul ambitiilor Chinei pe segmentul 5G

De la imitator la avangardist: bilantul ambitiilor Chinei pe segmentul 5G

China si-a coordonat abordarea pe segmentul 5G si deja asistam la o serie de succese, pe acest plan. Cu toate acestea, China inca se bazeaza pe importuri, in special pentru produsele exclusiviste, expunand astfel sectorul unor amenintari protectioniste. In plus, desfasurarea retelelor 5G de catre societatile chinezesti este perceputa ca un risc la adresa securitatii cibernetice de foarte multe dintre tarile destinatare. Statele Unite au interzis echipamentele celor de la Huawei si pun presiune pentru ca aliatii sai sa recurga la aceleasi masuri, ceea ce ar putea conduce la limitarea cresterii segmentului chinez de 5G, in viitor.

In Romania, se urmareste transpunerea la nivel national a prevederilor legislative din Codul European al Comunicatiilor Electronice, prin asigurarea de disponibilitati coordonate ale spectrului de frecvente radio pana in 2020. Aceste schimbari vor avea efecte considerabile atat asupra structurii pietei de comunicatii, cat si a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor.

 

Cine se trezeste de dimineata, ajunge departe

Dupa ce a fost mereu cu un pas in spate, si nevoit sa recupereze in erele 3G si 4G, Guvernul Chinei a pus un accent deosebit pe dezvoltarea tehnologiei 5G. In 2014, Guvernul a lansat grupul de promovare 5G IMT-2020, urmarind, prin acest demers, aducerea la aceeasi masa a tuturor actorilor din ecosistem, in scopul crearii unor sinergii si imbunatatirii cooperarii. De asemenea, a sustinut investitiile in sector, de exemplu, prin crearea, in 2014, a Fondului National de Investitii in Industria Circuitelor Integrate. Obiectivul sau este de a-si majora propria industrie a echipamentelor inteligente, de la 65 MLD USD, in anul 2016, la 305 MLD USD, in 2030. In contextul unui cadru incurajator pentru acest tip de politici, companiile chinezesti au reusit sa isi majoreze, intr-un ritm alert, cercetarile si dezvoltarile din sectorul privat.

Abordarea coordonata a Chinei in ceea ce priveste promovarea segmentului de tehnologie 5G va reprezenta o mana de ajutor acordata societatilor chinezesti pentru a beneficia de avantajul oferit de aceasta tara, ca precursor. Se estimeaza ca 40% dintre brevetele pentru standardele actuale ale retelelor 5G apartin firmelor chinezesti. Mai mult, societatile chinezesti vor fi cele care vor beneficia de pe urma 5G. Huawei este lider mondial in infrastructura de retea; in prezent, detine 29% din piata. Mai mult decat atat, se preconizeaza ca 5G va declansa un ciclu de inlocuire a telefoanelor mobile, cu trei dintre primii cinci lideri globali in segmentul telefoanelor mobile fiind din China: Huawei, Xiaomi si Oppo. Conform Academiei Chinezesti pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (CAICT), piata de 5G ar putea reprezenta 3,2% din PIB-ul Chinei, si anume, 166 MLD USD, pana in anul 2025.

 

Ambitiile 5G ale Chinei se confrunta cu provocari

 

1) Protectionism in razboiul comercial dintre SUA si China

Miza razboiului comercial in derulare intre State Unite si China sunt, in mod special, electronicele, care sunt vizate de tarife: 51% din importurile chinezesti, in valoare de 200 MLD USD, supuse tarifarii de 25%, sunt electronicele, dintre care 23,5% sunt telefoane mobile. Tarifele SUA inrautatesc termenele comerciale pentru exporturile chinezesti vizavi de cea mai mare piata pentru acestea, acest lucru stimuland companiile si consumatorii din SUA sa isi diversifice cererea in afara Chinei. In plus, companiile chinezesti de tehnologie 5G se bazeaza inca pe importuri de componente-cheie. Acest demers expune companiile chinezesti riscurilor lantului de aprovizionare. Iar in luna mai 2019, SUA au anuntat ca vor interzice Huawei si societatilor sale afiliate, cumpararea de piese si componente de la societatile din SUA, fara a avea acordul guvernului american. Aceasta ar produce perturbari majore in lantul de aprovizionare al Huawei, tinand cont de faptul ca aproximativ 16% dintre componentele sale au provenit, in anul 2018, de la companii americane.

 

2) Riscuri la adresa securitatii cibernetice

Implementarea retelelor 5G de catre companiile chinezesti este perceputa, de multe dintre potentialele tari destinatare, ca risc la adresa securitatii. O parte dintre acestea, in frunte cu Statele Unite, sustin ca utilizarea infrastructurii de retele 5G a Huawei reprezinta un risc, deoarece caile de acces ascunse ar putea oferi Guvernului Chinei acces la date confidentiale privind companiile si consumatorii straini. Raspunsul pe care il vor oferi Huawei si firmele de tehnologie din China, drept garantii la adresa securitatii si transparentei, reprezinta o provocare majora.

 

3) Tehnologia are limitele sale

Aplicatiile tehnologice vor mai necesita cativa ani inainte ca retelele 5G SA unificate sa intre in uz. Asociatia GSM preconizeaza ca doar 14% din totalul conexiunilor vor fi alimentate prin tehnologia 5G, pana in 2025. Exista un drum lung de parcurs inainte ca 5G sa reprezinte noul standard in telecomunicatii.

„China s-a afirmat rapid ca jucator important in segmentul tehnologiei 5G, dar ramane, totusi, dependenta de importul de produse exclusiviste. Prin aceasta, sectorul este expus unor amenintari protectioniste”,a afirmat Pauline Weil, economist debutant la Coface.„In prezent, tehnologia 5G se afla sub lupa, date fiind considerentele politice, insa interzicerea completa a companiilor chinezesti reduce competitivitatea in acest sector, ceea ce face din ea o decizie costisitoare care, cel mai probabil, va intra in conflict direct cu interesele operatorilor‘, a afirmat Carlos Casanova, economist la Coface pentru Regiunea Asia-Pacific.

 

5G in Romania

Tehnologia 5G in Romania va determina schimbari ample in infrastructura retelelor de telecomunicatii, aducand nivelul de conectivitate wireless la un nivel de pana 100 de ori mai bun decat cel 4G, determinand totodata reducerea costurilor asociate cu interconectarea dispozitivelor pentru automatizare (Internet of Things), un consum de energie mai scazut, precum si aplicabilitati industriale, care vor dispune de un schimb de informatii in timp real (orase inteligente, controlul de la distanta al autovehicolelor, etc.). Tehnologia 5G aduce cu sine numeroase beneficii, creand noi modele de afaceri, atat in domeniul comunicatiilor, cat si in alte sectoare de activitate, dar, in acelasi timp, si diverse temeri legate de confidentialitatea datelor personale, securitatea aparatelor si costurile dispozitivelor conectate la internet.

„Implementarea tehnologiei 5G in Romania reprezinta o oportunitate de crestere si inovare atat pentru producatorii de infrastructura electronica, cat si pentru producatorii de electronice si electrocasnice. Modul in care jucatorii locali vor profita de aceasta, depinde de contextul economic, nu intotdeauna favorabil, dar si de raspunsul pietei la astfel de produse,” a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Proiectul de strategie al ANCOM privind implementarea 5G in Europa[1] arata ca “oferta de 5G va depinde de viteza, amplitudineasi geografia implementarii retelelor, influentata de ciclurile investitionale pe termen lung, de costurile implementarii si de cadrul legislativ si de reglementare.” Acelasi studiu anticipeaza „cele mai mari contributii ale 5G in sectoarele tehnologiei informatiilor si comunicatiilor, servicii publice, agricultura, silvicultura si pescuit, transporturi si logistica, industria hoteliera, constructii, finante si asigurari si respectiv, servicii publice de utilitati.”

 

[1] Strategia 5G pentru Romania, www.ancom.org.ro

 

 

Descarcati Publicatia Coface

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : De la imitator la avangardist: bilantul ambitiilor Chinei pe segmentul... (509,50 kB)
Sus
  • Romanian
  • English