Stiri & Publicatii
29/01/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Conferinta de risc de tara 2015: In 2015, redresarea globala va fi greoaie si supusa unor riscuri multiple

2015 Country Risk Conference: In 2015, the global recovery will be laborious and subject to multiple risks
Economia globala este pe drumul redresarii treptate. Mai putin viguroasa decat inainte de criza din 2008, cresterea globala continua sa urmareasca o tendinta accelerata moderat: +3,1% in 2015, dupa +2,8% in 2014 si +2,7 in 2013. Sunt asteptate usoare imbunatatiri atat in tarile avansate (de la +1,7% in 2014 la +2,1% in 2015), cat si in tarile emergente (de la +4,2% la +4,3%). 

 

 

 

Tarile avansate: cu siguranta o redresare, dar una fragila ca urmare a unor investitii inca limitate in Europa

Coface sustine o opinie optimista, dar moderata, in evaluarea riscurilor din tarile avansate. In primul rand, in Statele Unite, cresterea puternica (+2,9% in 2015) se bazeaza pe o cerere interna robusta si o renastere industriala reala, cum ar fi industria auto, in cadrul careia companiile functioneaza la 90% din capacitatile lor. Societatile profita de o reducere multi-fatetata a costurilor: costuri mai scazute cu energia, legate de extinderea gazelor de sist si scaderea pretului petrolului, dar si cresteri salariale limitate. Industria otelului ramane singurul sector in care riscul este considerat ridicat, in timp ce industriile chimica, textila, de transport si auto sunt clasate in categoria riscurilor moderate, avand cea mai buna evaluare in barometrul Coface de risc al sectorului.

Imbunatatirea este mai lenta in Europa, dar este perceptibila: in zona Euro, cresterea ar trebui sa atinga +1,2% in 2015 (dupa +0,8% in 2014 si -0,4% in 2013). Dupa evaluarile actualizate ale Spaniei, Germaniei si Austriei, Coface anunta o noua imbunatatire: ratingul B al Portugaliei este acum sub supraveghere pozitiva. Iesind din planul de salvare, tara experimenteaza o usoara crestere (+1,2% in 2015). Situatia financiara a companiilor se imbunatateste treptat: marjele sunt recuperate si falimentele sunt scazute.

Si in Franta si Italia observam o imbunatatire a sanatatii financiare a companiilor. Coface anticipeaza in special o crestere a ratelor marginale ale companiilor franceze la 31,1% pana la sfarsitul lui 2015, respectiv la acelasi nivel cu 2009, ca urmare a implementarii “pactului de responsabilitate” al guvernului si scaderea pretului petrolului. Cu toate acestea, companiile vor ramane foarte precaute in deciziile de investitii, din cauza mediului economic marcat de o crestere redusa si o inflatie scazuta (lowflation) si a riscurilor politice crescande din zona Euro (nesiguranta legata de capacitatea guvernelor de a derula reforme, popularitatea din ce in ce mai mare a partidelor ostile constructiei europene).

In Europa, comportamentul privind retentia de numerar este in centrul inflatiei scazute. De fapt, povara inca grea a datoriei publice si private inseamna ca o pondere mare din venituri este utilizata pentru rambursarea datoriilor. Totusi, inflatia negativa, cauzata ea insasi de aceasta cerere scazuta, provoaca o crestere a valorii reale a datoriei. In consecinta, reducerea datoriei publice si private mentine presiunile deflationiste si care complica reducerea datoriilor. In acest context, actiunea ofensiva a Bancii Centrale Europene este cruciala, activand ca un cadru linistitor, atat pentru firme, cat si pentru persoanele fizice, pentru evitarea crizei deflationiste. Totusi, aceasta nu va fi suficienta pentru a creste semnificativ apetitul pentru investitii in economia reala. 

"Dupa crizele datoriilor suverane, Europa a descoperit acum un risc opus: acela al conservarii datoriilor mari care afecteaza, in mod considerabil, redresarea si alimenteaza presiunile deflationiste. Cresterea este, de asemenea, impiedicata de evenimente geopolitice cu rezultate inca incerte, in special criza geopolitica Rusia - Ucraina, care afecteaza moralul jucatorilor din economie. In cele din urma, revenirea riscului politic in Europa altereaza increderea. In acest sens, alegerile care marcheaza anul 2015 vor reprezenta teste importante", a declarat Yves Zlotowski, Economist Sef in cadrulCoface Grup.

 

Tari emergente: Revenirea crizelor "traditionale", cu putine exceptii fericite

Desi, in general, cresterea lor ramane puternica, tarile emergente sufera de revenirea crizelor traditionale, cu iesiri de capital si tensiuni recurente in cursurile lor de schimb. Volatilitatea a sase monede fragile din 2009 serveste drept exemplu: Brazilia, India, Indonezia, Turcia, Africa de Sud si Rusia. Combinatia intre o incetinire economica, cresterea datoriei private si deprecierile repetate i-a determinat pe analistii Coface sa revizuiasca in scadere mai multe evaluari ale riscurilor de tara. Ultimele sunt retrogradarea Turciei la B (+3,5% in 2015) si a Rusiei la C (-3,0% in 2015). Totusi, merita mentionat ca, desi companiile sunt in stare de risc, crizele de natura sistemica nu mai sunt o regula in tarile emergente. Bancile sunt mai puternice si finantele publice sunt solide. Pe scurt, nicio tara emergenta mare nu a trebuit sa apeleze la FMI intr-o situatie de urgenta. Doua tari din America Latina au fost, in special, testate in 2014 prin riscuri majore de lichiditati externe: Venezuela si Argentina. In ambele cazuri, China a jucat rolul de "furnizor de lichiditati" in cele din urma.

Totusi, mai multe tari s-au remarcat prin tendinte favorabile.Vietnam, a carei evaluare C este acum insotita de o monitorizare pozitiva, si-a stabilizat cursul de schimb, a avansat pe piata (asa cum arata dinamismul exporturilor sale de produse electronice) si a atras investitii straine, in special coreene, in ciuda unui mediu de afaceri dificil. Coface a marit, de asemenea, evaluarea pentru Sri Lanka cu o treapta la B pentru ca, de la sfarsitul razboiului in 2009, cresterea a fost puternica si stabila si deficitul bugetar a scazut.

 

Monitorizare negativa pentru China: prima scadere a riscului "companiilor" din 2010

Pentru Coface, companiile chineze au intrat intr-o zona de pericol, de aici decizia de a anunta o supraveghere negativa pentru evaluarea riscului de tara A3 a Chinei.

In prezent, companiile se confrunta cu mai multe provocari: incetinirea este confirmata. Coface asteapta o crestere de 7% in 2015. Capacitatile excedentare raman in mai multe sectoare diferite, inclusiv metalurgie si constructii.

Mai presus de toate, indatorarea a atins un nivel ingrijorator. Datoria privata este estimata de Coface la peste 200% din PIB. Creditul bancar continua sa creasca mai repede decat PIB. La aceasta, trebuie adaugata finantarea din sistemul bancar paralel, care nu este foarte  transparenta si uneori este practicata la rate excesive. Aceasta faza de crestere a riscurilor este inevitabila si intrinseca "normalizarii" cresterii chineze. Dorinta autoritatilor de a favoriza consumul in detrimentul investitiilor, pentru a reduce capacitatile excedentare, inseamna ca datoria colosala a companiilor nu mai poate fi refinantata sistematic. In consecinta, ne asteptam ca firmele chineze sa aiba dificultati financiare in 2015, in contextul unei activitati interne care este mai putin dinamica, dar mai sustenabila pe termen mediu.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Conferinta de risc de tara 2015: In 2015, redresarea globala va fi gre... (208,01 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English