Stiri & Publicatii
25/10/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii

Materiale de constructii

Tendinta ratei insolventei este in scadere in ultimii trei ani, similara cu cea de la nivelul intregii economii, dar se mentine peste aceasta.

In 2015, comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor s-a situat pe locul 8 in Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre) dupa numarul insolventelor (la fel ca in 2014), in conditiile in care numarul insolventelor raportat la cel al companiilor active (cu cifra de afaceri mai mare de zero) a fost peste media nationala (2,2% in 2015, respectiv 4,5 in 2014).

Tendinta ratei insolventelor in industrie este de scadere in ultimii trei ani, la fel ca cea de la nivelul intregii economii, insa se mentine peste aceasta. Aspectul observat este confirmat si de trendul din 2016, de asemenea in scadere, care plaseaza comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor pe locul 9 in Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre) dupa numarul de insolvente.

Analiza realizata de Coface Romania a vizat companiile cu domeniul principal de activitate 4673 (Comert cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor), care au desfasurat activitate in 2015 si au raportat corespunzator declaratiile financiare la Ministerul Finantelor.

Pe baza acestei grupari, a rezultat un univers total de 7.229 firme care au depus declaratiile financiare privind activitatea desfasurata in 2015. Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, aceste firme au generat o cifra de afaceri totala de 16,56 MLD RON, in crestere cu 4% comparativ cu anul anterior. Numarul companiilor care activeaza in sector a crescut in 2015 comparativ cu 2014, fiind in usoara scadere in anii anteriori. Avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2015 este sub media nationala de 7%, iar cresterea cifrei de afaceri (4%) este mai mica decat evolutia numarului jucatorilor din industrie (7%).

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra comertului cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor este necesar sa privim in ansamblu sectorul constructiilor din Romania.

Situatia financiara consolidata a tuturor companiilor din sectorul constructiilor reflecta urmatoarele concluzii:
  • Scaderea investitiilor pe termen lung, in conditiile in care ponderea activelor fixe in total active a scazut de la 65% (2008) la sub 50% ( 2016);
  • Cresterea duratei medii de colectare a creantelor, de la 115 zile (2008), pana la 195 zile (2016), pe fondul cresterii arieratelor statului in acest sector;
  • Cresterea gradului de indatorare, de la 73% (2008), pana la 88% (2016). Aspectul problematic nu deriva din cresterea indatorarii in sine, ci din faptul ca finantarea suplimentara nu este orientata pe termen lung (pentru investitii), ci pentru acoperirea nevoilor temporare pe termen scurt (cresterea capitalului de lucru pe fondul extinderii duratei de colectare a creantelor) si pentru finantarea pierderilor din perioada 2010-2014 (care nu au fost acoperite prin suplimentarea capitalului);
  • Cresterea timida a profitabilitatii generale, la doar 2,5% in 2016, comparativ cu perioada pierderilor inregistrate in perioada 2010-2014, dar mult sub nivelul de dinainte de impactul crizei financiare, respectiv 8% in 2008.

„Situatia companiilor din sectorul comert cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor pare a fi in usoara imbunatatire din punctul de vedere al rezultatelor consolidate si al comportamentului de plata in ultimii ani. Structura financiara a companiilor care activeaza in acest domeniu, lipsa investitiilor si dependenta de alte sectoare din domeniul constructiilor care subperformeaza - reprezinta amenintari pentru activitatea curenta a acestora. Conform simularii unui Stress Test Scenario, companiile din sector sunt expuse socurilor de neincasare a creantelor si/ sau de scadere a cifrei de afaceri, cele doua cumulate conducand la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor ajunse la maturitate”, a precizat Nicoleta Maruntelu, Analist Economic, Coface Romania.

“Din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat si a dosarelor in instanta, situatia inregistrata pana in Iulie 2017 in sectorul comertului cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor arata o imbunatatire considerabila fata de punctele maximale inregistrate in 2015, respectiv 2009. Aceasta evolutie pozitiva a fost anticipata inca din 2015, cand in acest sector a fost observata o imbunatatire a termenelor de plata catre furnizori si o usoara scadere a ciclului de conversie a banilor, fapt ce denota o disciplinare a companiilor si o ameliorare a indicatorilor de bilant. Totusi, sectorul analizat ramane extrem de polarizat, iar mai mult de o treime dintre companii au o pondere valorica in total cifra de afaceri de doar 2%, in timp ce 9% din totalul firmelor genereaza aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul intregului sector. Cu toate ca rezultatul net a fost in crestere in 2015 fata de anii anteriori, dar modest in comparatie cu media nationala, este de retinut ca 40% dintre companii au avut venituri in scadere. In ciuda avansului record al constructiilor cladirilor rezidentiale, volumul total al constructiilor s-a contractat in 2016 pe fondul scaderii reparatiilor capitale si curente, respectiv a constructiilor de cladiri nerezidentiale”, a declarat Alexandru Fotia, Analist Economic, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de cons... (416,35 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English