Stiri & Publicatii
19/03/2013
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Coface sustine IMM-urile romanesti prin 2 noi solutii de protejare si informare a companiilor

Coface sustine IMM-urile romanesti
Economia globala este inca afectata de turbulente ce si-au pus amprenta, fara doar si poate, asupra mediului autohton de afaceri, in special asupra IMM-urilor, acestea confruntandu-se cu situatii din ce in ce mai dificile.
Pentru a raspunde cat mai bine nevoilor companiilor mici şi mijlocii, Coface sprijina acest segment ce reprezinta motorul de repornire a economiei, dezvoltand doua noi produse dedicate protejarii afacerii si evaluarii partenerilor, ajutand astfel organizatiile in curs de dezvoltare. 

 

IMM-urile reprezinta motorul economiei romanesti, dar se confrunta in continuare cu efectele crizei 

In ciuda importantei majore pe care acest segment al companiilor il are asupra dezvoltarii economice, IMM-urile din Romania se confrunta in continuare cu efectele crizei, principalele probleme fiind:

 • Perspective reduse de creditare suplimentara in perioada ce urmeaza;
 • Lipsa unui program solid de garantare;
 • Ponderea scazuta a institutiilor de garantare;
 • Dificultatea accesarii fondurilor europene, birocratie excesiva si lipsa de reglementare;
 • Incasarea tarzie a creantelor.

Aceste probleme se reflecta in situatia financiara a companiilor din acest segment.

 

Sectoarele in care activeaza microintreprinderile 

Distributia sectoriala a microintreprinderilor prezinta un grad ridicat de concentrare, 68% dintre acestea activand in cinci sectoare: Comertul cu amanuntul (24%), Comertul cu ridicata si distributia (14%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (13%), Constructii (10%) si Transporturi (7%). 

Printre sectoarele de activitate cu un gradridicatde risc, mentionam: Industria extractiva; Industria metalurgica; Industria alimentara si a bauturilor.

Top III al sectoarelor de activitate cu un gradscazutde risc este reprezentat de: IT, Sanatate si asistenta sociala, Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor.

 

Microintreprinderile sub lupa Coface - cel mai afectat segment din cadrul IMM. Lichiditatea, profitabilitatea si solvabilitatea acestora este in proces de deteriorare 

Coface Romania a calculat principalii indicatori financiari ai companiilor romanesti pe clase diferite de marime, in baza declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor pentru activitatea desfasurata in anul 2011. In baza acestei analize, s-a constatat ca microintreprinderile:

 • Inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active);
 • Reprezinta singurul sector care inregistreaza o capitalizare negativa;
 • Au cea mai ridicata rata a pierderii, respectiv -4,5%;
 • Inregistreaza cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor, respectiv 172 de zile, cu doua luni mai mare decat cea inregistrata inainte de criza financiara;
 • Inregistreaza cel mai scazut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri, respectiv 37%.

 

Coface lanseaza doua noi produse pentru a sustine IMM-urile romanesti: Asigurarea de Credit Comercial SMART si Rapoartele InfoQuick 

Generand peste doua treimi din numarul locurilor de munca si peste jumatate din valoarea adaugata din economia nationala, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii este un motor important al dezvoltarii economice, desi se confrunta in continuare cu efectele crizei.

Coface a decis astfel sa sustina acest segment foarte important pentru economia Romaniei prin solutii de protejare si informare, care sa ajute organizatiile in curs de dezvoltare. 

Asigurarea de Credit Comercial SMART reprezinta instrumentul necesar dezvoltarii unei afaceri in siguranta, ce asigura riscul de neincasare a creantelor si acopera portofoliul de clienti.

Asigurarea de Credit Comercial SMART:

 • Este un produs unic in piata, adresat IMM-urilor
 • Sprijina cresterea si dezvoltarea afacerii prin includerea clientilor noi si siguri in polita de asigurare
 • Conditiile si costul acestui produs au fost simplificate si diminuate pentru a raspunde nevoilor unei companii de dimensiune mica
 • Procesul de vanzare este unul simplificat, clientul avand controlul asupra unor optiuni standardizate care permit achizitionarea rapida a politei, in maxim 7 zile
 • Polita se poate cesiona catre banca pentru a sprijini procesul de obtinere a unei finantari
 • Sistem flexibil de stabilire a costului asigurarii pentru a spori accesibilitatea (clientul alege raportul cost/ acoperire optim pentru bugetul si riscul sau) 

Coface InfoQuick reprezinta o platforma on-line, care permite clientilor sa obtina informatii de afaceri despre companiile din Romania intr-un timp foarte scurt, raportandu-se la o colectie de date publice generate de interogarea automata a surselor de informatii on-line si a celor deja stocate in baza de date a Coface.

Produsul de baza al platformei este un raport online livrat in cateva minute, ce prezinta orice companie din Romania din perspectiva:

 • Datelor generale ale companiei si actionariatului
 • Situatiei financiare din ultimii 4 ani
 • Comportamentului de plata
 • Situatiei juridice a dosarelor existente in instanta 

Atat Asigurarea de Credit SMART, cat si Raportul Coface InfoQuick se adreseaza nevoii tot mai mari a intreprinderilor mici si mijlocii de a avea instrumente simple si rapide pentru a-si dezvolta afacerea in conditii de siguranta si pentru a-si evalua potentialele parteneriate comerciale, cu scopul de a lua decizii eficiente de afaceri. 

"Este clar ca IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti, generand 2/3 din locurile de munca si 54% din valoarea adaugata a economiei nationale. Din pacate, acest segment sufera cel mai mult din perspectiva creditarii si observam o degradare a indicatorilor financiari, acestia prezentand un grad de capitalizare negativ, o crestere a supraindatorarii si o adancire a pierderilor. Prin urmare, Coface a ales sa investeasca in dezvoltarea a doua produse noi dedicate acestui segment, care sa permita IMM-urilor sa aiba o politica de management al riscului mai eficienta si care sa le permita un comert mai sigur si mai sanatos." a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Coface sustine IMM-urile romanesti prin 2 noi solutii de protejare si ... (306,32 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English