Stiri & Publicatii
14/09/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cum vor arata Emiratele Arabe Unite dupa COVID-19?

Cum vor arata Emiratele Arabe Unite dupa COVID-19?

Economia EAU a fost lovita de un soc dublu in 2020: prabusirea preturilor la petrol si pandemia COVID-19. Conform estimarilor preliminare, economia Emiratelor Arabe Unite a scazut cu 6,1% in 2020. Cu toate acestea, perspectivele sunt mai optimiste pentru 2021. Coface se asteapta la o crestere de 3,1% pe fondul campaniei rapide de vaccinare, a unei redresari bruste a economiei globale si a revenirii preturilor la energie.

Cu toate acestea, amploarea redresarii va varia in functie de sectoare. Se asteapta ca evolutiile din turism, constructii si comert cu amanuntul sa fie in linie cu noile variante ale virusului. COVID va fi, de asemenea, determinant pentru sectorul de comert cu amanuntul, unul dintre cele mai diversificate si dezvoltate din regiune.

Petrolul si transportul vor beneficia de redresarea economica globala si regionala. In iulie, EAU au convenit cu grupul OPEC+ sa isi mareasca referinta de baza pentru productia de petrol. In ciuda provocarilor, perspectivele raman pozitive pentru sectorul petrolier din Emiratele Arabe Unite, in conformitate cu unele proiecte de investitii. Pozitia EAU ca centru comercial regional va sprijini sectorul lor de transporturi.

In aceste conditii, normalizarea relatiilor dintre EAU si Israel va fi profitabila in ceea ce priveste comertul si investitiile intr-o varietate de sectoare. Pot aparea unele tensiuni neasteptate cu Arabia Saudita din cauza concurentei pentru statutul de hub regional, dar ar trebui sa ramana limitate la sfera economica.

„EAU este una dintre cele mai diversificate economii din regiune si joaca un rol important ca centru comercial regional. Ne asteptam ca dezvoltarea economica sa fie sustinuta de cresterea preturilor la petrol, de o campanie puternica de vaccinare in tara si de redresarea volumelor comerciale globale. Acesti factori vor avea ca rezultat o imbunatatire directa a conditiilor operationale intr-o serie de sectoare precum turismul, energia si comertul cu amanuntul, desi ritmul redresarii va varia. Organizarea Expo 2020 va ajuta tara sa atraga turisti, ceea ce in schimb ar sprijini sectorul constructiilor si imobiliarele. Cu toate acestea, sectorul din urma va avea nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situatia pre-Covid. Intr-adevar, politicile de telemunca si declinul populatiei expatriate dupa criza vor continua sa exercite presiuni asupra preturilor din imobiliare. In acest sens, actiunile autoritatilor de a urmari disciplina fiscala ar cantari si asupra finalizarii de noi proiecte. Construirea de noi aliante regionale a devenit mai importanta pentru Emiratele Arabe Unite, avand in vedere o concurenta crescanda pentru pozitia sa de hub regional din partea Arabiei Saudite si Qatar-ului. Normalizarea relatiilor cu Israelul este de asteptat sa ofere oportunitati importante ambelor tari in ceea ce priveste comertul si investitiile intr-o gama larga de domenii, cum ar fi turismul, agricultura, apararea si energia”,a comentatSeltem İYİGÜN, economist la Coface.

O revenire sustenabila post COVID-19?

  • Dupa razboiul preturilor petroluluidintre Arabia Saudita si Rusia din martie 2020, preturile petrolului au scazut la 20 USD pe baril, de la aproximativ 70 USD la inceputul anului. Conform estimarilor preliminare,economia EAU a scazut cu 6,1% in 2020, in linie cu evolutia economiei globale. Economia non-petroliera s-a contractat cu 6,2%, serviciile de cazare si alimente scazand cu 23,6%, comertul cu ridicata si cu amanuntul cu 13%, iar constructiile cu 10,4%. Cu toate acestea,perspectivele de crestere sunt mai optimiste pentru 2021 si se asteapta sa ajunga la 3,1%din mai multe motive: efectul de baza, preturile mai mari ale petrolului, una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume si recuperarea mai rapida a economiei globale.
  • Primul impact al acestei lansari rapide de vaccinuri si ridicarea restrictiilor de sanatate va fi resimtit in sectorul turismului, care a reprezentat 7-8% din PIB in 2019. Se estimeaza ca sosirile internationale in Emiratele Arabe Unite s-au prabusit cu aproximativ 70%. Datorita vaccinului, autoritatile au permis hotelurilor sa functioneze la capacitate maxima. Acest lucru ar trebui sa permita emiratelor samaximizeze Dubai Expo, un eveniment de sase luni programat sa inceapa in octombrie 2021.Aproximativ 35% din totalul sosirilor de turisti din EAU provin din Asia Pacific, 27% din Europa si 26% din Orientul Mijlociu. Odata ce aceste tari se redeschid si vizitatorii sunt vaccinati, sectorul turistic isi va reveni. Nu este de asteptat ca situatia pre-COVID-19 sa se materializeze imediat. Cele 12 milioane de turisti asteptati in 2021 vor fi sub nivelurile dinaintea crizei,generand venituri de 15 miliarde USD fata de 35 miliarde USD in 2019. Revenirea va urma ritmul vaccinarii in tarile de origine ale turistilor, restrictiilor de calatorie si a riscurilor sanitare din intreaga lume. Mai mult, decizia autoritatilor federale de a pune in aplicare disciplina fiscala prin reducerea cheltuielilor cu 5,3% in 2021 va avea o greutate asupra finalizarii de noi proiecte in sectoarele turismului si ospitalitatii.
  • Aceasta disciplina fiscala va incetini redresarea in domeniul imobiliar si al constructiilor, sectoare care s-au contractat in 2020. In primul trimestru al anului 2021, preturile medii de vanzare si inchiriere din Dubai erau inca in scadere cu 5% si 10% fata de un an mai devreme. In Abu Dhabi, preturile medii de vanzare par sa se fi stabilizat in primul trimestru al anului 2021, in timp ce ratele medii de inchiriere erau cu 3,5% sub nivelul lor in 2020.Cu toate acestea, EAU raman un hub atragator datorita stabilitatii politice si mediului prietenos pentru afaceri. Recent, autoritatile au permis investitorilor straini sa detina 100% companii locale pentru a incuraja investitiile straine directe si au pus in aplicare noi initiative privind vizele pentru expatriati. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 a provocat un exod al profesionisti expatriati din EAU.
  • Vaccinarea si recuperarea fluxurilor de turism vor afecta pozitiv vanzarile cu amanuntul, desi treptat. Dupa ce a scazut cu 14,3% in 2020,consumul privat va creste cu 1,1% in 2021, sustinut de stimulente guvernamentale. Masurile includ sprijin federal prin reducerea taxelor, impozitelor si a altor taxe pentru companii, garantii de credit, rambursari de impozite. Pentru gospodarii, guvernul a introdus amanari de plata pentru transele si dobanzile restante la imprumuturi si carduri de credit, subventii la apa si electricitate, precum si diverse facilitati bancare. Cheltuielile cu alimente si bauturi non-alcoolice ar trebui sa creasca cu 3,3% in 2021 fata de 2020. Bunurile de uz casnic sunt un alt segment care va beneficia de redresare: se asteapta ca vanzarile sa creasca cu 4,9% in 2021, dupa ce au scazut cu 9,2% in 2020, sustinute de o cerere mare, deoarece consumatorii au amanat achizitiile lor mari in timpul pandemiei.

Petrolul si transporturile in centrul redresarii economiei si a comertului global

  • Cresterea preturilor la petrol va contribui, de asemenea, la redresarea economica a EAU, deoarece petrolul reprezinta aproximativ 30% din PIB si 50% din veniturile fiscale. Pana acum, in 2021, preturile petrolului au crescut cu aproape 50% de la sfarsitul anului 2020 si au ajuns la 73 USD pe baril, in urma cresterii cererii globale si a unor intreruperi ale aprovizionarii. Emiratele Arabe Unite exporta aproximativ 90% din petrolul propriu catre Asia. Redresarea economica in Japonia, Coreea de Sud si China va fi astfel cruciala pentru veniturile din exporturile EAU. Conditiile acordului OPEC+ convenite in aprilie 2020 - reducerea unei parti a productiei de petrol pentru a sustine preturile petrolului - penalizau EAU. Dupa intreruperea discutiilor, EAU si Arabia Saudita au convenit asupra unei noi linii de baza de productie incepand cu mai 2022. EAU au nevoie de veniturile lor din petrol pentru a-si finanta strategia de diversificare economica si pentru a-si extinde capacitatile in alte segmente. In ciuda acestor provocari pe termen scurt, perspectivele raman pozitive pentru sectorul petrolier din Emiratele Arabe Unite, in conformitate cu unele proiecte de investitii care vizeaza extinderea capacitatii de productie a tarii.
  • Rezilienta redresarii economice va depinde, de asemenea, de continuitatea rolului de hub regional al EAU.Cresterea volumului comertului international datorita redeschiderii economiilor si a eforturilor globale de vaccinare va sprijini comertul EAU, care se asteapta sa atinga 540 miliarde USD in 2021 fata de 478 miliarde USD in 2020. Hidrocarburile reprezinta aproximativ 20% din veniturile din exportul total de marfuri. Deoarece bunurile reexportate cheie din tara constau din produse minerale, materiale plastice, produse chimice, metale si vehicule de transport, acestea sunt foarte sensibile la preturile globale ale marfurilor. Redresarea in toate aceste categorii va spori transportul rutier. Transportul aerian este, de asemenea, de asteptat sa creasca in raport cu cererea interna mai puternica, organizarea Expo 2020 si transportul produselor medicale de urgenta. In noile conditii economice, construirea aliantelor a devenit mai importanta pentru a profita de oportunitati. Eforturile pentru normalizarea relatiilor dintre EAU si Israel si dezacordurile recente cu Arabia Saudita in timpul discutiilor OPEC + trebuie astfel analizate.

Oportunitati si provocari regionale

  • In septembrie 2020,EAU au devenit a treia tara araba care a convenit sa-si normalizeze relatiile cu Israelul. Acordul integreazaoportunitati importante pentru ambele tari in ceea ce priveste comertul si investitiile.Pentru EAU, acesta ar putea fi un pas cheie pentru a-si spori eforturile de diversificare. Turismul, apararea, agricultura si energia ar fi principalii beneficiari. Importurile de titei si alte lichide din Israel ar putea creste cu 5,9% fata de anul trecut. Acordul ar permite EAU sa ia o parte din aceasta cerere suplimentara. Normalizarea legaturilor ar permite, de asemenea, EAU sa beneficieze de capacitatea tehnologica si de inovare israeliana. In aprilie 2021, EAU au anuntat structurarea unui fond de investitii de 10 miliarde USD pentru a investi in sectoare strategice din Israel, inclusiv energie, apa, productie, spatiu, agro-tehnologie si asistenta medicala. Ambele tari au semnat, de asemenea, un acord bilateral privind cooperarea economica si comerciala in iunie. Autoritatile au declarat ca relatiile comerciale bilaterale au ajuns la 675 milioane USD in decurs de 10 luni de la semnarea acordului de normalizare a relatiilor.
  • Principalul motiv din spatele conflictului dintre EAU si Arabia Saudita este de fapt legat de disponibilitatea lor de a-si diversifica economiile pentru a nu mai depinde de petrol. In prezent, EAU detinestatutul de centru comercial regional. Pe de alta parte, Arabia Saudita, a carei economie depinde mai mult de petrol decat EAU, a implementat o strategie care vizeaza o transformare nationala pentru a deveni un centru comercial si de afaceri. Totusi, conflictul ar trebui sa ramana limitat la economie, deoarece pe frontul politic, se asteapta ca acestia sa continue sa fie aliati, in special intr-o era marcata de incertitudini privind stabilitatea regionala. Legaturile dintre tarile CCG si administratia SUA par sa se raceasca. In plus, SUA iau in considerare revenirea la acordul nuclear cu Iranul, din care s-a retras in 2018. Aceste incertitudini ar trebui sa impiedice ruperea legaturilor politice intre cei doi grei ai regiunii.

Descarcati aceasta publicatie

Descărcaţi acest comunicat de presă : Cum vor arata Emiratele Arabe Unite dupa COVID-19? (417,21 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English