Stiri & Publicatii
07/02/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Conferinta de Risc de Tara 2018

2018: redresarea continua, dar companiile risca o supraincalzire

In timpul conferintei anuale privind riscurile la nivel de tara si de sector, Coface a impartasit companiilor viziunea sa cu privire la tendintele economice globale majore pentru 2018

Drumul catre un varf al cresterii globale in 2018

Inceput cu amenintarea protectionismului si presarat cu numeroase alegeri si crize politice, 2017 a inregistrat cateva surprize economice placute. Doar 13 tari au incheiat anul in recesiune, comparativ cu 25 in 2016. Comertul global a facut un salt spectaculos (crescand cu 4,4% in 2017, conform previziunilor Coface, dupa +1,5% in 2016), in timp ce riscurile asociate protectionismului nu s-au materializat: numarul net de masuri protectioniste la nivel mondial a ajuns la 283 in 2017 (fata de 374 in 2016), in ciuda cresterii din Statele Unite. Afacerile au fost mai solide decat se astepta in Statele Unite, in Europa si in mai multe tari emergente, sprijinite de cresterea treptata a pretului la mai multe marfuri. Astfel, evaluarile la nivel de tara pentru Brazilia (B) si Egipt (B) s-au imbunatatit.

Printre castigatorii accelerarii comertului global s-au numarat mai multe economii deschise ale caror evaluari la nivel de tara s-au imbunatatit: Olanda (A1), Coreea de Sud (A2), Taiwan (A2), Singapore (A2) si Hong Kong (A2). Grecia a beneficiat de revenirea increderii consumatorilor si a companiilor, trecand din categoria C (risc ridicat) in B (risc destul de ridicat).

In ciuda faptului ca riscul politic ramane ridicat, Coface a imbunatatit evaluarile pentru Ucraina (in prezent C), Moldova (C) si Georgia (B) care se bucura de o buna crestere in urma revigorarii din Rusia si a redresarii clare din Europa. Kazahstan (B) beneficiaza de o crestere a productiei petrolului si a investitiilor publice legate de proiectul Chinei „Noul Drum al Matasii".

In 2018, cresterea globala ar putea atinge un varf (Coface prognozeaza +3,2%). In tarile emergente, se asteapta ca redresarea sa fie mai solida (cu o crestere de 4,6%, potrivit Coface) si, mai presus de toate, mai sincronizata. In tarile avansate, tendinta descendenta a insolventelor continua, dar incepe sa-si piarda forta (scaderea previzionata este de doar 1,8% in 2018, dupa o scadere de 6% in 2017), deoarece multe tari au revenit deja la nivelurile lor de dinaintea crizei economice. Regatul Unit al Marii Britanii va inregistra o crestere a insolventelor (in urcare cu 10%, potrivit Coface), intr-un context de incertitudini politice persistente.

Trei riscuri majore in 2018

Aceasta imbunatatire nu va fi lipsita de riscuri. Coface avertizeaza cu privire la trei riscuri majore:

1. Constrangeri mai mari legate de aprovizionare in economiile avansate

Din a doua jumatate, problema supraincalzirii va fi deosebit de relevanta pentru companiile din tarile avansate. Nivelurile somajului care au atins un minim istoric in Germania, Statele Unite si Europa Centrala indica faptul ca societatile sunt aproape de capacitatea lor maxima de productie. Aceasta problema legata de aprovizionare este impartasita si de companiile franceze, care se confrunta in mod paradoxal cu un deficit al fortei de munca in ciuda nivelurilor ridicate de somaj care le-ar putea limita cresterea.

2. Riscul bancar este in continuare prezent in China

Ascunse temporar in 2016 si 2017 ca urmare a investitiilor publice, slabiciunile structurale din economia chineza ies din nou la suprafata: supracapacitatea din industria otelului si cresterea datoriilor corporative sub forma de credit bancar si sistem bancar paralel. In acest context, riscul bancar creste semnificativ, in special pentru bancile de dimensiuni mici si mijlocii.

3. Riscul politic sub supraveghere in contextul unui calendar electoral incarcat

Reaparitia riscului politic nu poate fi eliminata in 2018. Frustrarile sociale sunt inca mari in tarile emergente la inceputul unui an electoral aglomerat si sunt insotite de niveluri ridicate ale indicelui de risc legat de tulburari sociale previzionate de Coface in Iran (71%), Liban (65%), Rusia (64%), Algeria, Brazilia si Mexic (61% fiecare). In Orientul Mijlociu, acest risc este exacerbat de volatilitatea preturilor petrolului. Arabia Saudita este de asemenea marcata de un nivel ridicat de risc in acest sens (scor de 65%), iar Coface a retrogradat evaluarea tarii la C.

4. Mai multe sectoare isi revin, cu exceptia industriei auto din Regatul Unit

Pentru a oferi companiilor o intelegere inca si mai profunda si completa a riscurilor globale, Coface evalueaza in prezent riscurile de credit a 13 sectoare de activitate din 24 de tari reprezentand aproape 85% din PIB-ul global.

Anul 2018 incepe cu revizuiri ale evaluarilor pentru 18 sectoare, dintre care 15 sunt pozitive. Sectorul metalurgic are cele mai bune vesti ca urmare a revenirii preturilor la metale. Riscul nu mai este considerat „foarte ridicat”, ci „ridicat” in Italia, India si Turcia si „mediu” in Olanda. Sectorul energetic isi revine in Canada (acum „risc ridicat”) si in Statele Unite („risc mediu”) in conformitate cu o crestere a productiei si preturilor. In Franta, evaluarea sectorului constructiilor a fost revizuita pentru a doua oara in noua luni si acum este „risc scazut”.

Industria auto din Marea Britanie nu tine pasul cu restul Europei Occidentale. Primele semne negative ale riscului unui viitor Brexit dur - investitii, productie si vanzari reduse cauzate de o scadere a increderii gospodariilor si investitorilor explica retrogradarea sectorului la „risc ridicat".

---
Evaluarile realizate de Coface la nivel de tara (160 de tari) sunt clasate pe o scara de 8 niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc acceptabil), A4 (risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem).
Evaluarile sectoriale realizate de Coface (13 sectoare in 6 regiuni geografice, 24 de tari reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasificate pe patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Conferinta de Risc de Tara 2018 (265,02 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English