Stiri & Publicatii
05/06/2018
Stiri Corporate

Riscurile de tara si riscurile sectoriale pe plan global - Trimestrul I 2018

Country and sector risks worldwide

Acum, cand s-a atins o crestere de varf in Statele Unite si in Europa, companiile se pregatesc pentru constrangerile legate de aprovizionare si de riscul de protectionism

  • In tarile avansate se manifesta deja semne de avertizare pentru sfarsitul ciclului
  • Risc intensificat de protectionism
  • Nigeria, Africa de Sud si sectorul energetic din Brazilia, Argentina si Chile profita de cresterea preturilor materiilor prime 

 

increderea in afaceri incepe sa fie afectata de riscul unei confruntari comerciale

 

Cresterea globala deosebit de puternica (cu o prognoza de 3,2% în 2018 din partea Coface) pare sa fi atins punctul culminant si incep sa se manifeste unele semne de slabiciune in tarile avansate. Insolventele societatilor confirma acest lucru. Anul 2017 a inregistrat o scadere fara precedent a numarului acestora, iar in 2018 se asteapta ca tendinta de scadere sa se intensifice, ajungand la -7% în Zona Euro si la -5% înStatele Unite. In Portugalia, care se bucura de o crestere extrem de dinamica, evaluarea se situeaza la nivelul A2.

De obicei, ciclul economic al SUA este înaintea celui din Zona Euro si din tarile emergente. Daca încrederea în afaceri si rata de utilizare a capacitatii de productie dinStatele Unitesugereaza o durata record a ciclului curent, scaderea profitului întreprinderilor (cu -10,3% fata de anul trecut la sfarsitul anului 2017) si riscul supraaglomerarii pietei muncii sugereaza o schimbare de etapa. În Zona Euro, dupa mai multe inregistrari în 2017, indicii de incredere in afaceri arata clar ca a fost depasit varful cresterii economice. Acest punct de cotitura coincide cu constrangerile puternice de aprovizionare si cu un nivel de risc politic ce ramane ridicat.

Fervoarea protectionista care s-a extins in plan mondial odata cu alegerea lui Donald Trump si spectrul unui conflict comercial global pot explica partial aceasta diminuare a increderii în afaceri. Coface se asteapta ca presedintele Trump sa continue sa anunte masurile protectioniste inainte de alegerile de la mijlocul lunii Noiembrie 2018, ceea ce ar putea afecta performanta corporativa. Pe termen scurt, masura recenta de impunere a tarifelor pentru o serie de produse chinezesti nu va avea impact semnificativ asupra economiei reale sau asupra dinamicii constante a comertului mondial (este vorba despre o prognoza de +3,7%, realizata de Coface în 2018). Pe termen lung, un razboi comercial deschis intre China si Statele Unite s-ar putea intensifica in anumite sectoare, precum IT&C (comunicatii si tehnologia informatiei).

 

Diminuarea riscurilor corporative de ansamblu

 

In acest context al cresterii cererii mondiale, evolutia preturilor petrolului a determinat Coface sa imbunatateasca evaluarea riscului din Nigeria, cel de-al optulea cel mai mare exportator de petrol din lume, cu un indice de evaluare catre C, precum si evaluarea sectorului energetic in Brazilia („risc mediu”), in Argentina („risc mediu”) si in Chile („risc scazut”). Actualizarea evaluarii Africii de Sud la B ia in considerare, pe langa accelerarea redresarii economice, care a amplificat productia in sectorul chimic (marcat in prezent cu „risc mediu”) si sectoarele productiei de celuloza (cu nivel de „risc mediu”), precum si vanzarile cu amanuntul („risc mediu”). Pe de alta parte, marfurile mai scumpe penalizeaza tarile importatoare precum Tunisia, a caror evaluare a fost retrogradata la C.

In ciuda sanctiunilor occidentale, recuperarea este confirmata in Rusia, consumul la nivelul gospodariilor fiind principalul motor si, intr-o mai mica masura, rentabilitatea investitiilor in afaceri, si are ca rezultat evaluari imbunatatite in trei sectoare: sectorul chimic (acum „risc scazut”), sectorul productiei de celuloza („risc mediu”) si sectorul constructiilor („risc ridicat”).

----

Evaluarile de tara Coface (160 de tari) sunt clasificate pe o scara de 8 niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc acceptabil), A4 (risc semnificativ), C (risc înalt), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem).

Evaluarile sectoriale Coface (13 sectoare din 6 regiuni geografice, din 24 tari, reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasificate pe patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat. 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Riscurile de tara si riscurile sectoriale pe plan global - Trimestrul ... (143,95 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English