Stiri & Publicatii
26/08/2019
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Consiliul de Cooperare din Golf: conditiile financiare dure pentru companii incurajeaza surse alternative de finantare

Consiliul de Cooperare din Golf: conditiile financiare dure pentru companii incurajeaza surse alternative de finantare

In pofida imbunatatirii performantelor economice in cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), conditiile monetare si financiare sunt mai restrictive comparativ cu perioada dinainte de 2015. Accesul la finantare ramane una dintre problemele cheie pentru companii, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Dezvoltarea imprumuturilor in regiune s-a redresat intr-o anumita masura datorita cresterii pretului petrolului, insa ramane sub media istorica.

La aceasta situatie au contribuit mai multi factori, cum ar fi pretul mai mare al energiei, fapt care a dus la retragerea de catre guverne a fondurilor de urgenta pe care le-au injectat in momentul in care pretul petrolului a scazut. Normalizarea politicii Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) reprezinta o alta cauza: din momentul in care Fed a anuntat normalizarea politicii sale in 2013, bancile centrale din cadrul CCG au majorat ratele dobanzilor in conformitate cu strategia de retragere a Fed.

Conditiile restrictive privind creditele bancare au obligat companiile sa caute surse alternative de finantare in ultimii ani, cum ar fi emiterea de obligatiuni si obligatiuni sukuk, instrumente de finantare a activitatilor comerciale si oferte publice initiale. Dar, in pofida dezvoltarii lor rapide, aceste surse de finantare nu reprezinta mai mult de aproximativ 5% din creditele bancare obisnuite.

Companiile din cadrul CCG asteapta politica preconizata monetara expansionista din SUA, care ar trebui sa le ajute.

 

Imprumuturile se dezvolta din nou, insa raman restrictionate

Asa cum se intampla deseori, principalul semn de intrebare pentru bancile din cadrul CCG se refera la pretul petrolului (scenariul de referinta al Coface este de 65 dolari americani pentru barilul Brent).

Date fiind cresterea preturilor petrolului si dezvoltarea imbunatatita, se asteapta ca imprumuturile din sectorul privat in regiunea CCG in ansamblu sa creasca cu doar 5% in 2019, cu mult sub media de 9% inregistrata in perioada 2013 – 2015. Sondajul privind distribuirea creditelor realizat de Institutului International pentru Finante (IIF) arata o crestere slaba a imprumuturilor pentru trimestrele urmatoare: bancile au continuat sa inaspreasca conditiile de credit din Orientul Mijlociu si Africa de Nord in primul trimestru al anului 2019.

Datele privind rezerva monetara din CCG arata aceeasi dinamica: crestere pozitiva, dar slaba. Politicile Fed si pretul petrolului joaca un rol important in ceea ce priveste lichiditatile sectorului bancar din cadrul CCG. Tarile CCG (cu exceptia Kuweitului) urmeaza un regim al cursului de schimb fix, raportandu-si moneda la dolarul american.

Privind in viitor, noua pozitie a politicii monetare a Statelor Unite (in ciuda incetinirii ritmului de dezvoltare economica din Statele Unite) ar trebui sa sprijine cresterea creditarii in tarile din cadrul CCG.

 

Revenirea pretului petrolului ajuta, insa volatilitatea ramane o provocare

Desi tarile din cadrul CCG au inregistrat progrese semnificative in diversificarea economiilor lor dincolo de petrol, acesta reprezinta in continuare cea mai mare pondere a veniturilor lor fiscale (in 2018, veniturile din hidrocarburi ca procent din veniturile fiscale totale s-au ridicat la aproximativ 70% in Arabia Saudita, 80% in Oman si Bahrain, 60% in Kuweit si Qatar si 55% in Emiratele Arabe Unite).

In prezent, preturile mai mari ale petrolului ofera securitate bancilor, insa volatilitatea acestora ramane un risc, mai ales avand in vedere deciziile unor guverne din cadrul CCG menite sa usureze unele masuri de austeritate fiscala.

 

Companiile aleg surse alternative de finantare

Cresterea treptata si moderata a creditarii si conditiile de lichiditate mai restrictive, comparativ cu perioada anterioara anului 2015, au sporit importanta altor surse de finantare pentru intreprinderi. Emiterile de obligatiuni sukuk si de certificate sunt parte din aceasta finantare alternativa.

Piata obligatiunilor CCG se confrunta cu o serie de provocari. Continuarea proiectelor de infrastructura si constructii ramane vitala, deoarece acestea reprezinta un pilon important al diversificarii economice si sustin nevoile de finantare a altor proiecte, precum si deschiderea tot mai mare a pietelor catre investitorii internationali sau chiar cunoasterea pe scara tot mai larga a acestor instrumente financiare.

 

Descarcati studiul privind conditiile financiare din CCG

Descărcaţi acest comunicat de presă : Consiliul de Cooperare din Golf: conditiile financiare dure pentru com... (396,85 kB)
Sus
  • Romanian
  • English